Stefans vintips: 5 italienska viner under 100 kr + matchande mat

07 sep, 2018 
AvRedaktionen
Stefan Saidac tipsar om utvalda italienska viner.
Det italienska köket är en stor favorit i de svenska hemmen. Här tipsar vi om fem prisvärda italienska viner och matchande maträtter.
Annons

Sommaren är över och nu börjar rött vin och värmande maträtter bli mer lockande än vita viner och kalla sallader. För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan Saidac den här veckan om utvalda, prisvärda viner från Italien och matchande italienska recept.

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner.

Vintips från hela Italien

Veckans vintips kommer från Piemonte och Venetien i norr, från Toscana och Abruzzo, ända ner Apulien på ”klacken”. Italien var inte bara först i Europa med att framställa vin. Här finns också 100-tals lokala druvor som bara odlas här. Men även om vinerna är gjorda på olika druvor från olika vinregioner, har de en sak gemensamt: Alla vinerna är mycket prisvärda – från VinBetygets nya topplista med Bästa Röda vinerna under 100 kronor. Italien älskar förstås inte bara sina viner utan också den matchande maten; pizzor, pasta, risotto och ostar i långa banor.

Annons

För fler vintips och topplistor med rött, vitt, rosé och mousserande, ladda ner VinBetygets app helt gratis.

1. Mjukt rödvin från norr till svamppasta med basilika

Masi Valpolicella Bonacosta (nr 6998), Italien: Venetien, 99 kr

Tycker du att det är lite knepigt med sträva viner? Prova då sammetslena Masi Valpolicella Bonacosta. Vinet är medelfylligt med låg sockerhalt på <3 g/l. Bonacosta är en passande partner till en vegetarisk pasta med svamp och basilika. Du kan med fördel också dricka det till kyckling och plockmat, gärna italiensk förstås.

Masi Valpolicella Bonacosta passar till pasta.
Masi Valpolicella Bonacosta passar till pasta.

2. Populära Piemonte passar till prosciutto

Briccotondo Barbera (nr 2773) Italien: Piemonte, 95 kr.

Finviner från Piemonte är ofta stränga och sträva, och gjorda på den märkvärdiga druvan Nebbiolo. Men Briccotondo som framställs på druvan Barbera, är bara rund, fyllig och härlig.

Annons

Det enkla är det goda: Gör en baguette i ugnen med fylld med prosciutto, salvia och vitlök. Som en hel måltid, särskilt med ett glas Briccotondo från Piemonte, Italiens hetaste vinregion.

Briccotondo Barbera passar till prosciutto.
Briccotondo Barbera passar till prosciutto.

3. Toscana möter ostkrämig risotto

Cecchi (nr 2312), Italien: Toscana, 79 kr.

Toscanas egen nationaldruva Sangiovese, är användbar som få. Druvan ger både dyrviner som legendariska Brunello och bra bordsviner som Cecchi. Det bäriga och fruktiga vinet passar till en vegetarisk och krämig risotto smaksatt med olika ostar. Fast vinet går också bra till medelstarka rätter som kyckling och italiensk plockmat. Servera gärna vinet lite svalt.

79 kr måste ses som ett fynd.

Cecchi passar till risotto.
Cecchi passar till risotto.

4. Klassikt fynd till både pizza och prat

Montepulciano d’Abruzzo (nr 2337) Italien: Abruzzo, 75 kr.

Vissa röda viner behöver matchas med vissa rätter för att komma till sin rätt. Och visst passar Montepulciano d’Abruzzo utmärkt till pizza, gärna en ostig med ricotta och kronärtskocka. Men druvan Montepulciano som ger här ett lätt och fruktigt vin, klarar sig fint på egen hand. Ibland vill bara sitta i soffan och smutta på ett glas rött. Och priset, tänk att det går att få ett bra vin för 75 kronor.

Montepulciano d'Abruzzo passar till pizza.
Montepulciano d’Abruzzo passar till pizza.

5. Smakrikt vin till lika smakrik lasagne

Cappello di Prete (nr 2727) Italien: Apulien, 95 kr.

Gillar du röda viner och rätter med ganska mycket smak? Då beger vi oss till varma Apulinen på ”klacken” och hämtar Capello di Prete. Vinet är kryddigt med lätt fatkaraktär som gör att det matchar en smakrik lasagne med både köttförs och pancetta. Det är mycket god smak för pengarna.

Cappello di Prete passar till lasagne.
Cappello di Prete passar till lasagne.

Fler vintips med matchande recept:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons
Innehåller annonslänkar