Stilren elegans hemma hos designern i Paris

Stilren elegans hemma hos designern Pierre de Gastines i Paris

I hjärtat av Marais-kvarteren i centrala Paris har designern Pierre de Gastines inrett sitt hem. Bostaden är full av smarta och samtidigt eleganta lösningar för att spara plats.
05 september, 2019

Mitt i Marais-kavarteren i hjärtat av Paris bor Pierre de Gastines i en historisk byggnad från 1600-talet. Kontrasten är total från hans tidigare bostad som låg högst upp i ett hus under takåsarna, mitt emot den moderna operan vid Bastiljen.

– Att flytta hit var som att göra en tidsresa, säger Pierre.

Historisk byggnad från 1600-talet

Originaldetaljerna finns kvar, rejäla bjälkar och tre och en halv meter högt i tak. Den genomgående lägenheten på 54 kvm har utnyttjats smart av inredningsarkitekt Tatiana Nicol som hade ritat om planlösningen redan innan Pierre hittade hit och tog över bostaden.

– Så fort jag kom in i den här unika lägenheten kunde jag föreställa mig hur jag skulle placera allt jag har: möbler, tavlor, lampor, mattor … precis som om lägenheten var gjord enligt mina önskningar.

Personligt möter ny design i Paris-hemmet

Pierre är stilansvarig på inredningsfirman Caravane och har inte precis haft svårt att inreda rummen. Han har hämtat lite av varje ur firmans sortiment och samtidigt blandat med personliga saker och typiska designmöbler från förra seklet.

Hans stil påminner om honom själv: rakt på det väsentliga utan krusiduller. Från hallen kommer man direkt in i det stora öppna rummet på 35 kvadratmeter, som badar i ljus. Här får allt plats. Ett L-format kök med matplats och en stor vardagsrumsdel tar upp två tredjedelar av rummet.

Den perfekta förvaringslösningen

Bakom en bärande vägg med inbyggda bokhyllor finns sovrummet, som går att stänga av med hjälp av skjutdörrar.

– Jag blev helt tagen av alla inbyggda skåp runt om och ovanför sängen, säger Pierre. Det sparar massor av plats och för en som jag som är tokig i att organisera var det rena skattkistan.

Bredvid sovrummet finns det superfunktionella badrummet, med stor dusch, handfat och stora bänkar med förvaring, där både dammsugare och tvätt får plats. Var sak på sin plats. Långt från stadens stök har Pierre hittat en egen lugn oas.

Stylist: Laurence Dougier

Översättning: Ida Magntorn

Foto: Frédèric Vasseur

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

När man går in genom ytterdörren som är gömd bakom ett draperi, kommer man direkt in i kök- och matsalsdelen. 
Bord Xira i råstål, flätade stolar Murgi samt karaff och glas, allt från Caravane. Taklampa Brass 95 av Paola Navone, Gervasoni.

Det L-formade köket 
går helt i ljusgrått. Plattan ovanför 
spisen är gjord i slät betong 
med infällda band av läder. I väggen 
finns två smala öppningar mot 
badrummet. Trofé i trä av sydafrikanske designern John Vogel. Mikrovågsugn Siemens, gryta i aluminium, Mauviel. Lampa Saint-Paul, Caravane.

I vardagsrumsdelen har Pierre de Gastines valt en lätt grå nyans 
på väggarna och en lite mörkare ton till bjälkarna. På soffan, som är klädd i ett mörkt linnetyg, ligger en gyllenbrun sammetsfilt, allt från Caravane. 
 Kuddar från Caravane, Elitis och Am.Pm. På golvet mattan Pond av Eli Gutierrez, Chevalier Editions. Lågt 70-talsbord med ben i travertin och bordsskiva i rökfärgat glas, galleri Sunny-Xavier Poggi. Pall i lavasten, Habitat. Fåtölj Utrecht av Gerrit Rietveld, Cassina. Lampa Swing, Caravane. Längst ner, skrivbord Atoll i råstål, Caravane, och pall Pilastro av Ettore Sottsass, Kartell. Den 3,5 meter långa bokhyllan ritad av inredningsarkitekt Tatiana Nicol, skärmar av sovrummet. På väggen en skulptur från förcolombiansk tid, 1400-talet.

Funktionell estetik. Den platsbyggda 
bokhyllan med inbyggda skjutdörrar gör att 
det går att stänga om sovrummet på 
ett smart sätt. Sängkläder i linne, Caravane. 
I alkoven fågelfotografier av Luke Stephenson, The Photographers Gallery, London. 
Träbänk gjord på beställning av Valentin Loellmann, galleri Gosserez. Till vänster 
på väggen ett lås från Marocko och på golvet en träskulptur i form av ett Y, från Mexiko.

Sovrummet ligger i direkt 
anslutning till badrummet där solen speglas i keramikgolvet. Taklampor i glas 
Yoshi, spegel Ame och våfflad handduk, allt från Caravane. Kran, Zucchetti. Under vasken förvaringslådor, Muji. Gästhanddukar, Merci. Ovanför skjutdörren en mask gjord av palmträ, Le Bon Marché.

Läs mer:

Hänförande pastelldröm i hjärtat av Paris

Influencern Marie Jedigs underbara pastelldröm i Köpenhamn – kika in!

Svårslagen kreativitet hemma hos Margherita Missoni