Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på

inredningstrender 2021 – 70-tal, skandinaviskt och färgtrender

Vilka trender inreder vi med 2021? Medelhavsvibbar, 70-talsfavoriter och en minimalistisk skandinavisk stil är några tendenser som spås prägla året. Läs allt om trenderna här!
26 november, 2020
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
Slå på ljud

Det är tydligt att strömningar i samhället påverkar hur vi väljer att klä oss, inreda och mycket därtill. 2021 års inredningstrender formas därför av den tid vi levt i under det senaste året. Det finns både en längtan efter trygghet och att blicka bakåt, samtidigt som många suktar efter nya äventyr, efter ett år då mycket stått still.

Vissa av inredningstrenderna har redan smugit sig in i flera hem under en längre tid, men under 2021 spår vi att de kommer locka allt fler.

Här är sju stora inredningstrender som vi kommer se mycket av år 2021:

Inredningstrend 1: Medelhavstrenden

solgult och porslin på väggen

Solgult och medelhavsvibbar är något många längtar efter 2021. Foto: Jesper Florbrant för Wall of Art x Attack Shop

Kanske en reaktion på samtiden, då våra resor är få. Vi drömmer efter medelhavsinfluenser, solgult, runda, organiska former och konst inspirerad av Matisse. Vi hänger gärna vintageporslin på väggen och inreder med keramik och skulpturer samt grövre material som för tankarna till platser som Capri, Provence och Positano.

Inredningstrend 2: Trendigt i teddy

teddyfåtölj från melimeli

Fåtöljen Vivi i teddymaterial från svenska Melimeli. Foto: Melimeli

Det mjuka, fluffiga teddymaterialet är säsongens stora trendtextil. Det är mysigt och ombonat, och blir ett taktilt samt lekfullt inslag. I år syns teddymaterialet på allt från fåtöljer och prydnadskuddar till våra skönaste mysplagg som vi bär mer än våra vanliga kläder.

Inredningstrend 3: 70-talet är tillbaka

togo fåtölj och soffa från ligne roset

Design, former och färger från 70-talet är tillbaka. Foto: Ligne Roset

70-talets inredningsinfluenser har fått ett nytt uppsving. Runda, inbjudande fåtöljer och soffor är eftertraktad och så även den lurviga ryamattan. Även discodecenniets färgskala, keramik och träslaget furu gör comeback.

Läs mer om 70-talets inredningstrender och vilka som är tillbaka 2021 här.

Inredningstrend 4: Älskade allmoge

tallrikshyllan är en trendig detalj i inredningen 2021

Tallrikshyllan har blivit något av en it-detalj igen. Foto och hylla: Butiken lanthandeln

Ett ökat vintage- och second hand-intresse har fått oss att inreda med allmoge och nationalromantiska influenser. Handgjort, hållbart, gamla klassiker och detaljer som exempelvis tallrikshyllan, är några av nyckelorden för trenden som kan ta uttryck på många olika sätt beroende på ens personliga stil.

Inredningstrend 5: Skandinaviskt 2.0

grand relations ateljé i Stockholm

Skandinavisk elegans i pr-byrån Grand Relations ateljé i Stockholm. Foto: Kristofer Johnsson

En minimalistisk stil som många svenskar lockas av. Den nya ”ljusa och fräscha” inredningsstilen spänner från naturvitt och sandbeige till både brunt och greige. Mörkare kontraster och ljusa naturmaterial som trä och travertin har seglat upp som favoriter, tillsammans med organiska former som bryter av det minimalistiska.

Inredningstrend 6: Ta i trä

kök och matplats i trä från danska FDB Möbler

2021 vill vi inreda med mycket trä för en taktil, hemtrevlig och naturnära känsla i hemmet. Foto: FDB Möbler

Nu vill alla inreda i trä! Allra helst i nordiska, ljusa träslag, men även klassisk furu ökar i popularitet. Vi ser också att ljusa träslag betsas i mörkare ton till förmån för mörkare ädelträ. På auktionerna lockas många av trämöbler av teak- eller björkrot samt vackra vrilskålar. Oavsett form är det helt enkelt ett av 2021 års största materialtrender, som tar sig in i hemmets alla rum och klär både väggar, golv, möbler och de senaste it-detaljerna.

Läs mer om den stora trä-trenden och inspireras av 10 inredningstips med trä här.

Inredningstrend 7: Colour blocking

colour blocking hos montana furniture

Lekfull färginspiration från Montana. Foto: Montana Furniture

Designern Cecilia Blankens är en av de som redan har målat sitt tak med färgfält, och färgexperten Tekla Severin är en stor påhejare av trenden. Genom att låta kontrasterande färger mötas skapas en ny dynamik i hemmet. Colour blocking är ett färgfenomen som är lekfullt, samtidigt som de stora färgblocken är tydliga och ger ett lugn. Den här trenden lär vi se allt mer av under 2021.

Läs mer:

Så målar och inreder vi 2021 – 5 färgtrender

Här är de trendigaste färgerna i köket 2021

Ikea-katalogen 2021 är här – se bilderna