Färgsprakande och personligt hemma hos Poppykalas i Köpenhamn

Hon är en samlare, men bor inte stort. I stället omger sig Thilde Maria Haukohl Kristensen, alias Poppykalas, med noga utvalda ting i rum som färgsatts för att skapa stämning.
14 december, 2020
Slå på ljud

Pulsen sänks när Thilde Maria Haukohl Kristensen cyklar hem från sitt arbete på sin studio Poppykalas mot familjens hem i de nya kvarteren i utkanten av Köpenhamn. Gatorna i Komponistkvarteret bjuder på låga hus, många träd och vackra, vitmålade staket framför de små trädgårdarna. Lantligt mitt i storstaden!

– ­Vi har flyttat från en lägenhet på 125 kvadratmeter på Vesterbro, mitt i den pulserande staden, till en betydligt mindre på Østerbro. Vi ville downsiza och flytta till ett lugnare och grönare område.

Den nya lägenheten är på 86 kvm och här bor Thilde med sin man Jens och döttrarna Sonja, 7, och Iris, 4, sedan ett år tillbaka. Thilde är florist och vi har mött henne i ELLE Decoration flera gånger – i våras fick hennes matta Secret garden för Layered pris som Årets inredningsaccessoar på ELLE Deco Design Awards. Hela hennes liv består av blommor och design.

Har del i en båt

– Vi njuter verkligen av lugnet här, att vi kan se stjärnorna på himlen är helt fantastiskt. Vi bor helt nära Svanemøllen strand och där nere vid bryggan har vi del i en gemensam båt. Så vi kan faktiskt börja morgnarna med en tur på havet och ett dopp!

Hela området har en känsla av Bullerbyn, barnen springer runt och rör sig fritt på gatan och mellan husen.

– Tillsammans med gården vi köpte på Møn för ett år sedan, med 1,2 hektar land, är detta drömmen för oss. Och jag har nu officiellt kommit ut som hoarder, det är perfekt att jag kan använda förråden på Møn som magasin!

Lantställe och lägenhet i Köpenhamn

– På landet har vi det lite ”rörigare”, i Köpenhamn måste vi stuva undan eftersom vi bor mindre. Jag är en mycket sensibel och visuell person, och jag har utmanats av att bo på färre kvadratmeter. Men det har faktiskt gett mig frihet att leva med färre saker.

Thilde utgår mycket från stämningar, och alla saker som kommer in hos henne och Jens är noga utvalda. Varje rum är färgsatt för att skapa en unik känsla. Trappan är till exempel inspirerad av Bauhaus och Kandinsky och Klees hus i Dessau-Rosslau – men med en twist av Poppykalas. Bara några få ljuskällor och ingen konst skapar en ren upplevelse av färgerna.

Knallrosa badrum

– Min man är färgblind, så han förstår nog inte hur rosa badrummet är, säger Thilde med ett skratt. Men flickorna och jag älskar att tvätta ansiktet och händerna i det rosa handfatet.

– Varje rum har sin egen atmosfär och färgsättning, det tilltalar mig mycket. De gula gardinerna i vardagsrummet skapar en atmosfär av ständig sol även under de mörka vinterdagarna.

Alla rum är givetvis ommålade sedan de flyttade in, två nya skåp är platsbyggda och Thildes egna tapeter sitter både i sovrummet och i badrummet. De små och lite mörka rummen lyses upp av vackra vintagelampor som hon samlat på sig genom åren.

Sin inredningsstil beskriver hon som eklektisk, maximalistisk och färgstark. ”More is more, less is a bore!”

Thilde älskar vintage

– Jag går verkligen igång på vintage. Att köpa nytt är inget jag strävar efter, men är det något jag måste köpa satsar jag på kvalitet så att mina döttrar kan ärva det en dag. Jag gillar verkligen loppisar och online-auktioner, där fyndar jag mycket. Men man kan förändra ett hem rätt rejält med nya väggfärger och gardiner, i stället för med nya prylar.

Thilde, som är en riktig konstnärssjäl, hämtar inspiration i naturen, konsten och litteraturen. Hon lägger gärna tid på att fördjupa sig i hem hon fascineras av, som Gloria Vanderbilts i New York. Och hon dras till den italienska, extravaganta stilen.

– Jag är också ett stort fan av high fashion-butiken Holly Golightly i Köpenhamn. Och Svenskt Tenn förstås. Jag känner det som att jag kommer hem när jag kliver in i Josef Franks värld.

Pysslar med sina döttrar

När hon är ledig tycker hon om att pyssla tillsammans med Iris och Sonja. Och att läsa, lyssna på ljudböcker eller bara titta på elden i kaminen.

– På Møn är jag utomhus så mycket som möjligt. Där tar jag hand om mina odlingar och blommor och samlar inspiration.

Stylist Marie Monrad Granbøl
Fotograf Andrea Papini

Läs mer här:

Formstark färgfest i det personliga hemmet på Södermalm

Här är de mest klickade bostäderna på Hemnet 2020

Årets stora färgtrender 2021 – enligt Pantone

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Badrummet är Thilde och döttrarnas älsklingsrum. En rosa fest med blommig tapet och rosa handfat. Rosa väggfärg, Jotun.

I taket en Muranolampa, fyndad i antikaffär. Bordsben från Hay, skivan är eget verk. Bänkar längs väggen från Trævarefabrikken. Bilder av Rosalina Serup från Poppykalas-utställningen Flora in Situ.

Trapphuset är mest färgstarkt i hela hemmet, målat i ”color blocking”, tydliga färgfält på arkitektoniska detaljer som räcke och ledstång men också på väggarna. Alla färger kommer från Jotun. Thilde lät sig inspirera av Kandinskys och Klees hus av Walter Gropius, men med en Poppykalas-twist.

Thildes mamma har klätt om sänggaveln och sytt ett överkast av två, köpta på loppis. Gardiner från Arne Aksel.

Mattan Secret garden har Thilde designat för Layered. För den fick hon pris som Årets inredningsaccessoar av ELLE Decoration 2020. Textil på väggen, Hvass&Hannibal. Soffa, Sofacompany. Kuddar från Svenskt tenn och Anton Dam. Blomsterlampa, vintage.

Thildes blomstersax och målarpalett täckt med färg. Den uppslagna boken Modern ikebana har hon själv bidragit till. Espressokopp i glas av Helle Mardahl. Fat från Mateus.

Lampfot i klarglas, Holmegaard. Skåp från Montana, egentligen ett barskåp. Vas som liknar en väska av Nanna Stech.

Thilde framför en av sina tavlor, målad till utställningen Floral bath. Gardiner, Arne Aksel. Röd Carimatestol av Vico Magistretti, relanserad av Fritz Hansen.

Köket, från Ikea, är en stilla oas med gröna inslag. Blå glashöna, marmorskiva, krukor och kanna, vintage. Blommor från Thildes blomsterrabatter från familjens gård på Møn.

Litografi av okänd konstnär köpt på loppmarknad. Lampan har Thilde fått av sin svenska svärmor. Glas och bonbonniere av Helle Mardahl. Stor bokhylla, Normann Copenhagen och den lilla från Montana. Thilde älskar att läsa.