Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Marie Olsson Nylander om andra säsongen av Husdrömmar Sicilien

03 sep, 2020 
AvIda Gustafsson
Tv-programmet Husdrömmar Sicilien där man fick följa familjen Olsson Nylander blev en stor tittarsuccé. Alla som hoppats på en fortsättning kommer att få sitt lystmäte mättat – det blir en andra säsong med det magnifika Palazzo Cirillo i Termini Imerese.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Husdrömmar Sicilien med det stora rosa Palazzo Cirillo och dess stora trädgård tog alla med storm. Det vackra huset i all ära, Marie själv berättar att hon sedan programmen hade premiär fått meddelanden och att folk kommit fram till henne på stan och tackat för programmen. Hon berättar om ett par som tackade henne för att de äntligen vågat slå till på ett skåp de kikat på länge ”eftersom det finns ju de som har galnare planer”. Andra vill bara tacka henne för de fina programmen.

– Det har varit så många möten där man blir så berörd att man har berört. Jag blir rörd bara av att prata om det säger Marie.

Själv tror hon att tittarsuccén hänger ihop med att man får följa med familjen på resan på ett ärligt och öppet sätt. Som när tonårssönerna hjälper sin mamma att bära upp tunga möblerna genom Terminis vindlande gator, när Marie inreder innan allt är klart och maken Bill som fixar det mesta – även på knagglig italienska.

Och nu får vi alltså se fortsättningen med renoveringsarbetet av det stora rosa huset.

– När vi var där nere i januari filmade vi själva till säsong två. Det var ingenting som var klubbat om en fortsättning, men vi har också känt en press – som inte varit negativ eller så –  men vi har känt att vi ville göra en säsong till eftersom allt inte hann bli klart och vi vill såklart visa mer. Vi har många rum som man inte sett!

Annons

Paret var nere i huset i både januari och i början på mars och filmade sig själva men sedan kom pandemin emellan. Huset fick stå i flera månader tills de kunde åka ner nu i somras.

– När vi lämnade det så trodde vi att vi skulle komma tillbaka efter tre veckor. Så det första vi fick göra när vi kom ner var att tömma den stora vattentanken, eftersom vattnet hade stått stilla i den så länge. Och under tiden vi var borta var det var mycket praktiska grejer som vi tänkte på som ”stängde du gasen? Hur är det med kylskåpet?”.

– Men sen tänker man såklart på alla i byn, där finns redan nu en hög arbetslöshet och vår närmsta granne brukar stå utanför mataffären, jag skulle inte säga att hon tigger, men hon försörjer sig delvis genom att stå där. Men på något sätt har de ändå klarat sig, alla i hela världen är drabbade och det är de utan skyddsnät råkar sämst ut. Så får vår del har det inte påverkat oss mer än att vi inte vetat när vi kunnat åka ner.

Annons

Palazzo Cirillo har 12 rum, varav garaget på bottenvåningen har imponerande 8 meter i takhöjd, men även stora magasinsrum på bottenvåningen och två rum som ligger i anslutning till takterrassen som har utsikt över hamnen. I den nya säsongen kommer tittarna att få se när Bill och Marie tar sig an fler projekt i huset.

– Vi har påbörjat arbetet med trädgården och röjt där med tanke på brandrisken, slänger någon en cigarett där är det kört. Vilket vi kom på sista dagen vi var där nu senast, så det blev lite hastigt gjort. Sen har vi ställt i ordning terassrummen och målat om, fast det blev skitfult så det måste vi göra om. Sen har vi städat ur magasinen. Vi gör saker hela tiden vi är där.

Det stora projektet just nu är att få ordning på trädgården, som är något av en raritet, att ha ett hus med trädgård i Termini Imereses gamla kvarter är verkligen kronan på verket. Eftersom trädgården är anlagd en gång för längesedan har den försetts med en ungefärlig motsvarighet till kulturminnesmärkning. Vilket innebär att man inte får lov att göra vad som helst i den, mer italiensk byråkrati står att vänta.

Annons

–Alla våra träd i trädgården är skyddade, det finns blodapelsin och vildapelsin som vi inte får röra. Och så sopor, de har kastat ner sopor där i 30 år, så man känner att marken är alldeles mjuk på vissa ställen. Så vi måste ta dit grävskopor, men det är 8 meter ner till marken, så hur gör man det? Men vi längtar efter att gå ut och göra trädgården mer connected med huset.

Paret har anlitat en landskapsarkitekt som har ritat så att trädgården blir ett utomhusrum och förhoppningsvis kan den stå klar till sommaren. Tanken är att arbetet kan komma igång i oktober när Marie är nere i huset nästa gång, men trädgårdsarbetet har redan bjudit på överraskningar.

– Vi tror, eller vi hoppas och tror, att det ska finnas en tunnel vid huset. Huset byggdes på 1700-talet av en greve och vi tror att vår hus är avhugget och att det en gång varit större. För det ska finnas en tunnel som går från kyrkan till huset. Och vi tror att den har varit i trädgården, för vi har hittat en ingång som vi tror kan vara till tunneln, vi får se.

När den andra säsongen av Husdrömmar Sicilien har premiär är i nuläget ännu inte bestämt.

LÄS MER: 

Marie Olsson Nylander: Det blir en ny säsong av Husdrömmar Sicilien

11 renoveringsprojekt vi älskar att följa just nu

Annons