Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Sant eller falskt om hudvård – Paula's Choice grundare Paula Begoun svarar på hudvårdsmyter

13 apr, 2022 
hudvård sant falskt paula begoun paulas choice allt om hudvård
Stämmer det att huden vänjer sig vid produkter och är alltid en hög koncentration av ingredienser bäst? ELLE pratade med Paula Begoun, grundare av hudvårdsmärket Paula’s Choice, för att reda ut myter och sanningar om hudvård. Här ger hon dig svar på tal!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

42 år i branschen, 22 skrivna böcker om skönhet och såklart personen bakom det omtalade (och otroligt omtyckta) märket Paula's Choice – Paula Begoun har kommit att bli lite av en legend inom skönhetsbranschen. Hon är trots allt hjärnan bakom den kultförklarade produkten Skin Perfecting 2% BHA Liquid som i dag finns i mångas badrumsskåp.

Men Paula är också känd för att ge svar på tal och är inte rädd för att ifrågasätta trender, ingredienser och allt som inte är publicerad vetenskap.

Sant eller falskt – Paula Begoun ger svar på tal om myter inom hudvård

ELLE har pratat med Paula Begoun för att få hennes svar på några av de vanligaste myterna inom skönhet och hudvård. ELLEs beautyexpert ger dig också tipsen på bästa produkterna.

hudvård sant falskt paula begoun paulas choice allt om hudvård

Myt: Ögonkräm är en onödig produkt i din hudvårdsrutin

"Generellt kan man säga att en ögonkräm är helt onödig. Ögonkrämer är dubbelt så dyra, med en mindre mängd produkt, ofta parfymerade och påstår saker som de inte kan hålla. Om din ansiktskräm är bra formulerad och har rätt textur och konsistens, kan du använda den runt ögonen."

Annons

Myt: Huden vänjer sig vid din hudvård och produkter tappar effekten

"Det är bullshit! Huden är kroppens största organ och precis på samma sätt som att din kropp inte vänjer sig vid spenat eller lax, vänjer den heller sig inte vid din hudvård. Vad din hud behöver är det som den inte längre kan producera på samma sätt, som ceramider, hyaluronsyra, vitamin C. Huden kan inte, efter sex månader säga att 'nej, nu har det blivit för mycket C vitamin. Tack och hejdå'. Vad som däremot kan hända är att du antingen har börjat använda annan hudvård som en skrubb som skadar huden, använder för varmt vatten eller utsätter huden för mycket sol. Huden förändras, ibland över tid, men som kvinna också under menscykeln. Veckan före mens är huden inte alls densamma. Det handlar inte om ingredienser, utan att du inte anpassar din hudvård efter vilken miljö du är i och att din hudbarriär inte är stabil."

Serum med C-vitamin, C15 Super Booster – Paula's Choice

Suveränt serum som förutom att ge lyster och en jämnhudton, också skyddar mot fria radikaler. Här kan du läsa mer om och köpa serumet (reklamlänk).

Annons
booster c vitamin bästa hudvård paulas choice
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Myt: Blått ljus från mobilen och skärm är farligt

"Jag brinner för den här frågan! Det blåa ljuset från till exempel mobiltelefoner, skapar skador från fria radikaler, därför är det viktigt att alltid ha telefonen på varmt ljus. Att det skadar huden är ett problem i sig, men framförallt skadar det blåa ljuset ögonen."

Mist med skydd mot HEV-ljus, Full Spectrum 360° Refreshing Water Mist SPF 15 – Coola

Återfuktande spf-mist som samtidigt skyddar mot blått-ljus (HEV). Full Spectrum 360° Refreshing Water Mist SPF 15 finns att läsa mer om här (reklamlänk).

Annons
mist mot hev ljus blått ljus skräm hudvård
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Myt: Det är dåligt att börja med "anti age"-produkter för tidigt

"Du kan inte börja med anti age för tidigt! Solskydd, antioxidantrika krämer som skyddar mot anti-pollution och snälla produkter kan användas från ung ålder. Solskydd är den absolut viktigaste krämen om du vill jobba anti age!"

Återfuktande solskydd för ansiktet, Daily UV Face Mousse SPF30 – Evy

Daily UV Face Mousse SPF30 återfuktar likt en dagkräm men ger samtidigt huden ordentligt med skydd mot solens strålar. Här hittar du produkten (reklamlänk).

Annons
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Myt: Hög koncentration av ingredienser är bättre

"Det finns inget ja eller nej på den frågan. Det beror helt på hudens tillstånd och vissa hudtillstånd behöver högre koncentrationer för att huden har mer synliga skador och problem."

Essence med snigelsekret, Advanced Snail 96 Mucin Power Essence – Cosrx

Lystergivande och återfuktande essence med 96 procent snigelsekret. Här kan du läsa mer recensioner om Advanced Snail 96 Mucin Power Essence (reklamlänk).

Myt: Det är bra om det svider när man exfolierar huden, annars ger peelingen ingen effekt

"Vi tappar naturligt miljontals döda hudceller som vi inte känner att vi tappar. Så varför ska då exfoliering kännas? Om du känner något när du exfolierar är det något fel på formuleringen eller på hur du använder produkten. En bra exfoliering ska inte kännas, skapa irritation, inflammationer eller göra huden röd."

Effektiv BHA-syra, Skin Perfecting 2% BHA Liquid – Paula's Choice

Klassikern Skin Perfecting 2% BHA Liquid är en snäll och återfuktande exfoliering som passar extra bra om du har problem med pormaskar och förstorade porer. Här hittar du produkten (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons

Myt: Det är bra att torka ut finnar

"Nej! Gör det inte. Om du torkar ut huden skadar du också möjligheten för huden att läka."

Snällt finnplåster, Cloud Patch – Common Clouds

Snälla men effektiva plåster som reducerar synligheten av finnar. Plåstret innehåller också cica som samtidigt dämpar rodnad, lugnar och reparera huden. Här kan du läsa mer om produkten (reklamlänk).

plåster mot finnar bästa common clouds moln
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Myt: Man ska använda solskydd året runt i Sverige

"Ja! Så fort det är ljust ute på dagen, ska du använda solskydd. För ansiktet föredrar jag solskydd som också innehåller antioxidanter, reparerande ingredienser, återfuktande ingredienser, men det viktigaste är att den innehåller solskydd. Om du vill använda en lyxig, återfuktande kräm och sen applicera ett billigt solskydd över spelar det ingen roll. Bara du använder solskydd."

Annons

Solskydd för ansiktet, Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+ – La Roche Posay

Solskyddsfavorit som inte lämnar någon vit hinna på huden. Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+ hittar du här (reklamlänk).

solskydd ansikte la roche posay
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Myt: Naturliga ingredienser är bättre för huden

"Det är en myt som aldrig kommer att försvinna och det är inte sant någonstans. Det finns bra och dåliga naturliga ingredienser, precis som det finns bra och dåliga syntetiskt framtagna ingredienser. Alla ingredienser, allt runt om oss är kemiskt, till och med vatten. Allt är kemi!"

Annons

Återfuktande serum, Hydrating Serum – Björk & Berries

Återfuktande serum med 99,3 procent naturliga ingredienser. Hydrating Serum finns att läsa mer om här (reklamlänk).

serum naturlig hudvård ekologiskt serum
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: Paula's Choice

ELLE Talks – avsnitt 1Brand logo
ELLE Talks – avsnitt 1

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons