Thérèse Hellströms reseguide till Andermatt: "En up-and-coming pärla i schweiziska alperna"

13 mar, 2024 
AvThérèse Hellström
andermatt reseguide
Thérèse Hellström
ELLEs stilcoach Thérèse Hellström har besökt Andermatt i schweiziska Alperna och bjuder på guldkorn från alporten som hon beskriver som en mix mellan historisk och ny och spännande.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Elsa Billgrens Gotlands-tipsBrand logo
Elsa Billgrens Gotlands-tips

ELLEs stilcoach och bloggare Thérèse Hellström var på jakt efter en någorlunda lättillgänglig ort i Alperna som skulle kunna passa för en kortare vistelse. Valet föll på Andermatt – en smått oupptäckt pärla i schweiziska Alperna där gammalt möter nytt.

När min pojkvän fyllde jämnt tidigare år ville jag överraska honom med en resa till Alperna. Vi hade inte möjlighet att vara borta så länge – bara tre dagar – vilket visade sig vara en utmaning. Därför letade jag efter destinationer som låg hyfsat nära en flygplats och som passar för skidåkning under en kortare tid. Efter många om och men landade valet på en för mig ny ort: Andermatt.

andermatt utsikt
Andermatt ligger hyfsat nära flygplatsen.Thérèse Hellström

Andermatt – en mix av gammalt och nytt

Andermatt kan enklast beskrivas som "up and coming" i sammanhanget bland schweiziska alporter. För många år sedan avvecklade man skidåkningen i orten till förmån för schweiziska militären, men nu har man återgått till sina rötter. Mycket är fortfarande i uppbyggnadsfasen, men orten har otrolig potential. Priserna är överkomliga (för att vara i Alperna), och backarna är relativt tomma på människor även mitt i högsäsongen. Med andra ord: en perfekt skidort för dig som letar efter något nytt och något mer prisvärt i Alperna.

Annons

Byn känns ny och spännande, samtidigt som det historiska andermatt lever kvar

För att ta sig till Andermatt är det enklast att flyga till Zürich. Andermatt ligger bara en och en halv timme från Zürich Airport, till skillnad från många andra skidorter som tar flera timmar att åka till, och det finns många företag som erbjuder transfer direkt från flygplatsen.

Efter mitt besök till Andermatt kan jag bara säga att jag är glad över att ha fått uppleva just den här alporten. Byn känns både ny och spännande, samtidigt som det historiska Andermatt lever kvar. Med sina 180 pister är skidåkningen bred men ändå centrerad kring byn och det finns nedfarter både för nybörjare som för proffs.

andermatt alperna utsikt snö
Vackra vyer i AndermattThérèse Hellström

Vart ska man bo i Andermatt?

The Chedi Gotthardstrasse 4, 6490 Andermatt, Schweiz

2013 öppnade det exklusiva hotellet The Chedi i Andermatt vilket har bidragit till att en mängd hotellfantaster har fått upp ögonen för orten. Hotellet är dyrt – men upplevelsen är allt annat än ordinär. Är du nyfiken på hotellet rekommenderar jag en fika eller en lunch på stället för att avnjuta den härliga atmosfären.

Annons

Alpine Andermatt Apartments Gütschgasse 6, 6490 Andermatt, Schweiz

Fem minuters gångavstånd bort från centrala byn ligger Alpine Andermatt Apartments i delen som kallas "det nya Andermatt". Lägenheterna är fina och fräscha och priset per natt är överkomligt för att vara Alperna. Här bodde jag och mitt sällskap under vår resa och jag kan varmt rekommendera det.

andermatt lägenheter hyra
Fina och fräscha lägenheter på Alpine Andermatt Apartments.Thérèse Hellström

Vart ska man äta lunch i backen?

Alp-Hittä Nätschen, 6490 Andermatt

Vid första kabinliften hittar du Alp-Hittä som uppfyller många klassiska alpdrömmar: trevlig atmosfär, otrolig utsikt och god fondue-lunch. Eftersom den ligger vid första liften kan du ta dig hit även utan skidor om du vill ha en paus från åkningen.

Annons

Wachthuus Gütsch ob, 6490 Andermatt, Schweiz

Lunch och kaffe på Alp-Hittä

På en liten terrass mitt i backen hittar du den här pärlan som inte bara erbjuder god mat och vacker vy, utan också riktigt härlig stämning. Stället ser inte mycket ut för världen från backen, men är väl värt ett besök en solig dag för att vila benen och insupa alpluften.

Cotton Club Reussen, 6490 Andermatt, Schweiz

Senaste öppningen i byn är Cotton Club – ett fantastiskt ställe nedanför skidbacken, ett par minuters gångavstånd från liften. Stället är precis lika trevligt för en avkopplande lunch som för after ski, men bäst upplevelse är det att äta middag där – då får du sitta i en träkabin!

andermatt cotton club
Cotton Club är nyöppnat i Andermatt.Thérèse Hellström

Vart går man på afterski?

Rütihütte Rütistrasse 9, 6490 Andermatt, Schweiz

Afterski i Andermatt, som ligger i den Schweiz-tyska delen av Alperna, bjuder på mycket tyska influenser. Här kan du vänta dig klassiska nationella superhits och öl på flak. Stämningen är härlig och det finns flera ställen som bjuder på riktigt kul häng. Rütihütte är stället i backen där flest turister samlas – perfekt att glida förbi efter en lång dag i backen.

andermatt cotton club after ski
I Andermatt möts gammalt och nytt.Thérèse Hellström

Himalaya Bar Oberalpstrasse 28, 6490 Andermatt, Schweiz

Vill du umgås med alla "ski bums" är det Himalaya Bar du ska bege det till. Här möts du av en enklare form av after ski där du kan insupa sol och hisnande utsikt på en trevlig terrass.

Annons

Après-Ski-Zug, From Andermatt to Disentis, Schweiz

Är du sugen på att testa något nytt, bortom vanlig after ski, kan du hoppa på tåget Après-Ski-Zug som går mellan Andermatt och Disentis. Ombord finns en bar och trevlig musik – en kul upplevelse oavsett om du är sugen på en drink eller en kaffe.

andermatt therese hellström skidåkning
På Cotton Club kan du äta middag i en träkabin!Thérèse Hellström

Vart ska man äta middag i andermatt?

Ochsen Gotthardstrasse 72, 6490 Andermatt, Schweiz

I Schweiz är fondue-middag ett måste! Andermatts bästa restaurang för just det heter Ochsen – och här gäller det att vara ute i god tid med bordsbokningen. Restaurangen är nästan alltid fullbokad och det är svårt att få bord om du tittar förbi spontant.

Annons

The Restaurant Gotthardstrasse 4, 6490 Andermatt, Schweiz

Är du ute efter en tjusigare middag är det The Restaurant på exklusiva hotellet The Chedi du ska besöka. Maten är otrolig, och se till att inte missa deras unika ostrum där du får en oslagbar ostbricka till efterätt!

La Bonne Cave Ritomgasse 10, 6490 Andermatt, Schweiz

En vinbar kanske inte är allra mest förknippad med skidåkning, men Andermatt bjuder på en riktig pärla. La Bonne Cave ligger strax utanför Andermatts kärna och är ett väldigt personligt och mysigt ställe för en enklare middag.

andermatt the restaurant
Tjusiga The Restaurant bjuder på ett oförglömligt ostrum.Thérèse Hellström

Vad kan man göra för utflykter och aktiviteter i andermatt?

Likt många andra alporter är Andermatt populär destination även på sommaren. Fantastiska vyer, miljöer och restauranger lockar även sommarturisterna.

Annons

Glacier Express Bahnhof, 6490 Andermatt, Schweiz

Schweiz är generellt känt för sitt fantastiskt fina, historiska och röda tåg som åker genom landet. Att ta sig mellan alporter och andra städer i landet är en upplevelse i sig.

The Chedi Spa Gotthardstrasse 4, 6490 Andermatt, Schweiz

Hotellet The Chedi är känt för sitt spa, som kan vara en avkopplande aktivitet när benen är trötta efter skidåkningen.

Eco Ski School, Gotthardstrasse 28, 6490 Andermatt, Schweiz

Vill du vässa skidåkningen finns det många bra skidlärare. De bästa lärarna tycker jag är de som tar dig med utanför de klassiska pisterna och samtidigt delar historia om orten. Eco Ski School kan jag varmt rekommendera.Annons