Artikeln innehåller reklamlänkar

Sugen på en resa till Rom? Här är bästa hotellen och sevärdheterna att besöka

resa till rom

Colosseum och Fontana di Trevi är två sevärdheter att besöka i Rom.

Våren står runt hörnet, och kanske är du sugen på en resa till Rom? I den här guiden berättar vi om de bästa hotellen för både barnfamiljen och kärleksparet, samt om sevärdheterna som du måste uppleva innan du åker hem.
23 januari, 2023

Fantastisk mat, vackra historiska plaster och exklusiva modebutiker – Italiens huvudstad Rom har länge varit ett av världens mest populära resmål. Och vi förstår varför! I den här guiden har ELLE samlat tips på de bästa hotellen att besöka, och sevärdheterna du inte får missa.

Resa till rom för en weekend – våra bästa tips

Planerar du att resa till Rom under våren, hösten eller kanske sommaren? Oavsett om du ska på en kort weekend eller en längre semester behöver du en vattentät guide! Här har vi samlat tips på hotell som passar både barnfamiljer och kärleksparet. Länge ner i artikeln hittar du dessutom några av Roms mest populära sevärdheter, som alla kräver ett besök.

restaurangen matricianella som serverar tradtitionell romersk mat i centrala Rom

Restaurangen Matricianella i centrala Rom.

bästa HOTELLen I ROM 2023

Då Rom är en av världens mest populära resmål finns ett flertal hotell att välja bland. Vi listar några av stadens bästa hotell här. Scrolla ner i artikeln för att läsa mer om varje hotell.

1. Condominio Monti

Ett mysigt 3-stjärnigt boutiqehotell med oslagbart läge nära Trevifontänen i centrala Rom. Här kan du bo bekvämt i trendiga rum med färgglad inredning.

Se fler bilder av hotellet och boka det här (länk till Hotels.com).

2. The Beehive

Om du vill bo prisvärt men samtidigt nära till Roms populära sevärdheter och restauranger är det detta hotell du ska boka. Förutom centralt läge erbjuder hotellet tvättmöjligheter och vissa av rummen är utrustade med en liten balkong.

Här finns möjlighet att se fler bilder och boka hotellet (länk till Hotels.com).

3. Una Hotels Trastevere

Rom burkar beskrivas som kärlekens stad och många förälskade par åker hit för att spendera tid på tumanhand. För dig som vill åka på en romantisk weekend till Rom är Una Hotels, beläget i stadsdelen Trastevere ett utmärkt val. Hotellet har en romantisk atmosfär och Trastevere är särskilt berömt för sitt stora restaurangutbud.

Här kan du boka det romantiska hotellet i Trastevere (länk till Hotels.com).

una hotels beläget i stadsdelen trastevere i Rom

Klicka på bilden för att boka din vistelse på Trastevere.

Foto: Una Hotels

4. Tree Charme Parliament

3-stjärnigt boutiquehotell beläget med sex minuters promenadavstånd från den berömda kyrkan Pantheon i centrala Rom. Hotellet har både bar och restaurang och en mysig, personlig atmosfär.

Läs mer om hotellet och boka din vistelse här (länk till Hotels.com).

5. Hotel Grifo

Ska du resa till Rom tillsammans med en stor familj? I så fall behöver du ett hotell som erbjuder tillräckligt stora rum för att ni alla ska få plats. Hotel Grifo, beläget med 12 minuters promenadavstånd till till Fontana di Trevi, har precis det.

Här kan du läsa mer om Hotel Grifo och boka det (länk till Hotels.com).

6. Hotel de la Ville

Om du vill bo extra lyxigt, och samtidigt väldigt centralt, under din vistelse i Rom är detta hotell ett perfekt val. Det ligger precis invid en av Roms bästa sevärdheter, Spanska tappan, och har en fantastik rooftop där du kan avnjuta både drinkar och middag.

Här kan du läsa mer och boka hotellet (länk till Hotels.com).

rakterassen på lyxhotellet Hotel de la Ville att besöka i Rom

Klicka på bilden för att boka din vistelse på Hotel de la Ville.

Foto: Hotel de la Ville

Sevärdheter i Rom – 6 plaster att besöka

Att besöka Rom är som att vandra runt i ett stort utomhusmuseum. Vi berättar om sevärdheterna du inte får missa när du besöker denna vackra stad.

1. Colosseum

Ett av världens sju underverk är den stora amfiteatern Colosseum, som funnits i snart 2000 år. En plats präglad av mycket historia och ett måste om du reser till Rom.

amfiteatern colosseum att besöka i centrala Rom

På den stora arenan i Colosseum slogs både gladiatorer och kejsare.

2. Fontana di Trevi

Ingen resa till Rom är komplett utan att ha besökt detta mästerverk till fontän. Och när du är här bör du inte missa att kasta ett mynt i fontänen. Det är nämligen en gammal sed som sägs bringa lycka. Det ska även hjälpa dig att kärleken i Rom, i alla fall om man ska tro folksägnen.

den kända fontänen Fontana di Trevi belägen vid Piazza di Trevi i centrala Rom

Varje dag kastas mynt värda cirka 30 000 kronor i fontänen.

3. Forum Romanum

Det forna romarrikets mittpunkt var Forum Romanum, och även då det i dag mest består av ruiner, är det en historisk plats som varje år lockar tusentals besökare. Platsen fungerade bland annat som religiöst, kommersiellt och juridiskt centrum och här fanns bland annat domstol och kyrkor.

en del av Forun Romanum i centrala Rom att besöka under en resa

En del av Forum Romanum i centrala Rom.

4. Pantheon

Ännu en historisk sevärdhet belägen vid Piazza della Rotonda i Rom. Pantheon är Roms äldsta kyrka och känd för sin vackra arkitektur. Inte minst för dess interiör där man genom en öppning i den stora kupolen kan blicka ut mot himlen.

kyrkan pantheon belägen vid Piazza della Rotonda i Rom

Det kostar ingenting att gå in i Pantheon.

5. Sixtinska kapellet

Ta en tur i påvens privata kapell i Vatikanen, nämligen det Sixtinska kapellet. Taket, och inklusive väggarna, är utsmyckade med vacker konst med anor från 1500-talet. Den kanske mest kända målningen i kapellet är den bibliska illustrationen Adams skapelse målad av Michelangelo.

målningar i sixtinska kapellet att se beläget i vatikanen i Italien

Målningarna i Sixtinska kapellet är flera hundra år gamla.

Foto: TT

6. Spanska trappan

Den har funnits sedan 1725, består av totalt 135 trappsteg och lockar besökare från alla världens hörn. Trots namnet är trappan inte spansk, däremot heter torget som trappan ligger på Piazza di Spagna, vilket på svenska kan översättas till spanska torget. Trappan ligger i centrala Rom, nära stadens modekvarter, och är ett måste att besöka när du är här!

spanska trappan belägen på spanska torget i centrala Rom

En ny lag från 2019 förbjuder besökare från att sitta i trappan.

Foto: Leif R Jansson / TT
Sofi Fahrmans guide till Paris
1:48

Efter reklamen: Sofi Fahrmans guide till Paris

(1:48)

Slå på ljud