Inred med målade tak – åtta snygga idéer att inspireras av

Inred med målade tak, snygga tips och inspiration

Nu skapar vi blickfång – i taket. Målade tak är tendensen som sprider sig i rasande fart och endast spås bli större. Inspireras av åtta snygga lösningar där målade tak står i fokus.
04 november, 2021
1:22

Efter reklamen: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

(1:22)

Är du också förtjust i målade tak? Välkommen till klubben! Målade tak i alla dess former, kulörer och utföranden dyker upp i våra flöden på regelbunden basis och vi kan inte annat än inspireras. Nu samlar vi ihop några målade tak-favoriter och spännande projekt där just målade tak står i fokus.

Inred med målade tak – åtta snygga lösningar vi inspireras lite extra av just nu:

1. Grönskande miljöer

Inred med målade tak, grönt

Hej, grönt! Komplettera den härliga färgen med naturnära inslag i liknande färgpalett. Foto: Jonas Ingerstedt Styling: Sofia Linfeldt | Syns i: Designklassiker och spännande lösningar hemma hos fotografen Kalle Gustafsson.

Grönt är kulören på allas läppar och den ser endast ut att bli än mer populär 2022. Grönt är en ypperlig färg att experimentera med i taket, gärna i en något dovare nyans. Här stylas den gröna basen snyggt med grönskande växter vilket skapar en harmonisk känsla – och en genomtänkt röd (grön) tråd.

2. Olika nyanser

Inred med målade tak, olika nyanser

Förtjust i färg? Komplettera målade väggar och tak med inredningsdetaljer och möbler i färg. Foto: Fanny Rådvik Styling: Elin Odnegård | Syns i: Unika objekt och färgstarka detaljer hos skribenten i Kungsbacka.

Har du en kulör som du håller lite extra kärt? Låt färgen kliva fram och testa dig fram genom att addera olika nyanser i en och samma miljö. Hos skribenten Johan Brink skapas stilfull kontrast med blåa toner, både på väggen och i taket. Om du räds en för mörk miljö, måla med den ljusare nyansen på taknivå.

3. Neutralt tema

Inred med målade tak, neutrala färger

Vill du behålla en minimalistisk känsla? Satsa på neutrala färger, både i taket och på väggarna. Foto: Jotun.

Vitmålade tak går aldrig ur tiden. Behåll den behagliga, minimalistiska atmosfären genom att låta taket gå i vitt medan resten av rummets väggar (eller bara en vägg om så önskas) går i andra neutraler. Inspireras av Jotun där en enkel färgsättning skapar ett tydligt och tidlöst lugn.

4. Uppiggande gult

Inred med målade tak, gult

Uppiggande färgfest med Medelhavskänsla hos Helena i Göteborg. Foto: Lina Östling Styling: Mari Strenghielm Syns i: Färgstarkt och ombonat hemma hos Helena Sand.

Vem säger att målade tak behöver gå i en nedtonad färgpalett? Inspireras av Helena Sand, vars färgsprakande hem ofta refereras till som den gula oasen med omfattande färgfest i alla hemmets rum. Låt rummets uppiggande väggkulör smitta av sig på taket för ett livfullt statement.

5. Pastelldröm

Inred med målade tak, pasteller

Pasteller fortsätter att regera, både i möbler, mindre detaljer och på väggarna. Foto: Jonas Ingerstedt | Syns i: Lekfull färgfest hos kreatörerna på Södermalm – in och inspireras.

För pastellälskaren är det ju en komplett no-brainer att låta pasteller genomsyra både väggar och tak. Här ser vi en behaglig grönrosa drömoas, stylad med andra färgstarka detaljer, för en färgsprakande helhet i pastellanda. Extra fint är det om färg även får pryda dörrar och dörrkarmar.

6. Två i ett

Inred med målade tak, två i ett

Skapa ännu maffigare blickfång med olika nyanser av liknande kulör i taket. Foto: James Stokes Styling: Dennis Valencia Syns i: Färgsprakande och stilsäkert hemma hos kreativa paret i Råå.

Sugen på att inreda med flera färger i taket? Ett härligt sätt att addera en extra dimension är att testa olika nyanser av en och samma grundfärg. Här ser vi ett härligt grönskande tak, kompletterat med ombonade textilier och poppiga ljuskällor i minst lika färgglada utföranden.

7. Sober kontrast

Inred med målade tak, svart

Kontrastera genom att addera ljusa pasteller till en mörkare bas. Foto: Straight design studio.

Räds inte att skapa kontrasterande blickfång för ett maxat resultat! Att inreda med svarta toner är lite av en vass bubblare som allt fler vill utforska. Svart gifter sig väl med många kulörer, från pastelligt rosa till murrigt grönt. Här utgör svart en stark bas, medan ett ljusrosa tak skapar en oväntad men snygg kontrast.

8. Diskret mönster

Inred med målade tak, historisk känsla

Färg och mönster möter varandra i en välkurerad mix med historisk känsla. Foto: Bemz.

Färg i all ära, men glöm inte bort att även mönster gifter sig fint i taket. Maxa takets storslagna blickfångspotential genom att integrera både kulör och mönster. I många äldre fastigheter finns båda delarna bevarade, men det går även att sätta ihop ett fantastiskt möte från scratch.

Missa inte

6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong

Vi har lösningarna!

Inred med neon – 6 inspirerande idéer du inte får missa

Addera neon i hemmet!

Inred tidlöst och hållbart i hemmet – 7 smarta (och enkla!) tips

Förnya hemmet – med miljön i åtanke!