Asiatisk fiskburgare à la Sveriges mästerkock
Asiatisk fiskburgare
Den här mackan har allt: krisp, fräschör, sälta, hetta. Perfekt att ta med sig, eller bara slänga ihop på kvällen när du vill ha något maxat. Gör egna fiskbiffar eller kör latvägen med panerad fisk.
4 portioner
Du behöver:
4 goda hamburgerbröd
Fiskburgare:
500 g fiskfärs eller 4 bitar panerad fisk – då behövs enbart smör till stekning
1/2 tsk salt
2 schalottenlökar, finhackade
1/2 röd chili, finhackad
2 msk fisksås
1/2 lime, saft
1 äggvita
Färska örter, finhackade, t ex koriander, basilika, mynta
Smör till stekning
Kålsallad:
400 g rödkål, strimlad, gärna med mandolin
2–3 salladslökar, skivade
1/2 dl majonnäs
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
Sojamajonnäs:
1 dl majonnäs
1–2 tsk japansk soja
Tillbehör:
Valfria örter, hackade
Rostad lök
Linneas fiskfärs:
Ca 500 g kantbitar eller trim från vit fisk, t ex kolja, sej, torsk eller gös
1 ägg
1 msk potatismjöl eller majsstärkelse
1/2 dl vispgrädde
Gör så här:
- Fiskburgare: Skär fisken i mindre bitar och se till att det inte finns några ben kvar. Mixa fisken i matberedare till en grov färs. Tillsätt ägg och potatismjöl. Mixa vidare tills allt
- går ihop. Tillsätt grädden i en tunn stråle medan maskinen går till en smidig färs. Den ska vara fast nog att forma. Forma till 4 biffar och stek i smöret cirka 5 minuter på varje sida. Med panerad fisk: tillaga fisken i ugnen enligt anvisningar på förpackningen.
- Blanda samtliga ingredienser till kålsalladen. Låt stå i minst 10 minuter.
- Blanda majonnäs och soja.
- Lägg biffarna eller panerad fisk i hamburgerbröd. Klicka på sojamajonnäs, ös på med kålsallad, extra örter och rostad lök.
- Servera burgarna varma eller kalla. Magiskt i picknickkorgen: Slå in i smörpapper och kör!
Recept ur kokboken Fisk & Skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos (Norstedts)
Recept: Linnea Jarnrot
Foto: Lina Eidenberg Adamo

