Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Så väljer du rätt grön nyans till väggarna

23 okt, 2019 
Välj rätt grön väggfärg – här är våra bästa tips
Grönt är en av de stora trendfärgerna. Från harmoniskt grågrönt till djupt skogsgrönt – den fina kulören finns i en mängd olika tappningar. Här tipsar vi, med hjälp av två färgexperter, om hur du ska tänka när du väljer att måla i gröna nyanser!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Inspireras av de viktigaste inredningstrenderna 2020Brand logo
Inspireras av de viktigaste inredningstrenderna 2020

 

Gröna kakel och klinkers, köksluckor och inte minst vackert grönmålade väggar. Det råder något av en vurm för det grönskande i våra hem sedan ett tag tillbaka. Dämpad, frisk eller frodig – grönt finns i många olika tappningar. Nordsjö har utsett en grågrön nyans till årets färg 2020 och de naturnära nyanserna syns hos alla färgtillverkare som lanserat sina nyheter för året.

– För det första är grönt helt enkelt en trevlig färg att omge sig med. Nyansen avgör vilken stämning du får; en blåaktig, sval och lugnande eller en mer gyllene och naturlig atmosfär. För det andra så tror jag att många har upptäckt vilken bra basfärg grönt kan vara i en interiör. Grönt kan fungera till så många olika färger, både till färgglada och neutrala. På så vis blir grönt lite ofarligt, säger Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk färgchef på Jotun, och fortsätter:

– Samtidigt är det förmodligen också så att vi blir mer påverkade av trender och tendenser än vi vill erkänna. Och det råder ingen tvekan om att det är en grön våg just nu, där klimat och miljö lyfts. Vi utsätts för mycket grönska i allt från profilering till konsumenttrender helt enkelt.

Annons

Nordsjös Colour Manager Ann-Charlotte Linde ser också en koppling mellan den gröna vågen och färgtrenden:

– Den gröna strömning vi ser i samhället i stort visar sig också i vårt val av kulörer. Det är dessutom populärt med inneväxter och då kan grönt på väggarna kännas som ett lite lagom stort steg om man vill gå ifrån det vita och grå – grönt finns ju redan i rummet, säger hon.

Grönt som i naturen med Farrow & Balls No. W56 Sap Green.
Grönt som i naturen med Farrow & Balls No. W56 Sap Green. Foto: Farrow & Ball

Det är inte svårt att förstå varför de gröna nyanserna är så populära. När man målar något i grönt får man en färgklick som kan vara sober och i harmoni med övrig jordnära inredning – eller så kan man få en fin accent som fångar ögat och lyfter hela rummet. Generellt sett för gröna nyanser våra tankar till naturen, något som kan ha en rogivande effekt i hemmet.

Annons

I och med att det finns en så stor mängd olika nyanser att välja mellan i den gröna färgskalan kan det vara svårt att bestämma sig för en. Här är tipsen som kan göra valet enklare och sakerna du ska tänka på en gång extra innan du målar.

Att tänka på när du målar i grönt:

Varm eller kall grön?

Kalla gröna färger har ofta blåa toner i, medan de varma är mer gyllene i tonen. En kall nyans känns sval och frisk, medan en varm variant oftare liknar de naturliga gröna nyanserna och därför känns frodig och gör rummet mysigt.

Salvia 825 är en diskret grön väggfärg.
Salvia 825 är en grön väggfärg som ger ett diskret intryck. Foto: Beckers

Dov och dämpad eller klar och intensiv?

Precis som om den gröna nyansen är varm eller kall så påverkar det om den är dämpad eller klar. En dämpad grön färg, med svärta eller en gråaktig känsla, är subtilare och lugnare på väggen.

Annons

– Majoriteten väljer dämpade toner framför de klara och starka. De klara tonerna upplevs som mer intensiva och krävande, de tar mer fokus, men är också ofta mycket energigivande, säger Nina Klæboe Mørkve och tillägger:

– Det är upp till dig att välja vilken energi du vill omge dig själv med. Vad som känns rätt för mig kanske inte nödvändigtvis passar dig – ingenting är rätt eller fel.

Sovrum med grågröna väggar målade i Nordsjös Tranquil Dawn
Nordsjös Tranquil Dawn är dämpad och grågrön. Foto: Nordsjö

Mörkt eller ljust grönt?

Mörka nyanser av grönt kan ha ett förminskande intryck på rummet och är därför att föredra i större rum, om man har högt i tak eller ifall man vill göra ett rum mer ombonat. Ljusa nyanser av grönt förstorar rummet och är ett bra val när man vill få hemmet att kännas mer luftigt.

Väggar målade i mintgrönt, i färgen 7637 Exhale från Jotun
Matt, dämpad mint är ljust samtidigt som det sätter färg på väggen. Här i färgen Lady 7637 Exhale. Foto: Jotun

Färgkombinationer spelar stor roll

Tänk på att grönt påverkas mycket av den färg den kombineras med. Tillsammans med rosa kan även en mild ljusgrön färg bli en poppig accent, medan den matchad med sandbeige skapar en neutralare helhet. En mörkare, djupgrön nyans framhävs effektivt med vitt och blir en stark kontrast mot ljusa färger. Tänk även på vilka färger du har i hemmet och hur du vill att de ska samspela med den gröna nyansen.

Annons

Färgexperterna har flera favoritkombinationer tillsammans med gröna nyanser.

– Om jag utgår från Tranquil Dawn inspireras jag av kombinationer med den mjukt rosa Dreamy pink eller mer dramatiskt med den blågröna Mountain ridge, mustigt skogsgröna Forest ground och den underbara vuxet rosa Heartwood. Enkelt och vackert blir det med varma naturtoner som Luftslott och Deep Melun. Allt beror på vilken grön kulör man utgår från och vad man vill uppnå – vilsam bakgrund eller komplexitet, säger Ann-Charlotte Linde på Nordsjö.

– Grönt är otroligt fint intill mycket, men jag tror jag måste säga grön och persika, som till exempel 8469 Green Leaf och 8252 Green Harmony med 20046 Savanna Sunset, säger Nina Klæboe Mørkve på Jotun, om sin favoritfärgkombination med grönt.

Väggen är målad i trendigt rosa och grönt – här med Dreamy Pink och Tranquil Dawn från Nordsjö
Här har väggen målats med Dreamy Pink och Tranquil Dawn för en färgstark kombination. Foto: Nordsjö
Grön och persikofägad vägg – en fin färgkombination
Lady 8281 Pale Linden och Lady Minerals Revive 20047 Blushing Peach går bra ihop. Foto: Jotun

Norr eller söder?

Dagsljus och belysning påverkar väggfärgen. Dagsljus får färger att kännas kallare samt mer blå i tonen och det gäller särskilt i rum som vetter mot norr som inte har direkt solljus. Rum mot syd har däremot ett varmare ljus och därför kan samma kulör upplevas annorlunda i olika rum i hemmet. Tänk på att välja en mer gyllene grön nyans om du inte vill att den skiftar åt det kalla hållet för mycket.

Annons

Även inomhusbelysningen i rummet påverkar hur färgen upplevs.

– Kalla ljuskällor, exempelvis äldre LED-ljuskällor, gör alla färger blåare och svalare, säger Nina Klæboe Mørkve.

LADY Supreme Finish 8302 Lagerträd i sovrum
Dämpat och gyllene grönt i sovrummet. Här målat i Lady Supreme Finish 8302 Lagerträd från Jotun. Foto: Jotun

Bra val i sovrummet

Grönt anses ha en lugnande effekt och associeras med välmående och natur. Det gör den till ett utmärkt val i sovrummet där vi gärna målar i svala toner för att hjälpa den goda nattsömnen på traven. En svalare grön som skiftar i blått eller grått är ett populärt val i sovrummet, men för en mer ombonad känsla kan man satsa på en mer gyllene kulör.

Glöm inte att provmåla

Nordsjös Ann-Charlotte Linde och Jotuns Nina Klæboe Mørkve framhåller båda vikten av att provmåla för att hitta den färg som passar bäst i rummet.

– Det är svårt att föreställa sig hur en kulör ska upplevas i ett rum utifrån ett litet kulörprov. För att kunna välja det som är rätt så gäller det att provmåla kulörer man tycker om och se hur de blir på väggen, tipsar Ann-Charlotte Linde.

– Det är så enkelt och en otroligt bra investering för att lyckas med färgval, säger Nina Klæboe Mørkve.

Läs mer:

Så inreder vi med färg 2020 – 5 trendkulörer

Så ska du måla sovrummet – för att få bättre sömn

Ska du måla grått? Så väljer du rätt nyans 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons