Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Färgsprakande och personligt hemma hos Poppykalas i Köpenhamn

14 dec, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Hon är en samlare, men bor inte stort. I stället omger sig Thilde Maria Haukohl Kristensen, alias Poppykalas, med noga utvalda ting i rum som färgsatts för att skapa stämning.
Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll påBrand logo
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll på

Pulsen sänks när Thilde Maria Haukohl Kristensen cyklar hem från sitt arbete på sin studio Poppykalas mot familjens hem i de nya kvarteren i utkanten av Köpenhamn. Gatorna i Komponistkvarteret bjuder på låga hus, många träd och vackra, vitmålade staket framför de små trädgårdarna. Lantligt mitt i storstaden!

Hemma hos Poppykalas i Köpenhamn bord vas blommor

– ­Vi har flyttat från en lägenhet på 125 kvadratmeter på Vesterbro, mitt i den pulserande staden, till en betydligt mindre på Østerbro. Vi ville downsiza och flytta till ett lugnare och grönare område.

Annons
Hemma hos Poppykalas i Köpenhamn bord vas blommor
Hemma hos Poppykalas i Köpenhamn bord vas blommor köket

Den nya lägenheten är på 86 kvm och här bor Thilde med sin man Jens och döttrarna Sonja, 7, och Iris, 4, sedan ett år tillbaka. Thilde är florist och vi har mött henne i ELLE Decoration flera gånger – i våras fick hennes matta Secret garden för Layered pris som Årets inredningsaccessoar på ELLE Deco Design Awards. Hela hennes liv består av blommor och design.

Annons

Har del i en båt

– Vi njuter verkligen av lugnet här, att vi kan se stjärnorna på himlen är helt fantastiskt. Vi bor helt nära Svanemøllen strand och där nere vid bryggan har vi del i en gemensam båt. Så vi kan faktiskt börja morgnarna med en tur på havet och ett dopp!

Hemma hos Poppykalas i Köpenhamn bord matta layered Thilde Maria Haukohl Kristensen

Hela området har en känsla av Bullerbyn, barnen springer runt och rör sig fritt på gatan och mellan husen.

Hemma hos Poppykalas i Köpenhamn soffa hylla Montana

– Tillsammans med gården vi köpte på Møn för ett år sedan, med 1,2 hektar land, är detta drömmen för oss. Och jag har nu officiellt kommit ut som hoarder, det är perfekt att jag kan använda förråden på Møn som magasin!

Annons

Lantställe och lägenhet i Köpenhamn

– På landet har vi det lite ”rörigare”, i Köpenhamn måste vi stuva undan eftersom vi bor mindre. Jag är en mycket sensibel och visuell person, och jag har utmanats av att bo på färre kvadratmeter. Men det har faktiskt gett mig frihet att leva med färre saker.

Hemma hos Poppykalas i Köpenhamn blommor sax colours

Thilde utgår mycket från stämningar, och alla saker som kommer in hos henne och Jens är noga utvalda. Varje rum är färgsatt för att skapa en unik känsla. Trappan är till exempel inspirerad av Bauhaus och Kandinsky och Klees hus i Dessau-Rosslau – men med en twist av Poppykalas. Bara några få ljuskällor och ingen konst skapar en ren upplevelse av färgerna.

Annons

Knallrosa badrum

– Min man är färgblind, så han förstår nog inte hur rosa badrummet är, säger Thilde med ett skratt. Men flickorna och jag älskar att tvätta ansiktet och händerna i det rosa handfatet.

Hemma hos Poppykalas i Köpenhamn soffa matta layered

– Varje rum har sin egen atmosfär och färgsättning, det tilltalar mig mycket. De gula gardinerna i vardagsrummet skapar en atmosfär av ständig sol även under de mörka vinterdagarna.

Alla rum är givetvis ommålade sedan de flyttade in, två nya skåp är platsbyggda och Thildes egna tapeter sitter både i sovrummet och i badrummet. De små och lite mörka rummen lyses upp av vackra vintagelampor som hon samlat på sig genom åren.

Annons
Hemma hos Poppykalas i Köpenhamn sovrum

Sin inredningsstil beskriver hon som eklektisk, maximalistisk och färgstark. ”More is more, less is a bore!”

Thilde älskar vintage

– Jag går verkligen igång på vintage. Att köpa nytt är inget jag strävar efter, men är det något jag måste köpa satsar jag på kvalitet så att mina döttrar kan ärva det en dag. Jag gillar verkligen loppisar och online-auktioner, där fyndar jag mycket. Men man kan förändra ett hem rätt rejält med nya väggfärger och gardiner, i stället för med nya prylar.

Hemma hos Poppykalas i Köpenhamn trappa colour blocking

Thilde, som är en riktig konstnärssjäl, hämtar inspiration i naturen, konsten och litteraturen. Hon lägger gärna tid på att fördjupa sig i hem hon fascineras av, som Gloria Vanderbilts i New York. Och hon dras till den italienska, extravaganta stilen.

Annons
Hemma hos Poppykalas i Köpenhamn badrum rosa

– Jag är också ett stort fan av high fashion-butiken Holly Golightly i Köpenhamn. Och Svenskt Tenn förstås. Jag känner det som att jag kommer hem när jag kliver in i Josef Franks värld.

Pysslar med sina döttrar

När hon är ledig tycker hon om att pyssla tillsammans med Iris och Sonja. Och att läsa, lyssna på ljudböcker eller bara titta på elden i kaminen.

– På Møn är jag utomhus så mycket som möjligt. Där tar jag hand om mina odlingar och blommor och samlar inspiration.

Stylist Marie Monrad Granbøl
Fotograf Andrea Papini

Läs mer här:

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons