Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

ELLE testar clubhouse: ”För den som gillar skvaller är detta himmelriket”

04 feb, 2021 
AvLouise Berglund
Gigi Hadid mobiltelefon
Nej, Clubhouse handlar inte alls bara om Silicon Valley. På en kväll hann jag med juicy gossip, speed dejting och kändismoderatorer. Louise Åström, redaktör för populärkultur på ELLE har testat den nya appen – följ med på en resa i 32 steg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Efter att ha hört appen Clubhouse nämnas i två poddar kände jag att det var två poddar för mycket. Gjorde som alla andra gör när de undrar något och googlade. Tiggde såklart medlemskap öppet på Instagram också... Men vi kommer till det.

Hur blir man medlem på Clubhouse?

Efter två minuters googlade hade jag lärt mig följande:

1. Du kan i nuläget bara få tillgång till Clubhouse genom att bli inbjuden av en annan redan befintlig användare.

2. Det lät också som att det typ bara snackades tech inne på Clubhouse vilket ju kändes astråkigt. Artikeln jag läste innehöll ord som kryptovaluta, investerare, techprofiler och Silicon Valley. Lockad av det blev jag inte.

Detta gjorde att jag gav mig själv följande uppdrag: Nu tar du reda på om det finns något av värde inne på Clubhouse. Med värde menar jag laddade diskussioner och göttigt skvaller. Inte tips på hur jag börjar med bitcoin.

Så ser appen Clubhouse ut
Lägger in en halvtrött bild på apploggan eftersom jag själv inte fattade om det här var rätt app eller om det var en redigeringsapp för märkliga kollage.

Hur funkar appen Clubhouse?

Clubhouse är som en podd som aldrig tar slut. Som ett ljudbaserat Habbo-hotel. Men bara om man vet var man ska leta. Hela grejen med appen är att den är ljudbaserad. Alltså ingen video. Som användare kan du både gå in i befintliga rum med olika teman eller skapa dina egna rum – både öppna och låsta. Vilka rum du hittar beror på vilka du följer.

Annons

Här är 32 tankar jag hade under min första upptäcksfärd i appen Clubhouse (den varade i 3 timmar...):

1. Jag har absolut inte tid att invänta att Clubhouse blir en öppen app. Är typ allergisk mot att efterlysa saker på Insta. Men det är ett nödfall nu. Lägger därför ut en desperat tiggstory med ett filter som gjort mitt hår rosa.

Louise Åström ELLE
Jag står för att jag tiggde öppet i sociala medier. Det funkade ju.

2. Inget svar på 25 minuter. Förutom en person som tror jag färgat håret. Tror han är full, han fyller 30 idag. Jaha, nu tror väl alla att man är mobbad. Men det är typ inne att vara töntig nu så skitsamma.

3. Plötsligt löser det sig. Jag blir inbjuden. Tack, du vet vem du är. Och ja, jag är skyldig dig en öl. Presentkortet gäller fram till 2022 pga viruset vi inte längre nämner vid namn.

Annons

4. Börjar skapa min användare och fyller i typ 100 olika intressen. Känner mig som en idiot när jag inte klickar på venture capital, crypto, science eller AI och istället fyller i entertainment, performance och den mest oklara kategorin ”fun”.

5. Clubhouse börjar sen föreslå en lista med olika människor jag ska följa. ”Investor” - nej tack. Random person som ”loves to bring people together” - gud nej då blir jag kanske tvångsinbjuden till något rum.

6. Tackar nej till alla följarförslag och fyller i att jag vill välja själv vilka konton jag ska följa. Mmm njuter av den minimala makt jag känner efter att ha givit appen all min info.

Sms Clubhouse
Stark sms-konvo som ägde rum under kvällen.

7. Jaha vad kan jag göra här inne då?

8. Jag vill TESTA något. Börjar söka efter rum. Jaha, ett rum som diskuterar basket. Vad mycket jag kan säga där inne med tanke att att jag markerade exakt noll av de intresserutor som frågade om sport.

Annons

9. Billionaire Live Q&A. Ska jag gå in där och skämma ut mig och fråga hur det är att vara rik? Själv har man precis unnat sig en ätmogen avokado jag egentligen tyckte var för dyr.

10. The real relationship talk. HJÄLP.

11. Bitcoin corporate strategy. Mm vill absolut gå in där och skämma ut mig också.

12. Do women really want to be married? Gah, Varför fyllde jag i kategorin ”marriage” på intressen..? Trodde typ man kunde få ~ inspo ~ men ångrar detta grovt nu.

13. Okej, här har vi något: Photographers, models, actors, hair, MUA, filmmakers. 152 pers. Känns ändå safe att gå in… Jag klickar…

14. Hjälp, random människor pratar om New Yorks tunnelbana. Får man ens citera detta? Är mitt ljud på? Usch känner enorm stress. Rules, jag klickar där. Be kind, always, don’t speak over others och no pitching. Vågar för fan inte andas.

15. LIVRÄDD är ordet som beskriver hur jag känner för ”räcka upp-handen-symbolen”.

16. Nej, jag får gå ur.

Rum Clubhouse
Kände att jag inte behövde starta min Clubhouse-karriär i ett så känsloladdat rum.

17. HAHA, det här känns exakt som när man är på en klubb (tbt riktiga livet) och går in i ett rum där ens musiksmak inte spelas och man har typ två sekunder på sig att bestämma sig för om man ska gå in och låtsas som att man gick dit för att ”kön i den baren var kortare” eller om man ska göra rörelsen ”jag spanar och låtsas att jag letar efter någon som jag inte hittar” för att kunna gå ut.

Annons

18. OMG okej nu börjar vi komma någonstans. Jag börjar följa lite svenska kändisar (Bianca Ingrosso, är det din riktiga profil?) och verkar ha knäckt koden. Går in i rummet #BACHELOR/-ETTESWEDENS01E02. Det är en grupp där det LIVEDEJTAS. Har rysningar för att det känns som att jag tjuvlyssnar. ”Vi är en grupp som går ut på att folk ska hitta sin true love via Clubhouse”. ÄLSKAR.

19. ”Välkommen upp på scen”. Då är det en ny person som ska upp till dejt nu.

20. Är liksom 357 personer som lyssnar på de här två personernas dejt nu. Det känns helt sjukt. Typ tv fast inte tv, podd fast inte podd.

21. ”Dina topp 3 favorit rnb-artister?”, säger killen i dejten nu. Tyvärr har han aldrig hört talas om hennes favorit och hon har aldrig hört talas om hans favorit. Hans favorit var känd så nu lägger sig folk i, ba ”ursäkta googlar du nu”? Oke,j nej, nu börjar han sjunga en låt. Blir sönderstressad.

22. ”Ta inte det jag säger på den här appen så seriöst”, säger killen. Och nu blir moderatorn upprörd. Killen får lämna scenen pga för laid back och icke engagerad attityd. Tjejen är kvar pga alla gillar henne.

Annons

23. Nu snackas love languages i dejtinggruppen. Med risk för att låta som en jävla kärring: VAD MODERNT DETTA KÄNNS.

24. I gruppen kan de som dejtar få scenarion att ta ställning till. Typ ”en potentiell partner tycker marijuana är botemedlet mot allt” - hur känner du inför det?

25. Oj, något som heter nödbromsen dras i. En av moderatorerna har fått nog. Det nya paret vibear inte - som Adam Linard skulle säga. Förlåt, Lil Gemi menar jag. Skrrt!

Dejtingrummet Clubhouse
Shoutout till så bra rum!!!!

26. Nej men har varit här inne i över en halvtimme nu. Spänningen är otrolig. Borde städa upp i köket men jag kan tyvärr inte det just nu. Eller alltså jo, det kan jag ju. Krävs inte direkt armar för att lyssna. Men är för investerad i dejtandet för att röra mig från soffan.

Annons

27. Dåå går vi in i rummet Lill-lördag - spill the TEA. Och nu blir det så juicy om kändissverige att jag börjar oroa mig för pressetiken här.

28. Jag rundar av min kväll i ett rum som bland annat leds av Oscar Zia och Julia Lyskova. Ett eftersnack där dagen på Clubhouse avhandlas . Här fullständigt suger jag in kunskap (tack för det!). Jag får veta att det finns ett vikingarum, sen gästar Martin Schibbye och berättar om sin dag (han verkar typ bara ha hängt i smarta rum). Han kunde inte svara först eftersom han nattade barn (<3). Sen gästar Miriam Bryant.

29. En kille som söker jobb i mediebranschen gjorde ett rum på det temat och bjöd in olika chefer dit. Han har fått ungefär 10 kontakter han ska höra av sig till. Hatten av!

30. Klockan är över 00 och jag borde sova. Men jag är besatt.

31. Unnar mig själv att hoppa in i ett rum som handlar om varför alla rum är så seriösa på Clubhouse. På en kvart hinner jag höra en känd poddprofil fråga om var hon kan köpa sexkrokar att hänga i taket, lära mig vilka butiker i Stockholm jag kan köpa kristaller på och exakt vilka tekniker som kan användas för att maximera användandet av duschslangen.

Annons

32. Det får nog räcka för idag nu. Tack och godnatt!

Sammanfattningsvis: Jag vet inte hur jag någonsin ska kunna koncentrera mig igen. För den som gillar skvaller är detta himmelriket - om man vet vilka rum man ska hänga i. För att få en bra upplevelse av Clubhouse behöver du följa personer som du tycker verkar kul. Som ny användare kan du bjuda in två personer. Om du modererar och hostar rum får du fler invites. Ber om ursäkt på förhand till alla mina chefer för morgontröttheten jag kommer ha den närmsta tiden. It's all for a good cause!

Läs mer:

25 tankar jag hade när jag såg Fate: The Winx saga på två kvällar

Louise Åström: ”Vi alla borde vara lite mer som Carola”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons