Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Designklassiker och spännande lösningar hemma hos fotografen Kalle Gustafsson

15 dec, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Kalle Gustafsson är modefotograf som drömde om att bli arkitekt. I sin lägenhet, som han har byggt om från grunden, bryter han mot alla regler och låter kreativiteten nå nya nivåer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll påBrand logo
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll på

Han målade sitt tonårsrum i mörkt senapsgult, byggde eget mörkrum i föräldrarnas hus och samlade redan som ung på möbler och lampor. Tankar på arkitektyrket fanns tidigt hos Kalle Gustafsson, om det inte hade varit för matematiken.

Hemma hos fotografen Kalle Gustafsson rumsavdelare
Hemma hos fotografen Kalle Gustafsson portrait

Men att det skulle bli något estetiskt var självklart. Estetisk linje på gymnasiet, fotokurs i Paris, resor, filmskola i Australien, assistent åt fotografer … I dag är Kalle Gustafsson en av Sveriges mest erkända reklam- och modefotografer med uppdrag över hela världen och klienter som Volvo & Avici, H&M, Vogue, Paul Smith och Bruce Springsteen. Länge snittade han på 40–50 fotojobb om året.

Annons

– Jag kunde ha 250 resdagar om året, men hade en längtan till lugnet och naturen, berättar han.

Hemma hos fotografen Kalle Gustafsson matsal utsikt

I dag driver han, utöver sin egen fotoverksamhet, en stor studio, 39 Studio, som han delar med flera kreatörer inom film, foto, design och inredning. Kalle jobbar även med egna projekt inom möbelbranschen samt som regissör och har precis avslutat filmprojektet Archipelago som pågått sedan 2012 med svenska supermodellen Elsa Hosk i huvudrollen.

Trerummare vid Sankt Eriksbron

Sedan tre år bor han i ett av tornen vid Sankt Eriksbron i Stockholm, i en trerummare på 86 kvadratmeter som han byggt om ner i minsta beståndsdel.

Annons
Hemma hos fotografen Kalle Gustafsson rumsavdelare Volak
Hemma hos fotografen Kalle Gustafsson kontor

– Jag gjorde om allt, tog i princip bort alla icke-bärande väggar, blåste ut badrummet, satte in ett badkar med träram, ritade in ett till badrum i lägenhetens gamla korridor, designade ett eget kök. Och jag lekte med idén om hur man kan förändra rumsindelningen på olika sätt, med strukturer i taket som visar hur man kan bygga om man i framtiden vill ha fler rum.

Annons

Egenritade lösningar överallt

Arkitektdrömmarna har levts ut, alla detaljer och lösningar har han själv ritat. Spaljén som delar av kök och vardagsrum och som går att vrida. Köket där skåpen hänger ner från taket. Tv:n som göms i en trälåda. Och badrummen med sina spegelglas. Det så kallade spionglaset sattes in för att släppa in mer ljus och för att kunna se ut, men inte in. Ett lyckat experiment.

– Jag såg hela den här ombyggnationen som en möjlighet att leka med idéer för hur man kan utnyttja ytor, arbeta med ljus och speglar som förstorar utrymmen och släpper in mer ljus. Hur man kan skapa nytt med material som trä har alltid tilltalat mig.

Hemma hos fotografen Kalle Gustafsson köket bardisk jalusi

– Renoveringsbudgeten var starkt begränsad, så det blev mycket roligt letande på Blocket, auktioner, byggvaruhusen och Ikea. Sedan använde jag material och konstruktioner på lite oväntade ställen. Viktigt att säga är att jag hade hjälp av min nära vän Marcus Nummela, som även sitter i 39 Studio. Han ritade upp mina idéer i 3D för att förstå möjligheterna och få en faktisk bild för hantverkarna att förhålla sig till.

Annons

Ljusinsläpp från tre håll

Hans hem är ljust tack vare fönstren som släpper in ljus från tre håll, vilket förstärks av den nya öppna planlösningen. Men interiören bjuder på mörka träslag, dova och matta färger.

Hemma hos fotografen Kalle Gustafsson daybed

– Jag har i många år velat designa ett eget kök med köksö. Köksön är i två delar och står på hjul så att man kan ändra formen på den.

Möbler av Pierre Jeanneret

Bland de många designklassikerna sticker Pierre Jeannerets rottingstolar ut. Pierre och hans kusin Le Corbusier arbetade nära varandra och Le Corbusier gjorde statsplaneringen för Chandigarh, huvudstaden i Punjab och Haryana i Indien under 1950-talet. Där skapades även rottingmöblerna.

Annons
Hemma hos fotografen Kalle Gustafsson matsal utsikt bardisk kök

Pierre Jeannerets design har inte gått någon förbi de senaste åren, många stora företag använder dem som inspirationskälla eller kopierar helt sonika rakt av.

– När jag köpte in dessa till Stockholm för sju år sedan var det ingen som visste vem Jeanneret var eller hade något intresse för trä- och rottingmöbler, säger Kalle.

Hemma hos fotografen Kalle Gustafsson badrum

Jeannerets möbler går numera för stora summor och Kalle säljer originalen från 50-talet via sitt företag Galerie Maison Première. Hemma har han utöver stolarna också ett skrivbord, fåtöljer och en helt unik hylla, som blandas vackert med Volaks rumsavdelare från 50-talet, art déco-detaljer, den egenbyggda jalusiväggen och dansk 60-talsdesign.

Annons
Hemma hos fotografen Kalle Gustafsson sovrum

– Jag har aldrig varit intresserad av eller gått efter trender utan haft mer eller mindre samma tycke och smak sedan unga år. När jag fick möjlighet att utforma ett hem helt fritt så fick alla gamla idéer plats, säger han.

Fritiden då? Den tillbringar han gärna i huset på Dalarö – som han förstås också byggt om.

Stylist Sofia Linfeldt
Fotograf Jonas Ingerstedt

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Läs mer här:

Formstark färgfest i det personliga hemmet på Södermalm

Stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2021

Färgsprakande och personligt hemma hos Poppykalas i Köpenhamn

Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll påBrand logo
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons