Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

70-talet är tillbaka i inredningarna – 9 trender vi älskar 2021

04 dec, 2020 
70-talets inredningstrender är tillbaka 2021
Inredningstrenderna 2021 bjuder på något för alla smaker. En av tendenserna är 70-talsinredningen, som bjuder på en kavalkad av olika möbler och detaljer. Se nio av de mest trendiga favoriterna!
Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll påBrand logo
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på

Discodecenniet är tillbaka – åtminstone i våra inredningar. Vi plockar fram gulkornen från 70-talet, vissa i originalform och andra i ny tappning. Precis som på 70-talet vill vi nu tydligt visa vem det är som bor i våra hem och många vill komma ifrån den stylade showroom-känslan med nya trender direkt från butikshyllan, som vi sett mycket av under 10-talet.

Fokus ligger främst på de detaljer som gör hemmet bekvämt och ombonat, vilket också innebär att man inte behöver anamma 70-talet fullt ut. Små doser av trenderna går att lyfta in i hem i alla olika stilar.

Nyfiken på vilka av tendenserna som gör comeback? Här är nio 70-talsinfluerade trender vi redan älskar:

Trend 1: Lurviga mattan med lång lugg

Den långluggade mattan är tillbaka i våra vardagsrum. Den mjukar upp och gör till och med de mest minimalistiska inredningarna ombonade på ett kick. Kanske har den inspirerats av den ombonade trenden som gör att många vill omge sig av fluffiga material? En rolig twist på trenden är att välja en matta som kombinerar både den långa och korta luggen i ett spännande, lapptäckesliknande mönster.

Annons
ryamatta med lång lugg från Layered
Layereds ryamatta Shaggy är en trendig matta med lång lugg. Foto: Layered
matta från ogebord av sundling kickén
Matta med kombinerad lång och kort lugg, av stylistduon Sundling Kickén för Ogeborg. Foto: Ogeborg

Trend 2: 70-talsfåtöljer och -soffor

De karakteristiskt runda formerna på hemmets stoppade möbler inspireras av, eller hämtas direkt från, 70-talet just nu. Pierre Paulins fåtöljer, som Pacha, Pumpkin och Groovy, är populära, liksom Mario Bellinis Camaleonda som återlanserats och Ligne Rosets klassiker Togo som fått ett uppsving. Det ska vara organiskt, mjukt och inbjudande, och gärna vadderat samt med runda siluetter.

Annons
70-talssoffa och 70-talsfåtöljer från Pierre Paulin
Pierre Paulins Pacha finns nu som modulsoffa och uppdaterad fåtölj. Foto: Gubi

Trend 3: Manchestertyger

Ett tyg som smugit sig in i våra inredningar under de senaste åren, men som vi antagligen bara kommer att se mer och mer av under 2021. Tyget syns särskilt på större möbler som soffor och fåtöljer, men även på mindre detaljer, som prydnadskuddar eller till och med lampskärmar.

Sofföverdrag i manchestertyg från Bemz
Bemz har, i samarbete med Apartment Therapy, lanserat klädslar i manchestertyg till Ikea-soffor. Foto: Bemz
Annons
Soffa i manchester
Randigt i manchester på Ikeas Karlstad-soffa. Foto: Bemz

Trend 4: Rottingmöbler

Rotting har regerat i flera år och än ser vi inget slut på trenden. Rottingmöbler och inredningsdetaljer syns i vart och varannat hem i varierande grad och oavsett övrig inredningsstil. Nu suktar vi även efter klassiska korgstolar i naturmaterialet.

rottingmöbler från bloomingville
Möbler i rotting fortsätter att vara populära 2021. Foto: Bloomingville

Trend 5: 70-talets färgpalett

De blommiga mönstren må inte bara tillbaka i full kraft (åtminstone inte än), men färgpaletten från 70-talets inredningar är här igen. Rostiga toner av rött och orange samt bruna nyanser syns inte längre enbart i små doser utan även på större ytor. Modiga accenter i gult och grönt syns även bland 2021 års trendfärger.

Annons
trendiga väggfärger 2021 hos Jotun
70-talskulörer i modern tappning. Vägg målad i harmoniska Lady Pure Color 12120 Desert Pink och bänk i den trendiga Lady Supreme Finish 20167 Welcoming Red. Foto: Jotun
trendiga färger hos alcro
Accenter i gult mot en brun, naturnära bas. Väggen är målad i kulören 001 Stråhatt och skjutdörren är målad i 008 Juniperus. Foto: Alcro

Trend 6: Klassisk keramik

Det tåliga retroporslinet är tillbaka och nu vill vi gärna duka och laga mat med de äldre generationernas kraftiga stengods som många förknippar med mormor eller farmors bjudningar. Det är murrigt och genuint, lagom rustikt och med ett bulligt, vänligt uttryck i nyanser av brunt, blått, orange och cognacsfärgat.

Annons
ildpot från fdb möbler
Serien Ildpot från 70-talet har nyligen återlanserats hos FDB Möbler. Foto: FDB Möbler

Trend 7: Naturinspirerade lampor

Passionen för naturen präglade formgivningen under 70-talet och det var då som bland annat Monica Backströms lampor och glasskulpturer i form av svampar såg dagens ljus. Än i dag inspirerar naturen designen och vi ser lampor med mer minimalistisk svampinspiration, liksom lampor formade som regelrätta svampar, samt snäckor och koraller.

Svampformad lampa Meadow
Svampinspirerande lampan Meadow, formgiven av Space Copenhagen. Foto: Fredericia furniture
Annons
modern svampformad lampa
Svampformad lampa från Ellos Home. Foto: Ellos Home

Trend 8: Mer grönt!

Palettblad, elefantöron eller fikus – men helst alla tre och ännu mer! De senaste åren har intresset för växter fullkomligt exploderat och vi nöjer oss inte längre med enstaka gröna inslag i inredningen, precis som på 70-talet. Vässa dina gröna fingrar genom att utmana dig själv med fler krukväxter att ta hand om.

krukväxter och grönska i inredningen är trendigt 2021
Addera mer grönt i hemmet i vår. Foto: Plantagen

Trend 9: Trä – och särskilt furu

På 70-talet var furu omåttligt populärt på både väggar och möbler. Sedan dess har träslaget varit oförtjänt impopulärt, men nu börjar fler återigen få upp ögonen för fördelarna med furu. Förutom att det finns tillgängligt på nära håll är möbler av furu långlivade och enkla att laga och uppdatera. Hållbart ur många aspekter helt enkelt.

Annons
Trä i inredningen hos Norrlands trä
Trä är ett ombonat och stilsäkert val i hemmet, såväl på väggar, golv och möbler. Foto: Norrlands trä
kök i furu
Kök i furu designat av Caroline Andersson och Fredrik Berggren. Foto: Elin Sylwan för Historiska hem/mäklare: Hanna Tairi | Syns i: Trä är trendigaste materialet just nu – 10 inspirerande tips

Läs mer:

Annons
Annons