Unika objekt och färgstarka detaljer hos skribenten i Kungsbacka

Kreativt och färgglatt hemma hos copywritern och skribenten Johan Brink i Kungsbacka

I mer än trettio år har Johan Brink samlat på keramik, designmöbler och fotokonst. Saker som får ta plats i det färgstarka hemmet i Kungsbacka.
18 oktober, 2021
1:32

Efter reklamen: Inredningstrender hösten 2021- åtta trender att ha koll på

(1:32)

Det finns onekligen risker med att samla på sig för mycket. Ditt hem kan te sig som ett museum. Det är en risk Johan Brink är väl medveten om. Han rensar ut, säljer, byter och köper nytt i en ständigt pågående ström. För att det är så oerhört roligt med keramik, designmöbler, fotokonst och fotoböcker. Och inte minst med allt som följer med, kunskap, kontakter och roliga möten.

Hemma hos skribenten i Kungsbacka, Johan Brink

Johan Brink har efter trettio års samlande fyllt sitt hem med ting, möbler och konst.

Copywritern och skribenten Johan minns väl när han köpte sitt första keramikobjekt.

– Det var 30 år sedan i en antikaffär i Göteborg. Jag minns att fatet av Stig Lindberg kostade 325 kr, jag tyckte att det var för dyrt så jag stod emot. Men när jag kom tillbaka en vecka senare fanns det kvar, då slog jag till.

Och på den vägen är det. 100 fajanspjäser senare av mästaren Lindberg insåg Johan att det höll på att gå lite överstyr. Han började sälja av och kom in på andra formgivare, på glas, textil, fotografi. Är du nyfiken, gå in på Brinktime.com, där säljer Johan bland annat klockor, keramik och fotokonst.

Redan 2004 köpte han sin första fotobok, inspirerad av en utställning på Hasselblad center i Göteborg. När han arbetade för Fotografiska i Stockholm tillsammans med Jan och Per Broman fördjupades intresset.

– Jag har runt 2 000 fotoböcker nu, och har börjat sälja av. Mina favoriter? Det är svårt, men några jag gillar är Broomberg & Chanarin, Alec Soth, Cristina de Middel, Anders Petersen och Viviane Sassen.

Även i hemmet, lägenheten i centrala Kungsbacka som han delar med sin fru Anna Karin, syns intresset för fotografi. På en vägg i hallen hänger verk av bland andra Lotta Antonsson, Anders Petersen, Christer Strömholm, Gunnar Smoliansky, Eva Klasson och Johan Bergmark.

Familjen, de vuxna barnen Erik och Ebba är numera utflugna, bodde tidigare i ett större hus i Kungsbacka. 2015 flyttade Johan och Anna Karin till fyrarummaren på 110 kvadrat vid torget i centrum. Det är ett 1950-talshus, men invändigt har 50-talet renoverats bort av tidigare ägare. Lägenheten har tre mindre sovrum och hall, kök och vardagsrum i en öppen planlösning.

– Det blev naturligtvis downsizing, men jag har som tur är tillgång till en studio på innergården. Och är det något jag har lärt mig efter 30 år av samlande är det att inte gifta sig med saker.

– Vi tänker inte heller så mycket när vi inreder, vi handlar så lite som möjligt nytt. Det mesta hittar vi på auktioner och loppisar. Jag försöker hålla kolla på bra sajter och här i Kungsbacka finns flera välsorterade antikaffärer. Vi är båda osentimentala, fungerar det inte så byter vi ut. Det föränderliga är kul.

Några fixstjärnor finns hemma hos Johan och Anna Karin. En verklig favorit är spanska arkitekten och formgivaren Patricia Urquiola. Den gula soffan är hennes. Men här finns också Hans Wegner och Vico Magistretti.

– Vi plockar in lite samtida som Urquiola just för att det inte ska bli en utställningslokal. Om vi har någon speciell stil vet jag inte, men vi är svaga för 50-, 60- och 70-talen. Och gillar det som är färgstarkt.

Samtidigt som färgstarka inslag får hemmet att leva, finns här också en lugn och ombonad känsla. Johan samlar gärna sin keramik i grupper, på vackra teakhyllor och i skåp. I ett skåp som kommer från en herrekipering i Trollhättan finns en del av hans tusentals fotoböcker.

Och han samlar inte bara på fotografi, han tar egna bilder också. Gatufotografi är hans favoritgenre.

– Jag arbetar med Apple och har vistats en del utanför San Francisco. Jag kan dra runt i timmar och fotografera människor där. Det uppstår så roliga möten.

Fotograf: Fanny Rådvik Stylist: Elin Odnegård

Läs mer om inredningen i bildspelet här!

På väggen i vardagsrummet fotokonst av Maria Friberg, Almost there, från år 2000. Röd soffa Foliage av Patricia Urquiola för Kartell. Den gula heter Tufty-time, också av Patricia Urquiola, B&B Italia. Fåtölj Goliat av Paul M Volther för Gemla. Bord Colour wood av Scholten & Baijings för Karimoku köpt på Vallgatan 12. Matta, Ikea art event 2019, av Seulgi Lee.

Matbord av Hans Wegner. Stolar Selene, Vico Magistretti för Artemide. Keramik på bordet: Lisa Larson, Anna Kåks, Marianne Westman, Claes Thell, Gunnar Nylund med flera. Skåpet, från en herrekipering i Trollhättan, är köpt på loppis i Vallda.

På String-hyllan i köket: tekanna av Gunnar Nylund, Rörstrand. Koppar av Kajsa Cramer. Sakekoppar inköpta i Kyoto. På bänken en tekanna av Rolf Sinnemark, Rörstrand. Träfat av Eero Saarinen.

I arbetshörnan, tavla, Anna Persson. På Ikea-hyllan Moment står keramik av Eva Bengtsson, Anders Bruno Liljefors och Priscilla Mouritzen samt en del av samlingen av fotoböcker. Lampa av Gustaf Leek, Orrefors/Bukowskis.

Fotokonst av Peter Johansson ovanför Gerrit Rietvelds Zig zag-stol från 1934. Keramik, Stig Lindberg. På väggen bilder av bland andra: Eva Klasson, Lotta Antonsson, Christer Strömholm, Georg Oddner och Maria Miesenberger.

I köket står fåtöljen Front, Ikea från 2009. Fotografier av Jens S Jensen. Trasmattan är vävd av Anna Karins farmor.

Även i sovrummet syns en del av Johans enorma fotobokssamling. Fotokonst av Pekka Turunen.

Sängbord av Anna Castelli Ferrieri för Kartell. Lampan är ett arvegods. Kudde av Per B Sundberg för Ikea.

Missa inte

Designmöbler, konst och kreativitet hos Acnes grundare på Söder

Wow, vilket inspirerande hem!

Kika in i Sofia Woods magiska drömvåning i Norrköping

Magiska vintagefynd möter snygga designklassiker!

Lekfull färgfest hos kreatörsparet på Södermalm – häng med in

Wow, vilket hem!