Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så väljer du rätt greige färg och nyans

28 okt, 2020 
Så väljer du rätt greige färg och nyans
Greige är det perfekta mötet mellan beige och grått. ELLE Decoration tipsar om hur du bäst inreder med trendkulören.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDERBrand logo
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDER

Grå är en älskad kulör när det kommer till väggar, luckor och kakel – och det är inte svårt att förstå varför. Alla tänkbara nyanser av färgen är populära, från mörkaste mörkt till en nästan vit variant, med både blanka och mattare ytor. På senare tid har dock hybridnyansen greige seglat upp som en ny färgfavorit som tillför samma rofyllda atmosfär i hemmet som den gråa föregångaren. Vad är greige och vad är bra att tänka på innan du målar i nyansen? Vi har samlat tipsen som underlättar för dig som vill addera trendfärgen i ditt hem.

Smarta tips att tänka på om du vill måla i trendfärgen greige
LADY 10341 Kalk är en tjusig greige väggfärg som här kombineras med andra detaljer i liknande färgskala. Foto: Jotun.

Allt om trendnyansen greige

Det är hög tid att välkomna greige, en perfekt blandning av grått och greige. Kulören ses lite som det bästa av två världar och passar utmärkt för dig som vill hitta ett substitut till traditionella gråa eller beigea toner – men behålla den harmoniska känslan. Vissa varianter av greige har även en brun underton som både tillför lite svärta och för tankarna till varma mullvadstoner. Allt detta utan att kompromissa med den stilrena känslan.

Annons

När passar greige bättre än beige eller grått?

Du kommer snabbt märka att greige är betydligt enklare att skapa och variera med än klassisk beige. Beige har ofta en stark gul underton som kan vara svår att kombinera med kallare nyanser, medan greige trivs bra med grått. Greige är även ett utmärkt val för dig som vill hålla det sparsmakat men vill undvika den kalla känslan som grått ofta för med sig. Med nyansen får du samma stilfulla elegans som med grått, men även varma beigea undertoner vilket gör hemmet mer levande.

Bra att tänka på när du målar i greige:

Känns greige helrätt för dig? Ta en titt på våra tips innan du sätter igång med ditt nya projekt.

Greige tillför samma harmoni som grått, med en varmare underton. Här kombineras färgen med grönt i olika nyanser.
Greige tillför samma harmoni som grått, med en varmare underton. Här kombineras färgen med grönt i olika nyanser. Foto: James Stokes. Syns i: Industriellt och jordnära i hjärtat av Amsterdam.

Färgkombinationer gör skillnad

En greige ton framhävs bäst och trivs tillsammans med andra färger som går i liknande färgskala. För ett enhetligt intryck och ett tidlöst rum eller hem, som kommer kännas lika aktuellt denna säsong som nästa, är det smart att inte blanda in för många färger.

Annons

Låt färgen smitta av sig på detaljerna

Självklart behöver inte bara väggar gå i greige ton. Även en inredningsdetalj som ett förvaringsskåp eller ett nattduksbord kan få sig ett rejält lyft av trendkulören. Det är även fint att addera färg till spegelramar eller tavelramar som ofta går i svarta toner. En mindre insats som gör stor skillnad!

Så inreder du med trendfärgen greige
Greige passar fint i alla hemmets rum. Foto: Frédèric Vasseur. Syns i: Stilren elegans hemma hos designern i Paris.

Våga skapa kontraster

Beroende på vilken känsla du är ute efter i ditt hem är det bra att tänka lite extra på kontraster när du använder greige. En neutral och behaglig känsla behöver inte nödvändigtvis betyda att alla väggar, eller alla detaljer, i ett rum följer en och samma färgskala. En mörkare greige med brunare undertoner gifter sig naturligt fint med bruna detaljer. Addera ett bord, en ljuskälla eller förvaring i brunt för att framhäva nyansen och skapa ett vackert samspel i hemmet.

Så inreder du med greige
Greige kommer i flera olika tappningar, men den varmare undertonen är ständigt närvarande. Foto: Lina Östling. Syns i: Färgstarkt och ombonat hemma hos Helena Sand.

Se upp för ett gulnat intryck

Jämfört med en neutral grå är inte greige en lika flexibel nyans. Greige kan lätt få en åldrad och gulnad känsla i kombination med fel färg. Vissa gula och gulvita nyanser kan skapa ett gulnat, nästan smutsigt intryck intill greige.

10 INREDNINGSTIPS – SÅ FÅR DU ETT MYSIGT VARDAGSRUMBrand logo
10 INREDNINGSTIPS – SÅ FÅR DU ETT MYSIGT VARDAGSRUM

LÄS MER:

Så inreder vi med färg 2020 – 5 trendkulörer

Så väljer du rätt grå nyans till dina väggar

Så väljer du rätt grön nyans till dina väggar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons