Clubhouse: nybörjarguide till appen

Kim Kardashian clubhouse

Känner du dig också förvirrad kring hur den hajpade appen Clubhouse fungerar? ELLE guidar dig i hur du på enklast sätt använder appen.
19 februari, 2021
Det är riskerna med Clubhouse - hör experten om nya appen
Slå på ljud

Alla pratar om Clubhouse just nu. Men frågorna är fortfarande många. Hur hittar man roliga rum att gå med i? Och varför måste man ha en inbjudan? ELLE svarar på frågorna du har om den hajpade sociala media-plattformen.

Clubhouse – Vad är det?

Clubhouse är en sociala media-app som du kan använda för att samtala med andra personer som är inne på appen. Samtalen sker i speciella rum med olika teman och allt sker live – du kan alltså inte lyssna på ett samtal i efterhand. Personerna som har skapat rummet för samtalet modererar. Om du vill vara med i diskussionen kan du använda ”räcka upp handen”-knappen och du kan då bli insläppt i samtalet.

Varför måste man ha en inbjudan?

I skrivande stund måste du bli inbjuden för att få lov att skapa ett konto på appen. Detta är förmodligen ett PR-knep för att skapa en exklusiv känsla kring appen. När inte alla får vara med – tja, då blir appen ännu mer åtråvärd. Det har ryktats om att appen inom en snar framtid kommer att bli tillgänglig för alla – om så är fallet kommer du alltså inte behöva en inbjudan utan appen kommer fungera som andra sociala plattformar.

Hur får man en inbjudan?

För att få en inbjudan måste en person som redan är med i appen skicka dig en inbjudan. När du själv blir inbjuden till appen får du i din tur två inbjudningar att skicka vidare – och på den vägen fortsätter det.

Hur startar man ett rum på Clubhouse?

När du öppnat appen trycker du på ikonen ”Starta ett rum”. Sen kan du välja om du vill bjuda in kompisar och prata privat med dem eller om du vill lämna rummet öppet så att vem som helst som hittar rummet kan hoppa in och lyssna på samtalet.

Hur hittar jag roliga rum på Clubhouse?

Det finns flera sätt att hitta intressanta samtal att lyssna på eller själv vara med i. När du öppnar appen finns det en kalenderikon högst upp – klickar du där får du rekommendationer på kommande samtal som appen tror att du kan tänkas vara intresserad av. Det finns också en sökikon där du kan söka efter användare eller samtal i appen för att hitta nya roliga ”klubbar” att gå med i.

Hur följer jag personer på Clubhouse?

Här fungerar appen precis som andra sociala medier. När du söker efter en person i appen finns det en ”följ”-knapp bredvid profilens namn. För att följa en person och få uppdateringar om rum som personen skapar är det bara att klicka på följ.

Foto: TT

Läs mer:

ELLE testar Clubhouse – så bra är den nya appen!

Här är allt du vill veta om Clubhouse!

Kändisarnas reaktioner på appen Clubhouse!