Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Allt om antioxidanter i hudvård – och så får du det perfekta glowet till huden

17 nov, 2022 
AvRedaktionen ELLE
antioxidanter i hudvård
När hudvårdsvärlden ständigt presenterar nya, trendiga ingredienser är det lätt att glömma de trygga trotjänarna. Som antioxidanter, som borde ha en självklar plats i varje skönhetsrutin. Här är allt du behöver veta om antioxidanter i hudvård – och produkterna du inte får missa!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Beauty: Allt du vill veta om solskyddBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om solskydd

I det moderna skönhetslivet utsätts din hud varje dag för enorma mängder stress som påverkar hur den mår, både i dag och i morgon. I dag vet vi att ungefär 80 procent av hudens åldrande beror på livsstilsfaktorer, som solning, rökning, kost och exponering för föroreningar. Solen är ohotad på tronen som värsta hudbov, men de senaste 10–15 åren har flera studier visat hur luftföroreningar påverkar huden negativt.

Även om våra skandinaviska hudar är förskonade från de nivåer som uppmäts i asiatiska megastäder så bjuder luften omkring oss på en cocktail av skadliga partiklar från avgaser, elektronik och industrier. Även synbart oskyldiga vardagsföreteelser som kopieringsmaskiner, doftljus och starka rengöringsmedel avger ämnen som kan bidra till att dina små hudceller tappar gnistan i förtid.

Annons

Fria radikaler och antioxidanter

Men hur påverkar egentligen alla dessa små partiklar – som ju är omöjliga att helt undvika – huden? När föroreningsmolekyler tar sig in i huden bildas fria radikaler som skapar oxidativa stressreaktioner. Lite tillspetsat kan man säga att hudcellen rostar – tänk på ett äpple som snabbt blir brunt när det skärs upp. De oxidativa processerna skyndar på ålderstecken som pigmenteringar, kollagenförlust och försämrad elasticitet. Även pH-värdet ändras och huden blir mer reaktiv, fuktfattig och känslig när det skyddande E-vitaminet i våra cellmembran bryts ner.

antiodixanter i hudvård vitkigt att veta fria radikaler
Bli expert på antioxidanter i hudvård – här är allt du behöver veta!

Vad gör antioxidanter i hudvård?

Många erfarna hudterapeuter vittnar dessutom om att inflammatoriska hudtillstånd som akne, rosacea och eksem har ökat de senaste 15 åren. Men precis som det uppskurna äpplet behåller sin krispiga grönhet om du droppar citron över så finns ett motmedel som tar smällen så att din hud slipper. Antioxidanter neutraliserar de fria radikalerna innan de hinner ställa till med oreda i din hud. Tänk på dem som en skadeförsäkring för huden, men som ofta också ger nästan omedelbar utdelning (hej glow!).

Annons

"80 procent av hudens åldrande beror på livsstilsfaktorer, som solning, rökning, kost och föroreningar"

Ole Henriksen, grundare av varumärket som blivit synonymt med glow och en verklighetens Benjamin Button som vid 70 års ålder tycks åldras baklänges, inkluderade tidigt C-vitamin – en beprövad antioxidant – i hudvård. Hans bästsäljande Truth Serum lanserades för nästan fyra decennier sedan och formulan har i stort sett varit densamma med några mindre justeringar.

– Serumet var en av de allra första C-vitaminbaserade produkterna i sitt slag. Det var en tidig upptäckt för mig att antioxidanterna från C-vitamin både har en stärkande och skyddande effekt för huden – för att inte tala om vilken lyster det ger, säger Ole Henriksen.

C-vitaminets storhet blev vida känd på 1970-talet, när tidigare Nobelpristagaren i kemi, Linus Pauling, skrev boken Vitamin C and the common cold, där han menade att dagliga superhalter av C-vitamin kunde motverka förkylningar. Paulings tes om megadoser C-vitamin som mirakelmedel för immunförsvaret har fått utstå mycket kritik och underlaget var vetenskapligt svajigt. Men hans arbete fick ändå upp världens ögon för C-vitaminets potential – om än i mer sansade doser än de som Pauling mot slutet av sitt liv förespråkade. Att antioxidanter, som C-vitamin, har en viktig funktion i vår hud och i kroppen som helhet, är i dag vedertaget.

Annons
antioxidanter i hudvård vilka är bäst
C-vitamin, ferulinsyra och niacinamid är tre vanliga antioxidanter – och superhjältar i din hudvård!

Hudterapeuten Elin Fagerberg, aktuell som poddare och medförfattare till skönhetsboken Hudnära (Bazaar Förlag), rekommenderar alla hudtyper och tillstånd att använda antioxidanter, men särskilt personer som är extra utsatta för fria radikaler genom frekvent solande, rökning eller exponering för miljögifter i jobbet.

– Jag rekommenderar varmt att ha antioxidanter i sin hudvård, men också i maten i form av frukt, grönsaker, bär, nötter och frön, säger Elin Fagerberg, som själv helst inkluderar sina antioxidanter – som C-vitamin, ferulinsyra och niacinamid – i serumsteget.

Annons

– Antioxidanter jobbar gärna tillsammans i synergi. Det betyder att till exempel vitamin C blir ännu mer effektiv i hudvård om produkten även innehåller vitamin E. Det är alltid den slutliga formulan som gör jobbet och inte enskilda ingredienser, förklarar hon.

antioxidant hudvård
Vilka antioxidanter finns det? ELLE reder ut!

Vilka antioxidanter är bäst?

Även om C-vitamin ofta lyfts fram som rockstjärnan bland antioxidanter, så finns det faktiskt flera kandidater som ger ännu bättre skydd mot yttre stressfaktorer. C-vitaminet är svårslaget när målet är lyster, jämnare hudton och fylligare hud, men som antioxidant får den se sig besegrad av bland annat polyfenoler från grönt eller vitt te (EGCC) och under-radarn-ingredienser som astaxanthin och resveratrol.

Annons

Vad är antioxidanter i hudvård?

Vi presenterar de trygga antioxidanterna – som rycker ut för att skydda din hud.

Antioxidant: C-vitamin

Förutom att skydda huden kan C-vitamin framkalla klarare hudton, minska synliga pigmenteringar och stimulera nytt, stunsigt kollagen. L-askorbinsyra är vanligast, men är din hud reaktiv, rosaceabenägen eller inte van vid C-vitamin så är milda C-vitaminderivat som askorbylfosfat och askorbylpalmitat en bra start.

"C-vitamin är svårslaget när målet är lyster, jämnare hudton och fylligare hud"

C-vitamin passar in i de allra flesta rutiner. Närmast obligatoriskt i varje seriös morgonrutin! Kolla gärna på förpackningen efter förvaringstips – C-vitamin kan oxidera i ljus och värme, även om de flesta seriösa tillverkare gjort vad de kan för att stabilisera vitaminet

Vårdande foundation med C-vitamin, Miracle Pure Skin-improving Foundation – Max Factor

C-boosta även i makeupsteget med en vårdande hybrid-foundation. Berikad med fuktgivande hyaluronsyra och C-vitamin. Finns i 16 nyanser. Här hittar du favoriten (reklamlänk).

Annons
antioxidant hudvård smink skydd foundation
Klicka på bilden för att komma till foundationen från Max Factor.

Serum mot pigmenteringar, Total Correct Vitamin C Tone Correcting Serum– Exuviance

Pigmenteringar? Spana in denna nykomling med aktivt C-vitamin i kombo med potenta antioxidanter. Jämnare, fastare hud garanteras.

serum med c-vitamin antioxidant exuviance

Essence med C-vitamin, Truth Barrier Booster Ferment Essence – Ole Henriksen

Ljuvligt återfuktande, barriärstärkande essence med superstabila C-vitaminderivatet etylaskorbinsyra, niacinamid och stamceller från apelsin. Läs mer om produkten här (reklamlänk).

Annons
essence c vitamin glow ole henriksen
Klicka på bilden för att komma till favoriten från Ole Henriksen.

Oljeserum, Waso Yuzu-C Glow-on Shot Serum – Shiseido

Oljeserum som varken snålar på fukt eller glow. Perfekt instegs- produkt för dig som ännu inte är redo för mer specialiserade muskedunder. Här kommer du till den prisvärda favoriten (reklamlänk).

serum för glow c vitamin hudvård
Klicka på bilden för att komma till serumet från Shiseido.

Ögonkräm för mörka ringar, C5 Super Boost Eye Cream – Paula's Choice

Tre sorters stabila C-vitaminderivat jobbar i synergi för att ljusa upp och skydda ögonområdet. Peptider kliver in och ger spänsten en skjuts. Läs mer om nyheten här (reklamlänk).

Annons

Antioxidant: THD Ascorbate

Ibland kallat nästa generations C-vitamin, är tetrahexyldecylaskorbat (puh!) ett kraftfullt derivat som bryts till askorbinsyra i huden, men med lägre risk för irritation än ren askorbinsyra. Till skillnad från andra C-vitaminformer är THD fettlösligt, vilket betyder bättre penetration genom hudbarriären som består till stor del just av lipider (fettämnen).

Effektivt serum, C-tetra Luxe – Medik8

Oljeserum med stabilt C-vitamin, E-vitamin och röd ginseng som tillsammans gör under på solskador. En investering för dig som vill backa bandet. Klassikern C-tetra Luxe från Medik8 finns att köpa här (reklamlänk).

Annons
medik8 c vitamin c tetra antioxidant
Klicka på bilden för att komma till serumet från Medik8.

Serum som ger jämnare hudton, C Scription Brightening Serum – Dr. Brandt

Om jämnare hudton och maxat kollagen står på önskelistan bör denna brygd av THD-askorbat och utjämnande hexylresorcinol genast spanas in. C Scription Brightening Serum hittar du här (reklamlänk).

serum antioxidant hudvård
Klicka på bilden för att komma till serumet från Dr. Brandt.

ANTIOXIDANT: E-vitamin och ferulinsyra

Det instabila C-vitaminet kombineras ofta med ferulinsyra och E-vitamin för att skydda C-vitaminet från oxidering och för att fördubbla (!) produktens skyddseffekt mot UV-skador. E-vitaminet verkar också fuktbevarande.

Annons

Återfuktande ögonkräm, Vital-E Microbiome Age Defense Eye Cream – Peter Thomas

Roth Prevention är som bekant bästa medicin. Förebygg oönskade ålderstecken runt ögonen med aktiv E-vitamin och pre- och postbiotika. Läs mer om favoriten här (reklamlänk).

ögonkräm uppljusande mörka ringar
Klicka på bilden för att komma till ögonkrämen från Peter Thomas Roth.

Klassiskt serum, C E Ferulic – Skinceuticals

Kultförklarat serum som nollar extern miljöpåverkan och svingar ett korrigerande trollspö över hud som tappat sin mojo. Läs fler recensioner här (reklamlänk).

Annons
skinceauticals serum hudvård antioxidant
Klicka på bilden för att komma till serumet från Skinceauticals.

ANTIOXIDANT: Niacinamid (vitamin B3)

Hudvårdshyllans mesta multitaskare är kanske mest känd för att minska synligheten av porer, motverka finnar, hjälpa barriären att binda fukt och jämna ut rodnad och post-inflammatoriska pigmenteringar. Men den är också en antioxidant att ha på radarn.

Hybridprodukt med niacinamid, Niactil 4% – Elixir Cosmeceuticals

Återfuktande gel som kan användas som serum eller som fuktkräm, beroende på hur torr du är. Här hittar du den omtalade favoriten (reklamlänk).

Annons
Klicka på bilden för att komma till favoriten från Elixir Cosmeceuticals.

Effektivt serum, Rénergie H.C.F Triple Serum – Lancôme

Hyaluronsyra, niacinamid, C-vitamin och ferulinsyra krokar arm i en patenterad cocktail som stärker och föryngrar huden. Läs mer recensioner om serumet här (reklamlänk).

lancome serum hudvård
Klicka på bilden för att komma till serumet från Lancôme.

Polyfenoler

I växtriket hittar vi tusentals organiska mikronäringsämnen som klassas som superantioxidanter. Såklart har flera hittat till hudvårdshyllan:

Annons

ANTIOXIDANT: Resveratrol

Växtpolyfenolen resveratrol är en av naturens åldersbromsande supermolekyler som finns rikligt i den röda vindruvans skal, vilket gjort resveratrol känt som de vinvurmande fransosernas nyckel till långlivad joie de vivre. Matcha vinet med hudvården – mais oui!

Oljeserum, Submersive Serum Paradoxe – Beauté Pacifique

Ikoniskt oljeserum som skämmer bort barriären med hudidentiskt squalane och en skyddande megados resveratrol. Passar även superkänsliga hudtyper. Här hittar du favoriten (reklamlänk).

oljeserum beaute pacifique hudvård
Klicka på bilden för att komma till klassikern från Beauté Pacifique.

ANTIOXIDANT: Astaxanthin

Någonsin undrat var den rosa färgen i lax kommer från? Den kommer från röda mikroalger som är proppade med astaxanthin, vars antioxidant-effekt är hela sex tusen gånger starkare än C-vitamin. Laxen käkar algerna och får sin tjusiga kulör – vi smörjer och förtjusas.

Annons

Ansiktsolja, Super Bioactive Serum Repairing Oil Complex – Estelle & Thild

Astaxanthin från marina mikroalger laddar huden med kraftfulla antioxidanter, som motverkar fria radikaler och förebygger UV-skador. Den snabbabsorberande oljan hittar du här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma till ansiktsoljan.

ANTIOXIDANT: EGCG

Epigallokatekin-3-gallat (EGCG) är den aktiva polyfenolen i grönt och vitt te som ger de många hälsoeffekterna. Som antioxidant ger EGCG skyhög cellskyddande aktivitet – i vissa studier hundra gånger högre än C-vitamin – och tycks även påverka inflammationsdrivande signalsystem i våra kroppar. Kan ej överdoseras!

Annons

Ljuvlig essencemist, Pink Drink Firming Resurfacing Essence – Sunday Riley

Mist med peptider, fermenterade ingredienser för barriären att snacksa på och extrakt från grönt te. Spritsa efter rengöring, innan serumsteget. Här hittar du Sunday Rileys nyhet (reklamlänk).

mist sunday riley hudvård hudbarriär
Klicka på bilden för att komma till misten från Sunday Riley.

Stärkande serum, White Tea Skin Solutions Fortifying Bi-phase Oil Serum – Elizabeth Arden

Tvåfas-serum med ett oljelager som stärker barriären, och ett serumlager som packats med EGCG, vitt te-extrakt och regnbågsalger. Serumet hittar du här (reklamlänk).

oljeserum hudvård hudbarriär
Klicka på bilden för att komma till serumet från Elizabeth Arden.

Av: Maria Ahlgren Foto: Imaxtree

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons