Så målar och inreder vi 2021 – 5 färgtrender

så målar vi 2021 - färgtrender

Beige, gult och en skvätt lavendel! 2021 års färgtrender är redan här. Nyfiken på hur vi kommer måla och inreda med färg? Spana in fem av de hetaste trenderna nedan!
18 september, 2020
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDER
Slå på ljud

Trenderna har gått något långsammare i år, av förklarliga skäl, och när det kommer till färgtrender finns det flera fina val som kan bli långlivade i våra hem. De klassiska blå nyanserna står sig, medan de jordnära färgerna nu verkar har kommit för att stanna ett bra tag.

Vid sidan av de populära färgskalorna syns också en ökad popularitet bland lite mer personliga val som sticker ut och fångar ögat. Kanske är det eftersom vi tillbringar så mycket tid hemma, som vi blir än mer personliga och tar ut svängarna i våra inredningsval?

Oberoende av om du vill uppdatera hemmet med mer eller en ny färg, prova en annorlunda färgkombination eller satsa på en monokrom känsla, så lönar det sig att välja hållbart och välja det du verkligen gillar för att få ett långlivat, personligt hem.

Inspireras av färgtrenderna 2021 – här är fem kulörfamiljer vi spår att vi kommer få se mycket av:

Färgtrend 1: Jordnära färger

De mjuka neutralerna och de jordiga kulörerna är här för att stanna. Sandigt beige, greige, bruna toner och varmt svart. Färgskalan sträcker sig från diskret och ljust till mer påfallande, mörka kulörer. Den innehåller även flera olika gröna toner. De jordiga färgerna finns dessutom med olika mängd grått, rött, gult och svart i för att passa alla smaker och stilar.

Paletten för hemmet närmare naturen och skapar en jordnära atmosfär som ger ett lugn och en harmonisk helhetskänsla. Den blir ett fint val som bas och är enkel att bygga vidare på, både med de andra färgtrenderna eller i monokromt med olika jordiga toner.

ljus beige vardagsrum

Ljusa neutraler och beige toner dominerar 2021, både som bas och som monokrom helhet som ovan. Främre väggen är målad i Lady Pure Color 1276 Soft. Foto: Jotun

Brave ground årets färg enligt Nordsjö

Brave Ground, en varm neutral, utsågs till årets färg 2021 av Nordsjö. Foto: Nordsjö

jordnära färger hos jotun 2021

Den jordnära paletten varierar från ljust till mörkt. Vägg målad i Lady 10963 Golden Bronze. Foto: Jotun

beige och brunt är trendiga färger 2021

Färgfamiljen innehåller nyanser av beige, brunt, grönt och svart. Foto: Nordsjö

Färgtrend 2: Röda toner

Ett sidospår till den jordnära paletten är de jordiga, röda nyanserna. De agerar som tydliga accenter och adderar värme samt en ombonad känsla.

Rödbrunt, rostigt orange och rött samt dämpade rosa toner skapar en naturlig, varm helhet tillsammans med beige, brunt och naturmaterial som trä. Färgerna för tankarna till det genuina och rustika, samt till stilfullt inredda hem på betydligt varmare breddgrader.

rostigt rött hos jotun

Dämpad ljusrosa och rostigt röd är en fin färgkombination. Vägg och lister målade i Lady Pure Color 12120 Desert Pink. Foto: Jotun

jordigt och röda toner hos Nordsjö

De röda och de jordnära färgerna fungerar bra ihop. Foto: Nordsjö

rostigt rött och orange samt gult är trendigt 2021

Rostigt rött, dämpad rosa och varmt gult och orange – en fin färgfamilj som vi både lär måla och inreda med mer 2021. Foto: Jotun

rosa och rött hos Nordsjö – trendfärger 2021

Den rosa och röda paletten kan även ge ett nytt uttryck till ett rum med de jordnära färgerna. Foto: Nordsjö

Färgtrend 3: Pastelldrömmar

Den glada pastelltrenden håller i sig med fräscha, lätt dämpade nyanser i bland annat mintgrönt och gult. Trenden går delvis in i nästa trend, de moderiktiga accenterna, men är mer dämpad i sina toner och agerar mer sällan som en ensam accent. Istället breder kulörerna gärna ut sig över större ytor och skapar en pastelligt livsbejakande atmosfär, med konstnärskänsla och mycket personlighet!

ljusgult, mint och ljusblått hos Jotun

Dämpade pasteller i grönt, blått och gult hos Jotun 2021. Piedestaler målade i Lady Supreme Finish 12123 Contemporary White och Lady Supreme Finish 10246 Velvet. Väggen är målad med Lady Pure Color 8118 Lövsal. Foto: Jotun

pastellfärger 2021 - hos jotun

Vägg målad i Lady Pure Color 6378 Iconic. Foto: Jotun

pasteller, grönt och blått är trendigt 2021

Snygg kombination med vägg i Lady Pure Color 8118 Lövsal och panel samt kök i Lady Supreme Finish 6379 Cityscape, i superblankt respektive halvblankt utförande. Foto: Jotun

Färgtrend 4: Moderiktiga accenter

Inredningspaletten inspireras av modescenen och allt fler vågar addera nya accentfärger till både garderoben och hemmet. De allra populäraste, poppande färgerna ser ut att bli gult och lavendellila som varit favoriter redan ett tag.

Den gula accenten kan ta olika form och finns både som en pigg, mer utstickande nyans och som en mer dämpad kulör. Bägge varianter gifter sig fint med både den jordnära paletten och den pastelliga färgvärlden. För en riktigt modig färgkombination i hemmet blandar du gult och lavendel med fler starka färger, precis som stilskaparna inom modebranschen gör.

lavendel och gult är trendfärger 2021

Gult och lavendel är trendiga accentfärger i inredningen just nu. Foto: Alcro

Lavendel och gult hos Alcro 2021

Både lavendel och gult går fint att kombinera med beige och andra jordnära neutraler. Vägg målad i 001 Stråhatt, lampskärmen i 003 Stjärnanis och dörren i 008 Juniperus. Foto: Alcro

Gult hos Nordsjö 2021

Gult kan även vara dämpat i tonen – och en fin kombination tillsammans med beige neutraler. Foto: Nordsjö

Lavendel gifter sig fint med både de blå och de jordnära tonerna.

Lavendel gifter sig fint med både de blå och de jordnära tonerna. Vägg målad i 006 Havsdjup, hylla i 009 Nocturne och element i 008 Juniperus. Foto: Alcro

Lady Pure Color 10246 Velvet från Jotun

Lady Pure Color 10246 Velvet är en vacker mjuk, gul kulör som ger hemmet glädje. Foto: Jotun

Färgtrend 5: Blå nyanser

De blå tonerna är svala och rogivande klassiker som står sig år efter år. De kommande säsongerna är det särskilt de dämpade blå nyanserna som tar plats i hemmen och de kan gå både åt det gröna och det grå hållet.

Precis som de röda tonerna går de blå bra ihop med den jordiga färgskalan, och ger den en sval och luftig touch. Färgpaletten ger en nordisk känsla i hemmet och påminner oss om både himmel och hav.

Blå nyanser hos Jotun 2021

Väggen går i Lady Pure Color 4894 Ocean Air och listerna i Lady Supreme 9918 Klassisk Vit. Foto: Jotun

Färgerna 006 Havsdjup och 009 Nocturne från Alcro

Väggen går i 006 Havsdjup och byrån i 009 Nocturne, färger som går vackert ihop med de pastellfärgade inredningsdetaljerna. Foto: Alcro.

Blågrått hos Jotun

De blå färgerna finns i en uppsjö av olika nyanser med olika intensitet. Här har rummet målats i en fin dämpad blå, Lady Pure Color 5503 Natural Blue, med tak i Lady Perfection 1024 Tidlös. Foto: Jotun

Läs mer:

Välj rätt väggfärg! 7 tips och saker att tänka på

Inred med trendigt jordnära färger – 14 utvalda detaljer

Så skapar du den eklektiska färgmixen hemma – 10 shoppingtips