Surdegsmacka med tonfisksallad och grön sparris
04 jun, 2025
Satsa på en god lunch som går fint att äta kall – toppa surdegsbröd med tonfisksallad och krispig grön sparris. Briljant!
Annons
Surdegsmacka med tonfisksallad och grön sparris
En klassisk tonfisksallad på gott surdegsbröd passar både i matlådan och som en lätt lunch. Toppa med krispig sparris.
Annons
4 portioner
Tid: 25 minuter
Du behöver:
1 stjälk stjälkselleri
2 smörgåsgurkor
½ rödlök
260 g tonfisk i olja (avrunnen vikt)
3 msk majonnäs
2 tsk dijonsenap
2 msk pressad citronsaft
Salt och svartpeppar
Smörgås:
250 g grön sparris
1 msk smör
Salt
8 skivor surdegsbröd
4 blad romansallad
Gör så här:
- Skölj sellerin och finhacka den. Låt gurkorna rinna av och skär dem i små tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Blanda tonfisken med majonnäs, senap, citronsaft, salt och generöst med nymald peppar. Vänd ner selleri, smörgåsgurka och rödlök, och smaka av.
- Smörgås: Bryt av den nedersta träiga delen av sparrisarna och släng dem. Ångkoka sparrisarna i saltat vatten med en klick smör i en djup panna i ½–1 minut. Låt dem rinna av och svalna något. Skölj och torka salladen. Lägg romansallad, tonfisksallad och sparris på mackorna. Njut direkt eller slå in i smörgåspapper till picknick.
Foto: Columbus Leth
Annons