Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Unika objekt och färgstarka detaljer hos skribenten i Kungsbacka

18 okt, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Kreativt och färgglatt hemma hos copywritern och skribenten Johan Brink i Kungsbacka
I mer än trettio år har Johan Brink samlat på keramik, designmöbler och fotokonst. Saker som får ta plats i det färgstarka hemmet i Kungsbacka.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender hösten 2021- åtta trender att ha koll påBrand logo
Inredningstrender  hösten 2021- åtta trender att ha koll på

Det finns onekligen risker med att samla på sig för mycket. Ditt hem kan te sig som ett museum. Det är en risk Johan Brink är väl medveten om. Han rensar ut, säljer, byter och köper nytt i en ständigt pågående ström. För att det är så oerhört roligt med keramik, designmöbler, fotokonst och fotoböcker. Och inte minst med allt som följer med, kunskap, kontakter och roliga möten.

Hemma hos skribenten i Kungsbacka, färgglatt vardagsrum
Annons
Hemma hos skribenten i Kungsbacka, Johan Brink
Johan Brink har efter trettio års samlande fyllt sitt hem med ting, möbler och konst.

Copywritern och skribenten Johan minns väl när han köpte sitt första keramikobjekt.

– Det var 30 år sedan i en antikaffär i Göteborg. Jag minns att fatet av Stig Lindberg kostade 325 kr, jag tyckte att det var för dyrt så jag stod emot. Men när jag kom tillbaka en vecka senare fanns det kvar, då slog jag till.

Hemma hos skribenten i Kungsbacka, blått kök
Annons
Hemma hos skribenten i Kungsbacka, hylla

Och på den vägen är det. 100 fajanspjäser senare av mästaren Lindberg insåg Johan att det höll på att gå lite överstyr. Han började sälja av och kom in på andra formgivare, på glas, textil, fotografi. Är du nyfiken, gå in på Brinktime.com, där säljer Johan bland annat klockor, keramik och fotokonst.

Redan 2004 köpte han sin första fotobok, inspirerad av en utställning på Hasselblad center i Göteborg. När han arbetade för Fotografiska i Stockholm tillsammans med Jan och Per Broman fördjupades intresset.

Annons
Hemma hos skribenten i Kungsbacka, tavelvägg

– Jag har runt 2 000 fotoböcker nu, och har börjat sälja av. Mina favoriter? Det är svårt, men några jag gillar är Broomberg & Chanarin, Alec Soth, Cristina de Middel, Anders Petersen och Viviane Sassen.

Även i hemmet, lägenheten i centrala Kungsbacka som han delar med sin fru Anna Karin, syns intresset för fotografi. På en vägg i hallen hänger verk av bland andra Lotta Antonsson, Anders Petersen, Christer Strömholm, Gunnar Smoliansky, Eva Klasson och Johan Bergmark.

Annons
Hemma hos skribenten i Kungsbacka, förvaring

Familjen, de vuxna barnen Erik och Ebba är numera utflugna, bodde tidigare i ett större hus i Kungsbacka. 2015 flyttade Johan och Anna Karin till fyrarummaren på 110 kvadrat vid torget i centrum. Det är ett 1950-talshus, men invändigt har 50-talet renoverats bort av tidigare ägare. Lägenheten har tre mindre sovrum och hall, kök och vardagsrum i en öppen planlösning.

– Det blev naturligtvis downsizing, men jag har som tur är tillgång till en studio på innergården. Och är det något jag har lärt mig efter 30 år av samlande är det att inte gifta sig med saker.

Annons
Hemma hos skribenten i Kungsbacka, vitt kök

– Vi tänker inte heller så mycket när vi inreder, vi handlar så lite som möjligt nytt. Det mesta hittar vi på auktioner och loppisar. Jag försöker hålla kolla på bra sajter och här i Kungsbacka finns flera välsorterade antikaffärer. Vi är båda osentimentala, fungerar det inte så byter vi ut. Det föränderliga är kul.

Några fixstjärnor finns hemma hos Johan och Anna Karin. En verklig favorit är spanska arkitekten och formgivaren Patricia Urquiola. Den gula soffan är hennes. Men här finns också Hans Wegner och Vico Magistretti.

Annons

– Vi plockar in lite samtida som Urquiola just för att det inte ska bli en utställningslokal. Om vi har någon speciell stil vet jag inte, men vi är svaga för 50-, 60- och 70-talen. Och gillar det som är färgstarkt.

Hemma hos skribenten i Kungsbacka, förvaringstips
Hemma hos skribenten i Kungsbacka, sovrum
Annons

Samtidigt som färgstarka inslag får hemmet att leva, finns här också en lugn och ombonad känsla. Johan samlar gärna sin keramik i grupper, på vackra teakhyllor och i skåp. I ett skåp som kommer från en herrekipering i Trollhättan finns en del av hans tusentals fotoböcker.

Och han samlar inte bara på fotografi, han tar egna bilder också. Gatufotografi är hans favoritgenre.

– Jag arbetar med Apple och har vistats en del utanför San Francisco. Jag kan dra runt i timmar och fotografera människor där. Det uppstår så roliga möten.

Fotograf: Fanny Rådvik Stylist: Elin Odnegård

Läs mer om inredningen i bildspelet här!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons