Så väljer du rätt grå nyans till väggarna

Så väljer du rätt grå nyans till väggarna

Det är en trendfärg likaväl som det är en riktig klassiker – grå väggar kommer aldrig gå ur tiden. Men hur vet man vilken nyans som passar bäst?
04 mars, 2018

Så väljer du rätt grå nyans till väggarna
Slå på ljud

 

Grå väggar, luckor och kakel ser vi mycket av i inredningsvärlden. Allt från mörkaste mörkt till nästan vitt och från skinande blankt till dammigt och matt, i såväl varma som kalla och neutrala toner.

– Grått är hett nu. Jag tror det dels hänger ihop med vår vurm för naturmaterial, dels är det ett resultat av den industriella trenden, säger Yvonne Karlsson, färgsättningsexpert på Alcro.

Med alla nyanser som finns att välja på färgskalan är det inte helt enkelt att bestämma sig för en, men det finns några saker du kan tänka på.

Så väljer du rätt grå nyans:

Varm ton

Om den grå färgen drar mot gult eller rött får rummet en ombonad känsla. Varma nyanser av grått passar bra i mörka rum och rum i norrläge eftersom de mjukar upp ett hårt, blåtonat ljus.

Om du väljer en varm grå färg, inred gärna med andra varma material och toner som koppar, mässing, ljusa träslag och läder.

Kall ton

Kalla grå toner har en större andel blått eller grönt i sig och passar bäst i utrymmen med mycket ljusinsläpp. Komplettera med andra kulörer som blått, grönt, turkost eller lila och metaller som silver och stål, tipsar Yvonne.

Neutral ton

Den enklaste nyansen att välja är neutral grå eftersom den inte drar åt något håll. Färgen passar fint tillsammans med såväl varma som kalla kulörer och material och är perfekt om du vill låta inredningsdetaljerna spela huvudrollen.

Tänk på:

1. Rum i norrlägen har ofta ett kallt ljus, vilket innebär att kalla nyanser förstärks och uppfattas som mer blå eller lila.

2. Ju ljusare grå du väljer desto mer påverkas den av ljuset.

3. Mörka kulörer gör att ett rum uppfattas som mindre, men däremot får du en mer ombonad känsla.

4. En mörk nyans framhäver konst, inredning och belysning bättre än en ljus nyans.

Källa: Alcro Trend

Styling: Amanda Rodriguez Foto: Jonas Ingerstedt

Välj rätt grå nyans till väggarna.

Foto: Jonas Ingerstedt ur reportaget: ”Avskalat och ombonat med alla nyanser av grått

Läs mer:

Så inreder du med grått – 10 snygga tips

10 väggfärger som gör små rum större

Så påverkas du av väggfärgerna i rummet