Lekfull färgfest hos kreatörerna på Södermalm – in och inspireras

Kika in i ett färgstarkt och kreativt hem med pasteller på Södermalm i Stockholm

Lyckliga rum som känns som en omfamning. Kreatörerna Emma och Dennis Eriksson har inte tråkigt när de sätter ihop sitt hem. Det ska sjunga, vara lustfyllt och bekvämt.
27 juli, 2021
8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden
2:02

Efter reklamen: 8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden

(2:02)

Slå på ljud

Rosa, en flickrumsfärg? Nej, knappast! Hemma hos Emma och Dennis Eriksson är rosa en accentfärg som ger liv och värme till ett hem som är så långt från tillrättalagt, tomt och stelt som det bara går.

Kika in hos Emma och Dennis lekfulla och färgstarka lägenhet inred med pastellfärger på Södermalm

Emma Eriksson är art director och färgfantast. Följ henne på @appleoftheday.

– Vi dras båda två till det ovanliga, och går på lust och känsla när vi inreder. Jag vill bli glad när jag kommer hem. Den känslan styr nog hur vi tänker att vårt hem ska vara, säger Emma.

Illustratören och konstnären Dennis Eriksson och Emma, art director på en stor reklambyrå, möttes på Beckmans, när han var lärare och hon elev. De blev inte tillsammans då, men nu är de ett sammansvetsat team med två barn, Elis, tolv, och Polly, tio år. Familjen bor i en fyra i ett 60-talshus på det som brukar kallas för Söders höjder.

Här har de bott i nio år och när de kom hit första gången var det som att kliva in i en tidskapsel och färdas tillbaka till 60-talet.

– Det var samma dam som hade bott här i 50 år. Så klyschan orörd pärla kom ju väl till pass. Givetvis var det mycket att göra men också många fina detaljer kvar som till exempel den öppna spisen i vardagsrummet.

Lägenheter från 1960-talet är ofta välplanerade där allt har en funktion. Gott om garderober och sovrumsavdelningen ligger avskilt mot gården med eget badrum.

– Man tänkte på väderstrecken och på att det skulle vara praktiskt. Vi har behållit rumsindelningen i stort men efter ett par år rev vi väggen mellan kök och vardagsrum för att få till det där stora umgängesrummet med matplats i fokus. Det passar oss bättre nu när barnen är större.

Det rosa- och blåmålade köket kommer från Funkiskök. Och är precis så där färgstarkt som resten av Emma och Dennis hem.

– Jag tycker om att ta fram färgpaletter och kombinera så att det blir harmoniskt men också oväntat. Det finns en linje med dämpade pasteller som vi tyckte passade i den här lägenheten.

Hemmet är en samlingsplats för det som Emma och Dennis gillar. Det finns ingen genomtänkt plan, de inreder intuitivt. Hemmamyset får man med bra belysning, textilier och växter.

– Det ska vara ett happy place, ett tillåtande ställe där alla i familjen kan göra sin grej.

– Ibland hittar vi en möbel som inte har någon given plats först. Då kan den få stå på vänt tills den får rum. Så var det till exempel med de rosa fåtöljerna av Karl-Erik Ekselius. De stod i Dennis ateljé innan de fick flytta in.

En annan favorit i hemmet är förstås stolarna Lilla molnet av Yrjö Kukkapuro som utstrålar precis det Emma och Dennis gillar, färgstark form som man blir glad av.

Och om man tröttnar på färger eller saker? Ja, då är det väl bara att göra om och göra på ett annat sätt.

– Vi är båda väldigt intresserade av det visuella men på lite olika sätt. Om jag har tråkigt till vardags blir det alltid roligare om jag letar efter inspiration i färgkombinationer, klädesplagg, byggnader eller ute i naturen. Och vi spenderar mycket av vår lediga tid på konst-utställningar.

– För mig är det avkoppling att dyka in i nya världar, det kan vara ett fotografi eller en möbel som jag går igång på. Från det växer det fram en större värld som är kul att spinna vidare runt.

Dennis och Emmas bästa tips för att skapa ett hem att trivas i är just att inte vara så himla ambitiösa, det får gärna vara lite skevt och vint.

– Vi är verkligen inte petiga, gå på känslan!

Foto: Jonas Ingerstedt.

Läs allt om inredningen i bildspelet här nedan:

Tavla av Isca Greenfield-Sanders. Väggkulör Fjärdlång från Alcro. Vas och skål i art déco av Ilse Claesson. Lampan är ett arvegods. Vas av Martin Bergström för Ikea.

Ett lyckorum. Gröna stolar Lilla molnet av Yrjö Kukkapuro. Fotolampa av Thomas Bernstrand. Soffa, Muuto. Tavlor av Johan Björkegren, Love Lundell, Erik Undehn och Gösta Wessel. Till höger Gatto-lampa från Flos. Rosa skinnfåtöljer av Karl-Erik Ekselius. Soffbord och bricka av Fredrik Paulsen.

Gatto-lampa från Flos. Precis där väggen bildar ett nytt hörn och går över i hallen sitter en öppen spis. Rosa skinnfåtöljer av Karl-Erik Ekselius. Soffbord av Fredrik Paulsen. Matta Miss Dottie av Thomas Sandell.

Platsbyggd hylla i hallen i samma kulör som väggen. Rosa köksskåp, Funkiskök.

Spegel av Erik Höglund. Puff från Åhléns. Väggkulör Fjärilslarv, Alcro. Tavla av Hans Arnold.

Köket heter Modern och kommer från Funkiskök. Köksstolar från Muuto. Stolen Lilla molnet av Yrjö Kukkapuro i förgrunden. Art déco-lampa från Domino antik. Köksbordet är arvegods.

Vy från hallen mot köket där blockmålningen av foder och väggpartier blir glada blickfång. Väggkulörer Fjärdlång och Landsort från Alcros Ad16-kollektion. Gröna stolar från Muuto.

Tavla av Dennis Eriksson. Ovanför sängen röda AJ-sänglampor, Louis Poulsen. Vikskärm på väggen köpt på loppis. Matta från Knut. Filten är vävd av mamma Siv.

Byrån i sovrummet och sakerna på är köpta second hand. Pigtittaren är från Brio.

Arbetshörna i Emma och Dennis sovrum. Bumling-lampa från Ateljé Lyktan. Lilla molnet-stol av Yrjö Kukkapuro. Skrivbordfrån Ikea.