3 recept ur Linnea Jarnrots kokbok – vinnare av Sveriges mästerkock
Sedan Linnea Jarnrot var liten har hon alltid vetat att hon vill jobba inom fiskindustrin. Har du följt Sveriges mästerkock den här hösten har du sett henne filéa makrill med lätt hand i finalen, bjuda juryn på mat bra nog att tävla med i Årets Kock och hört henne prata om smaker på ett sätt bara en naturbegåvning kan. Linneas hjärta klappar för allt det goda som havet att erbjuda så föga förvånade att det är just det hennes första kokbok handlar om. Hon delar med sig av recept för både vardag och fest, en smart fiskguide och andra tips för den som vill laga mer mat med fisk.
Linneas 3 favoritfiskar att laga mat med
1. Budget: Kolja. Det är en så bra billig fisk som är lite roligare än torsk. Mild i smaken och fastare i köttet, vilket gör att den passar till exempel småbarnsfamiljen som vill panera den. Det är ett jättebra tips när man vill ha mycket volym på tallriken!
2. Vardag: Rödtunga. Jag brukar säga att den är stryktålig, den tål väldigt mycket utan att det påverkar konsistensen. Den är lätt att tillaga, har en god skaldjurston och funkar fint att panera, steka eller lägga i ugnen. Jättebra nybörjarfisk.
3. Lyx: Piggvar. Det är en fin fisk. Piggvar blir väldigt god att helbaka i ugnen, då kan du fokusera på gästerna för den sköter sig själv.
Här är tre smakprov ur Fisk & Skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos (Norstedts)
Asiatisk fiskburgare
Den här mackan har allt: krisp, fräschör, sälta, hetta. Perfekt att ta med sig, eller bara slänga ihop på kvällen när du vill ha något maxat. Gör egna fiskbiffar eller kör latvägen med panerad fisk.
Recept: Asiatisk fisburgare
Funky fish & chips
Använd färdiga pommes för enkeltheten och maxa med guacamole, pico de gallo och Linneas otroliga västerbottensostsås!
Recept: Funky fish & chips
Löjromstacos med citronsmetana
Det är lyxigt, busenkelt och så förbaskat gott!

