Färgstarkt och ombonat hemma hos Helena Sand

Färgstarkt och ombonat hemma hos Helena Sand

Helena Sand kallar sitt hem för den gula oasen – inte undra på. Här bjuds det på lika delar färgsymfoni som en skönt ombonad känsla. Välkommen in!
25 september, 2020

Helena Sand köpte sin första bostad för sommarjobbspengarna, målmedveten som få. En enrummare på Majorsgatan i Göteborg blev hennes experimentverkstad. Äntligen fick hon utlopp för sin kreativa ådra och för alla de där inredningsidéerna som ständigt poppar upp.

Med sin pappas hjälp målade hon om, bytte kök och tänkte att hon skulle inreda med något slags studiokänsla. Men när de var färdiga så stack det i ögonen på Helena, det var inte ljust och fräscht hon ville ha. Nej, hit med färg!

Och på den vägen har det fortsatt. Helena har helrenoverat ett flertal egna lägenheter, ingen är den andra lik, och när hon flyttar säljer hon det mesta av inredningen vidare och köper nytt. Hennes stil förändras, och hon har lite svårt för det här med koncept.

Laura Ashley har påverkat

– Jag bodde på den engelska landsbygden under delar av min uppväxt. I ett 1600-talshus. Så det är klart att den klassiska engelska stilen med blommor, chintz och Laura Ashley har påverkat mig.

– Jag gillar retrokänslan, det får inte bli opersonligt. Min stil förändras efter varje lägenhet jag bor i. Jag kan inte säga att jag har en tydlig stil, men det finns några viktiga ben som måste finnas med. Mitt hem ska vara både klassiskt och vågat, men också mysigt och hemtrevligt. Det får gärna finnas galna färger och vågade objekt.

För lite mer än ett år sedan flyttade hon ihop med pojkvännen Jakob i en tvårummare på Östermalm i Stockholm, lägenheten ligger i ett gårdshus, en trappa upp. Huset är från 1905. Precis utanför vardagsrumsfönstret står ett stort fläderträd.

Känslan av orangeri

– Vi älskar den där flädern, ja, hela innergården är underbar. Vi får liksom trädgård fast vi bor mitt i stan. Jag kallar vardagsrummet för vårt solrum, med gula väggar och även tak och så flädern utanför som växer in en bit på balkongen. Det är nästan som att befinna sig i ett orangeri.

Det har krävts en del omtag för att få till inredningen som den är nu. Några minor har de gått på. Det blev inte som Helena tänkt sig med tapet i hallen, det kändes tillgjort och inte alls som hon. Nu har hon målat hallen i en dramatisk röd ton, hon tog hjälp av Nationalmuseums färgkartor för att få den mörka röda ton som faktiskt känns som en utomhusfärg. Och den där ljusgröna färgen i badrummet blev så fel det kan bli, men den mörkgröna som sitter där nu känns mycket bättre.

Mycket av originaldetaljerna var borta i lägenheten. Under ett inte helt stabilt parkettgolv låg ett vackert skurgolv som bara har såpats till perfektion. Alla lister var till exempel borta, nu sitter här tredelade golvsockellister, handgjutna takrosetter, helt ny el och mer förvaring.

Gillar Artilleriet

– Lägenheten var inte i dåligt skick när vi köpte den, men mycket av charmen var borta.

Helena gillar att gå på skattjakt, att leta efter saker som inte kostar skjortan, i kombination med några välinvesterade drömobjekt från favoriterna Nordiska Galleriet och Artilleriet. Hon ville ha en sådan där elegant belgisk soffa i linne, men hade inte lust att hosta upp sisådär 200 000 kronor. I stället köpte hon en på Stalands, tog bort ryggkuddarna – och vips känns soffan som ett åtråvärt designobjekt. Ett riktigt hack!

Den före detta göteborgskan trodde aldrig att hon skulle rota sig så bra som hon har gjort på Östermalm.

– Jag hade någon idé om att det skulle bli en kulturkrock, jag kom från en lägenhet på Södermalm och gillade verkligen känslan på Söder med fiken, barerna, tempot, blandningen av folk... Men inte alls, jag älskar det här. Närheten till härliga promenader på Djurgården och Gärdet gör ju sitt till också.

Men som den projektledare hon är, managementkonsult i grunden, kliar det förstås i fingrarna efter nästa projekt.

– Nu drömmer jag om funkis, rena, raka linjer och en helt annan stil! Någonstans finns förstås också en längtan av att jobba mer med inredning, jag lägger ju en stor del av min fritid på att tänka på renoveringar, materialval, färg och form.

– Jag tror jag har 30 000 pinnade bilder på Pinterest! Jag har använt det så mycket. Men nu måste jag säga att jag hittar inspiration från filmer och tv-serier. Inspirationen till den gula färgen från Farrow & Ball i vardagsrummet kommer till exempel från en norsk film.

Jakten går vidare efter nya renoveringar, smarta hacks och den perfekta väggfärgen.

Stylist Mari Strenghielm
Fotograf Lina Östling

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Vägg- och takkulör i hallen, Roneröd, Jotun. Rund, vit lampa på väggen, Alma v171 W, Wästberg. Blå stol, Bold, Moustache. Transparent sidobord, Kartell.

Helena Sand på balkongen i påfågelstol, Affari.

Vägg- och takkulör Roneröd, Jotun. Klädskåpet i hallen är ett auktionsfynd. Hallmatta, Acne Studios x Kasthall.

I badrummet vägg- och takkulör Organic green, Jotun. Kaklet i duschen italienska Marazzi Materika, 120x40 cm.

Vardagsrummet kallas för solrummet, inte undra på. Väggar och tak är målade i Yellow ground från Farrow & Ball. Soffa i linne, Stalands. Blandade kuddar från Artilleriet, Svenskt Tenn, H&M Home och House of Hackney. Fåtölj Togo, Ligne Roset. Taklampa Brass 96, Gervasoni.

Skön mix vid matsalsbordet. Svart vägglampa, Flos. Matbord Zanat touch table av Ilse Craaford, zanat/Nordiska Galleriet. Vita stolar Panton, Vitra. Svart stol med rotting Ellen, Artilleriet. Gul stol, Dar, Eames.

Taklampa Meduse, Artilleriet. Väggkulör Space, Jotun, samma kulör på de specialbeställda garderobsdörrarna från Custom Kitchen. Gul klädhängare, Hay.

Väggar och tak är målade i Yellow ground från Farrow & Ball. Svart stol med rotting Ellen, Artilleriet.

Trädet är en fikus från Ulriksdals slottsträdgård. Matta, Layered. Transparent soffbord, Kartell. Vit lampa i fönstret, Lampyre w163t2, Wästberg.

Kaklet i köket är en kombination av olika vita, blanka storlekar från samma kollektion, Stonefactory. Vitvaror, Smeg. Köksskåp och -luckor, Askersund, Ikea. Förnicklad stång ovanför spishörnan, Gyllenhaks byggnadsvård.

Läs mer här:

Kika in i sekelskiftesvåningen – som varit orörd i 100 år

Marie Olsson Nylander om andra säsongen av Husdrömmar Sicilien

Margaux Dietz säljer sin lägenhet – kika in