Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Louise Åström: ”Vi alla borde vara lite mer som Carola”

21 jan, 2021 
AvLouise Berglund
Krönika om Carola Louise Åström
Carola och hennes frysta fiskgratäng ger mig hopp om mänskligheten. Det är dags att vi börjar visa upp mer av det icke tillrättalagda i vardagen. ELLE:s Louise Åström har sett Amadeus – mer än en son.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kändisbarnen som är kopior av sina föräldrarBrand logo
Kändisbarnen som är kopior av sina föräldrar

En rubrik jag aldrig trodde jag skulle skriva. Inte för att jag har något emot Carola. Det är faktiskt så att vi alla borde vara lite mer som henne.

Carola Häggkvist är ju framför allt känd som artist efter genombrottet med Främling i Mello 1983. Att hennes och Runar Sögaards son Amadeus son fötts blev stora nyheter. Även den stökiga skilsmässan flera år senare. Ja, så var det ju den där gången hon slet upp en blomma på Skansen också. Men vi har kanske pratat nog om det nu.

Amadeus – mer än en son har premiär 21 januari

Amadeus har hela tiden hållit sig i bakgrunden och mest satsat på sin fotbollskarriär – fram tills nu. I Viaplays nya dokumentär Amadeus – mer än en son kliver han självmant in i rampljuset på allvar för första gången. I pressmeddelandet inför premiären har det gått att läsa att han ska dela med sig av en hemlighet. Här får jag väl utfärda en spoilervarning för dig som ännu inte sett dokumentären.

Amadeus i ny dokumentär
Amadeus har valt att leva ett liv utanför ramljuset – fram till nu.

Amadeus hemlighet är att han kan sjunga och nu ska släppa musik. Det här vet inte Carola. Men hon ska få veta det. Amadeus åker i sin lyxiga bil till Carolas lyxiga gula villa. Det är vinter och det lyser hemtrevligt i alla fönster. En ljuslykta brinner på trappan upp till ytterdörren. Auran är Ernst sommartorp – fast med mer flärd. Pengar finns, tänker jag.

Annons

Carola öppnar dörren iklädd glittertights. Hon har varit iväg på jobb och har inte hunnit byta om. ”Jag hade glittertema idag”, säger hon som om det vore det naturligaste i världen. Det är det nog mest om man heter Carola eller är medlem i Alcazar.

Amadeus måste äta. Carola säger att hon inte har den nyttigaste maten. Plötsligt är vi liksom hemma hos vilken familj som helst. Det har varit fotbollsträning och barnet är hungrigt. Söndagsmiddagen får tas ur frysen där man inte riktigt vet vad som finns. En flaska ättika kan skymtas i kylskåpsdörren. Man vet inte hur länge den stått där eller vad man ska göra med den.

Det blir fryst fiskgratäng. Coops egna som ska värmas i ugnen efter att Carola, i glasögon, behövt läsa hur många portioner den innehåller. En är svaret.

Carola i Amadeus – mer än en son
Fiskgratäng med räksås tas fram ur Carolas frys. Notera ättiksspriten i kylskåpet bredvid.

I mitt huvud är Carolas kyl en sån kyl där allt är organiserat. Som Kardashian-kylarna. Alltid fyllda med allt från bär till kalla drycker som står i prydliga rader. Men jag hade fel. Kanske säger det mer om mig. Men det är väl också en påminnelse om att man ska sluta anta saker. Inte döma boken efter dess omslag och allt det där.

Annons

Carolas frysmat ger hopp om mänskligheten

Men det jag vill fokusera på här är det faktum att även Carola, en av Sveriges mest kända personer, också har det stökigt i köksskåpen och värmer färdig fiskgratäng i ugnen.

I en värld där människor hellre prioriterar att fotografera ett stilleben av mat än att äta den medan den är varm är det här ett sundhetstecken vi behöver stanna upp vid.

Det är okej att käka frysmat – oavsett hur framgångsrik du är.

Men det primära här är att det också är okej att visa upp det – i fodrade glittertights.

Och ja, Pernilla Wahlgren har absolut banat väg med sin mögliga jacuzzi och förråd som går att klättra i. Även Bianca Ingrosso med sina ouppackade resväskor och Sellpypåsar "som ska iväg snart". Men det glädjer mig innerligt att ännu en av Sveriges mest kända kvinnor nu hakar på.

Den perfekta vardagen finns inte. Det vet vi. Ändå märker jag själv hur hjärntvättad jag blir av sociala medier. Alla äter god mat hela tiden, ingen har en dålig hårdag och på något sätt hinns allt ifrån träning till shopping av snittblommor och ny inredning med. Absolut, det går att logga ut. Eller så fokuserar vi på att faktiskt visa upp lite mindre av det perfekta i vardagen och lite mer av det icke lika perfekta.

Söndagskvällarna i glittertights då man väntar på att den färdigspritsade fiskgratängen i räksås ska bli klar i ugnen är ett perfekt exempel.

Tack för det, Carola. Och förlåt Amadeus för att din mamma återigen stal strålkastarljuset här. Jag lovar att lyssna på din kommande musik.

Amadeus – mer än en son sänds den 21 januari på Viaplay, Viafree och TV3.

Läs mer:

Louise Åström: ”Coronapandemin har tagit min prestationsångest till nya nivåer”

Se Zara Larssons duett med idolen Carola

Annons