Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Hitta din hudtyp – hudexpertens enkla tips

09 feb, 2023 
hitta rätt hudtyp guide expert tips
Torr, fet, känslig... Hur vet man egentligen vilken hudtyp man har? ELLE har träffat hudexperten Dr. Kristamarie Collman som ger dig superknepet du önskar att du visste tidigare!
Annons
ELLE Beauty: Min rutin – med Nicole FalcianiBrand logo
ELLE Beauty: Min rutin – med Nicole Falciani

Att använda rätt produkter för din hudtyp är A och O för att få en bra och hälsosam hud och det senaste årets stora fokus på att ta hand om hudens barriär, i kombination med otroliga produktnyheter och härligt ingrediensfokus, har fått fler och fler att intressera sig för hudvård.

Men hur vet man egentligen vilken hudtyp man har och vad är skillnaden på hudtyp och hudtillstånd? Dr. Kristamarie Collman, hudexpert på Kiehl's, ger dig smarta knepet som enkelt reder ut vilken hudtyp du har.

hudtyp tips guide

Vilken hudtyp har jag?

Huden är kroppens största organ, men ändå vet vi så lite om den. För att få experthjälp och en hudvårdsrutin anpassad efter just din hudtyp ska du såklart alltid besöka en hudtrapeut. Men du kan också enkelt få indikationer hemma om vilken hudtyp du har.

Annons

– Allt du behöver göra är att tvätta ansiktet med en ansiktsrengöring och sedan vänta i en timme, utan att smörja ansiktet. Efter 60 minuter kan du då känna hur huden känns i normala tillstånd. Egentligen är det inte så mycket svårare än så, säger Dr. Kristamarie Collman på Kiehl's.

Hur känns olika hudtyper?

– Om din hud känns väldigt tight och stram och har torra fläckar, då har du antagligen en torrare hudtyp. Märker du att du har olja i T-zonen, i pannan, över näsan och på hakan, men andra områden känns torra, rör det sig om en kombinerad eller fet hud. Men känns din hud bra, det är inget som känns torrt, det finns ingen överflödig olja och huden känns inte fet, då har du en någorlunda normal hud.

Vilka hudproblem finns?

– Ett hudproblem som många upplever är hyperpigmenteringar. Det finns många saker som kan orsaka pigmenteringar, men den främsta anledningen är solen. Solen ger skador som man kan se på huden, men också djupare skador i huden! Därför är det så viktigt att använda solskyddsfaktor.

Annons

Psst.. Här hittar du vinnarna av ELLEs bäst i test solskydd!

Olika hudtyper – det här innebär olika hudtyper

Det här innebär kortfattat de olika hudtyperna:

  • Torr hud: Huden har brist på fett och fukt och har i regel en lägre talgproduktion (kan beskrivas som hudens egna smörjmedel). Viktigt att inte förväxla torr hud med yttorr hud som är ett hudtillstånd.
  • Fet hud: Huden har en mer aktiv produktion av talg (fett i hudens talgkörtlar) vilket leder till att huden känns oljig och kan få tilltäpptheter.
  • Kombinerad hud: Huden kan, precis som namnet tyder, ha fler hudtyper i en. Vanligt är att ha en oljig T-zon medan resterande hud känns torr.
  • Normal hud: Huden har inga direkta problem, kan bevara fukt, känns spänstig och är återfuktad.
  • Känslig hud: Huden reagerar ofta på mer aktiva ingredienser, kan blossa upp, känns torr och stram och kan också reagera på kyla och värme.
hitta rätt hudtyp steg för steg

Vad är skillnaden på hudtyp och hudtillstånd?

Det är inte allt för ovanligt att förväxla hudtyp och hudtillstånd, men kortfattat kan man beskriva skillnaden som att ens hudtyp är mer permanent, medan ett hudtillstånd är något som kan vara mer tillfälligt. Hormoner, vid till exempel en graviditet, och yttre faktorer kan påverka huden och göra huden mer torr (yttorr) och kan också till exempel ge finnar eller akne.

Annons

Foto: TT, Imaxtree

Se 5 tips för känslig vinterhudBrand logo
Se 5 tips för känslig vinterhud
Annons