Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Formstark färgfest i det personliga hemmet på Södermalm

14 dec, 2020 
AvCecilia von Mentzer
AvCecilia von Mentzer
Malkiel Berry Diagne mixar en del franskt med lika mycket skandinaviskt och fram stiger ett hem klätt i färg, som utstrålar en känsla för form.
Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll påBrand logo
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll på

Fransmannen Malkiel Berry Diagne är språkbegåvad som få. När vi pratas vid är det svårt att förstå att han bara har bott i Sverige i ett decennium, så flytande är hans svenska. Som barn föreslog Malkiel för sina föräldrar att i stället för att jobba i framtiden så skulle han enbart studera språk. Det förslaget föll väl inte helt väl ut. Men det går ju att kombinera ett språköra med att arbeta. Och särskilt när man väljer att utbilda sig inom modedesign och sedan ta klivet in i PR- och marknadsföringsvärlden.

Hemma hos Malkiel Berry ELLE Decoration vardagsrum gult
Malkiels färgglada oas till vardagsrum. Här syns tydligt mötet mellan det franska och svenska. Den ljusblå soffan är från Svenskt tenn, men Malkiel fyndade den på Blocket. Skåp med rottingdörrar, H&M Home. Soffbord, Tom Dixon.

Malkiel är född och uppvuxen i Lille i norra Frankrike, en stad i Stockholms storlek, en timme från Paris, och helt nära Belgien. Han studerade modedesign i Paris och började som praktikant hos Maison Margiela, något som senare gick över till en fast anställning. Efter det arbetade han med livsstilsbutiken Colette i Paris, men sedan lockade USA.

Annons

– Jag var utbytesstudent i Kalifornien, har släkt i USA och var faktiskt övertygad om att jag skulle bli kvar där när jag blev headhuntad till en PR-byrå i New York.

Jobbade på Happy socks

Så blev det nu inte, i stället styrde han kosan till Sverige och företaget Happy Socks, där han blev kvar i sex år. Sedan några år arbetar han på Ikea med strategisk kommunikation på global nivå, och pendlar därmed en del mellan Stockholm och Småland.

Hemma hos Malkiel Berry ELLE Decoration vardagsrum gult
På den gula väggen i vardagsrummet sitter fyra verk av konstnären Evelina Kroon, god vän till Malkiel. I hallen har Malkiel sitt kontor.
Hemma hos Malkiel Berry ELLE Decoration porträtt
Malkiel Berry Diagne hemma i sitt gula vardagsrum. Följ honom på Instagram: @interiorstandard.

Precis som för så många andra har åren i Stockholm bjudit på en karusell av flyttar, bostadsbyten och en bostadskarriär som tagit honom från Tyresö, via Bagarmossen till Södermalm, dit han flyttade förra året. Nu bor han mitt på Söder i en tvårummare på 55 kvadratmeter.

Annons

– Jag är uppvuxen i centrala Lille och har alltid bott i städer. Jag behöver pulsen, och att ha möjligheten att cykla och gå överallt. Att bara kunna öppna fönstren och höra livet utanför, det är underbart, säger Malkiel.

Hemma hos Malkiel Berry ELLE Decoration vardagsrum Skåp rotting böcker
Lampan kommer från franska märket The Socialite Family. Skåpet med rottingdörrar, H&M Home. Yayoi Kusamas pumpa köptes i Japan.

Hans tvårummare får vem som helst på gott humör. Men så såg det förstås inte riktigt ut när han flyttade in, då var den vit och grå. Golvet har slipats och oljats men framför allt har väggarna fått mycket kärlek i form av färg och tapeter från Svenskt Tenn.

Hemma hos Malkiel Berry ELLE Decoration vardagsrum Kinalampan Svenskt tenn
På väggen en gul tapet, Svenskt tenn, golvet är slipat och oljat. Teakskåp, antikbutik, liksom drinkvagnen från 40-talet. Golvlampan kallas Kinalampan och kommer från Svenskt tenn, modell 2599.

Tapeter från Svenskt tenn

– Jag tycker att Svenskt Tenn har en skön, internationell känsla i sin estetik som tilltalar mig. Nu har jag Franks tapeter i hallen, sovrummet och vardagsrummet.

Annons

På köksväggen har han valt färgen Lucky green från Alcro, ett passande namn på Malkiels färgstarka inredningsvärld. Och i sovrummet har han tapetserat även garderobsdörrarna med tapeten Klöverblad.

Hemma hos Malkiel Berry ELLE Decoration köket ph-lampa
Mycket av 20-talet finns kvar i lägenheten, som trägolv, speglar och infattade fönster på dörrarna. Bordet och köksstolarna fyndade Malkiel på Blocket, sedan lät han klä om stolarna i tyg från Kvadrat.

– Min inredningsstil är definitivt en blandning av Sverige och Frankrike: det vackra, enkla och funktionella som blandas med färger, mönster och fransk oängslighet, nämligen det icke trendkänsliga.

Hemma hos Malkiel Berry ELLE Decoration sovrum tapet svenskt tenn
Kärlek till mönster. Tapeten Klöverblad på väggen i sovrummet, Svenskt tenn. Malkiel tapetserade garderoben och hyllorna i samma tapet så att de tar mindre plats visuellt – ett smart Ikeahack! Sänggavel, Jotex. Överkastet är köpt i Frankrike, märket heter Simrane. Bordslampa, Ikea.

När Malkiel flyttade till New York sålde han alla sina möbler, så de han numera omger sig med är köpta här. Det har följaktligen blivit en hel del auktioner och skattjakter efter saker som sedan har fått flytta in.

Annons

– Direkt när jag ser något jag gillar vet jag precis var det ska stå. Och det är viktigt att saker betyder något, säger han.

Hemma hos Malkiel Berry ELLE Decoration sovrum tapet gavel jotex ph-lampa
Den lilla lampan är Malkiels favorit, en PH-lampa från Louis Poulsen.

Hans absoluta favoritmöbel hemma är vitrinskåpet från sent 1800-tal som han ropat in på Lauritz, och som han fyllt med reseminnen, böcker och annat han tycker om. Malkiels kuriosakabinett helt enkelt.

Hemma hos Malkiel Berry ELLE Decoration köket keramik portugal

– Det är förstås viktigt att möbler jag köper ska hålla över tid och vara relevanta för mig. Mitt bästa fynd är bordet och de fyra köksstolarna jag köpte på Blocket för 1 600 kr, och sedan klädde om med ett tyg från Kvadrat. De är så sköna att middagsgästerna gärna sitter kvar i stället för att krypa upp i soffan.

Annons
Hemma hos Malkiel Berry ELLE Decoration kontor stringhylla flower pot verner panton

När han inte arbetar hänger han med kompisar eller sitter med näsan i en bok. Och gärna en på franska, förstås.

Av Cecilia von Mentzer
Fotograf Fanny Rådvik

Läs mer här:

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Annons