ANNONSSAMARBETE MED MARBODAL
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Naturnära och skandinaviskt – 5 kökstrender för 2023

11 jan, 2023 
AvSofia Carlberg
Marbodal
Tänk hållbart och långsiktigt när du planerar för drömköket. I år gör vi hellre små förändringar med det vi redan har. Låt dig inspireras av årets trender inför din köksrenovering.

Nytt år och kanske ser du fram emot en förändring av något slag. Förbi är tiderna där vi river ut ett helt fungerande kök för att göra nytt. Nu blickar vi mot mer hållbar design och långsiktiga lösningar där vi gör om och förändrar det vi redan har. 2023 ska det gärna vara enkelt och funktionellt.

– Fler försöker göra något med det man har. Det går att göra mindre justeringar som ger oerhört mycket. Till exempel genom att ge köket nytt liv med färg eller byta ut köksdetaljer, säger Jessica Fryklund, inredningsarkitekt hos Marbodal.

Medvetna val och personlighet tar ett stort kliv in i våra kök, spännande former blandas fritt, japansk inredning möter skandinavisk och material som glas, ek och sten i naturligt mönster skapar elegans och lugn.

5 kökstrender vi ser 2023

1. Skandinavisk design
Skandinavisk design är inte bara stilrent utan kännetecknas också av hållbarhet och hög kvalitet. Skapa harmoni i köket när olika träslag möts i kombination med naturnära färger och enkel design. Det ger en kontrasterande balans som du kommer uppskatta hemma i köket.

Marbodal

2. Färger får nytt liv
Om du gillar jordnära toner är du helt rätt inför 2023 men för dig som vill ha en mer personlig touch kan du testa en kulör som kontrast eller kanske bara som en nyanserad övergång.

Marbodal

– Just nu genomsyras trenderna av tidlösa färger i jordiga utföranden, förmodligen en reflektion av den medvetna konsumenten med önskan om att inreda mer långsiktigt. Starkare kulörer eller kontrastfärger kommer gärna in på utvald inredning som kaklade väggar, mindre inredningsdetaljer eller möbler, berättar Jessica Fryklund.

3. Mjuka former
Glöm endast raka linjer, framöver kommer du se alltmer mjuka former när det kommer till köksdesign. Som rundade kanter på köksön och väggskåp med räfflad yta. Solid design kan ge en elegant känsla där mjukt matchas med hårt.

Marbodal

4. Detaljer!
Det sitter i detaljerna brukar man säga och det är verkligen något som stämmer när vi tittar på kökstrenderna för 2023. Framför allt så är det material och textur som kommer addera djup och värde till ytorna i köket.

Marbodal

– Ofta håller inredningen en enkel färg men vi vill ha mer taktila ytor, former och material i våra hem. Det gör det harmoniskt och mer levande. Det kan vara prickar som skapar skuggor, borstat stål, tuftade mattor, högglansiga material som blandas med matta, säger Jessica.

5. Japandi
Ett minimalistiskt grepp som håller sig kvar under 2023 är Japandi – en mix av japansk och skandinaviskt design. Tillsammans skapar dessa en minimalistisk, varm och naturnära stil som förenar det allra bästa från bägge stilarna.

Marbodal

– Skillnaden mellan de två är att det skandinaviska bottnar i svala färger medan den japanska stilen omfamnar mer varma naturfärger och mörkare träslag, förklarar Jessica Fryklund.

Om du vill göra en förändring hemma i ditt kök och känner dig inspirerad ska du kika in hos Marbodal. Du kan också boka in ett möte med en köksdesigner som hjälper dig med alla dina köksdrömmar.

Inred köket du drömmer om – mer härlig inspiration här