ANNONSSAMARBETE MED MARBODAL
Siri Barjes drömskafferi – 5 enkla knep som ger ordning i köket

Siri Barjes drömskafferi – 5 enkla knep som ger ordning i köket

02 november, 2021

– SKAFFERIET ÄR MIN BABY! säger Siri stolt i sitt nya kök från Marbodal. För när en kock får skapa sitt drömkök är det klart att maten står i fokus: maxad förvaring, lätt att laga mat i, men framför allt ska det vara socialt. I alla fall för Siri som länge drömt om ett öppet kök där alla får ta plats.

När Siri och hennes familj köpte sin lägenhet, på Södermalm i Stockholm, bestod den av tre ettor som hade slagits ihop till en trea. Allt kändes toppen men Siri saknade ett stort, socialt kök som passade både lägenheten och hennes behov. Med hjälp av Marbodal skapade Siri ett riktigt drömkök som fyller alla hennes önskemål – och ett drömskafferi!

– Skafferiet är min baby! Det skänker mig lycka. Och det är så stort att jag kan gå in i det och få bra översikt och ordning och reda, säger Siri. Marbodal-köket heter Fagerö och är i färgen Tall.

– För mig är flödet i köket det viktigaste – och att alla får plats. Jag vill kunna greja i köket och samtidigt kunna se barnen när de äter. Och så ska det vara lättstädat och finnas bra med plats för förvaring, säger Siri som är ”mer än nöjd” med sitt nya kök – och speciellt med det maxade hörnskafferiet som hon till och med kan gå in i.

– Jag ville åt känslan ”gammaldags lantligt” med speglar på dörrarna och då föll valet på just Fagerö. Jag älskar verkligen mitt skafferi, säger Siri som här ger sina bästa tips på att få ordning i just skafferiet och samtidigt få till det lite snyggare.

Ordning i skafferiet – 5 tips

1. Fasa ut småpåsar
Köp på dig massor med glasburkar och fasa ut alla småplastpåsar med ris, pasta, linser och gryn. Det blir snyggare och ger bättre överblick. Skriv namn på innehållet i burkarna om det behövs.

2. Koll på lådorna
Fixa olika lådor: en snackslåda, en brödlåda, en kryddlåda, en maskinlåda och så vidare. Det blir lättare att hålla ordning.

3. Kategorisera!
Ställ till exempel smaksättning som soja, vinäger och olja på en hylla. Gryn och pasta på en annan.

Glasburkar är både snyggt och praktiskt.

4. Återanvänd glasburkar
Spara glasburkar och glasflaskor från andra livsmedel och diska och använd igen.

5. Skapa en god doft
Till sist: städa med bikarbonat och ättika. Ha en liten skål med något som doftar gott i skafferiet, till exempel torkad lavendel.

Siri har lagat mat i hela sitt liv – och i dag är hon en framstående kock som vi kan följa på tv, i poddar och på Youtube och Instagram där hon bjuder följarna på huvudsakligen vegetariska recept som får munnen att vattnas. Men Siri är även matstylist och har ett öga för just stil och inredning. Grönt och marmor är en kombination som hon är väldigt förtjust i.

– Jag är verkligen en sucker för grönt! Jag hade länge spanat på Marbodals Tall ur färgkollektionen Jordnära och kände bara ”den där färgen talar till mig”. Vårt hus är byggt 1929 och originalgolvet i trapphuset är i carraramarmor, så jag ville att det skulle följa med in i lägenheten. Valet föll på Bianco Carrara som köksbänk och stänkskydd, berättar Siri.

Siri gillar kombinationen av carraramarmor mot färgen Tall.

Det hållbara köket som Siri valt från Marbodal är Svanenmärkt (Marbodal har Sveriges bredaste sortiment av Svanenmärkta kök) och heter Fagerö och gör sig fint i en sekelskiftesvåning, men kan stylas i både klassisk och lantlig stil.

LÄS MER OM MARBODALS KÖK HÄR