ANNONSSAMARBETE MED MARBODAL

Dröm! Inspireras av Elsa Billgrens nya kök

09 apr, 2020 
AvSofia Carlberg
– Jag vill att mitt kök ska vara en mix mellan ett mysigt naturvinskafé i Köpenhamn och någons stökiga och bullriga vindsvåning i Paris, säger Elsa Billgren och bjuder in oss att kika in i hennes nya hörnkök på Mosebacke i Stockholm.

ELLEs Elsa Billgren flyttade nyligen in i en vacker sekelskifteslägenhet vid Mosebacke torg i Stockholm med maken Pontus och sonen Lynn. Lägenheten i sig kändes helt rätt från första stund men paret bestämde sig snabbt för att det befintliga köket skulle göras om till ett mindre kök och till ett barnrum till Lynn. I renoveringen av köket tog familjen hjälp av Marbodal som har nästan 100 års erfarenhet av att göra närproducerade kvalitetskök.

Det kan vara svårt att se framför sig hur det kommer bli när man ska göra om ett befintligt kök till ett mindre och för att inte tala om hur jobbigt det kan vara att ta alla beslut när det finns så många valmöjligheter i allt från knopplister och luckor till färg och bänkskivor.

Elsa i sitt nya hörnkök på Mosebacke.

Det allra viktigaste för familjen var att det färdiga köket skulle passa in i resten av lägenheten. Det fick verkligen inte bli för romantiskt eller kännas för lantligt, eftersom det också skulle kännas som ett naturligt kök i en storstad.

Valet av kökslucka föll på en modell som heter Form. En enkel kökslucka med ram och Elsa gillade att den kändes gammaldags men utan extra krusiduller. Färgen Sand som familjen valde på luckorna är inspirerad av Sveriges sandstränder – en beige ton som nästan skiftar mot ljusgrått utan att förlora sin varma nyans. Bänkskivan fick bli en i ek och knopplisten valde familjen att den skulle löpa ovanför hela bänken.

Elsa! Du valde färgen Sand från Marbodals nya färgkollektion Jordnära. Hur tänkte du med färger?

– Jag ville ha en varm och mjuk känsla i köket då vi har varmt kvällsljus. En beige ton med mycket gröna detaljer och trä.

Elsa Billgren.
För Elsa Billgren är de personliga detaljerna i köksstylingen viktiga.

Hur ska man tänka för att sätta en personlig stil på sitt kök?

– Jag älskar tallrikshyllor eftersom porslinet får synas då. Fat i trä, gamla spilkum, mycket pelargoner! Det ska kännas levande och brokigt, men ändå inte för mycket framme. Jag gillar inte överstylade kök, utan tycker att det som är framme ska vara sånt man älskar och använder. Vinflaskor och favoritköksgrejer på krok. En gammal sax och riktigt vackra linnehanddukar.

Hur viktigt är det för dig att det här är ett hållbart kök?

– Ett kök ska gärna vara hållbart på flera sätt. Praktiskt, tidlöst, personligt och riktigt härligt att laga mat i. Material ska åldras vackert och inte ha för mycket detaljer man kan tröttna på.

MArbodal kök hos Elsa Billgren.
Elsa Billgrens stilfulla hörnkök från Marbodal.

Vad tror du att du kommer älska mest?

– Jag älskar den extra djupa ekbänkskivan, luckorna, knopplisten, färgvalet och hur mycket vi fick plats med på liten yta! Ett riktigt användarvänligt kök som också är härligt att vila ögonen på.

Går du i kökstankar och vill veta mer? Besök Marbodal!

INRED KÖKET DU DRÖMMER OM – MER HÄRLIG INSPIRATION HÄR