10 tv-serier vi ser fram emot våren 2021

Snöänglar tv-serie SVT vår 2021

Foto: SVT/Johan Paulin
Våren verkar bli oväntat snöfylld. Tur då att streamingtjänsterna fullständigt pumpar ut nytt material. ELLE:s redaktör för populärkultur, Louise Åström, har valt ut 10 godbitar att se fram emot våren 2021.
11 februari, 2021
Alla utom vi med Alba August och Björn Gustafsson
Slå på ljud

Streamingtjänsterna blir bara fler och fler. Det innebär i sin tur att utbudet av tv-serier ökar på ett sätt som ibland får min inkorg att svämma över.

Och trots att jag förmodligen får mer information än de flesta kring vilka nya serier som har premiär får jag ofta beslutsångest när jag sitter där i soffan. Ibland är det så illa att min middag hinner kallna för att jag inte kan välja tv-serie.

Såhär kan vi ju inte ha det! Jag har därför valt ut tio tv-serier med premiär i vår som jag tror på.

Här är 10 bra tv-serier som har premiär våren 2021:

1. Exit säsong 2 – SVT

Exit säsong 2 SVT

Verkar vara maskerad på gång i säsong 2 av Exit.

Foto: Fremantle/Stephen Butk

Första säsongen av Exit såg jag klart på en helg. Den norska tv-serien har blivit mycket uppmärksammad då den kretsar kring Oslos finanselit. Serien i sig är fiktiv, men sägs vara baserad på verkliga händelser efter intervjuer med finansmän. Droger, våld, prostitution och dramatiska vänskapsrelationer står i fokus. Utan att spoila något för den som missat första säsongen kommer säsong två ta vid där den första slutade. Svenske Simon J. Berger spelar en av de fyra huvudrollerna. Premiär på SVT Play 6 mars.

2. Snöänglar – SVT

Snöänglar tv-serie SVT

Josefine Asplund syns i nya SVT-serien Snöänglar.

Foto: SVT/Johan Paulin

Snöänglar är en ny dramathriller med manus av danska Mette Heeno. Regi står Anna Zackrisson för (som ju också regisserat flera avsnitt av Vår tid är nu). I rollerna syns bland annat Josefine Asplund, känd från HBO-serien Vikings. I Snöänglar försvinner barnet Lukas, som bara är fem veckor gammalt, från sitt hem och misstankarna riktas snart mot mamman. Polisen Alice blir besatt av fallet. Premiär på SVT 28 mars.

3. Snabba cash – Netflix

Snabba cash Netflix

Evin Ahmad spelar den ensamstående mamman Leya i rebooten av Snabba cash.

Foto: Netflix/Johan Bergmark

Filmen Snabba cash med Joel Kinnaman i huvudrollen kom 2010. Nu, nästan 11 år senare kommer Netflix reboot i serieformat. Samma titel men andra skådisar. Dessutom utspelar sig den nya tv-serien tio år efter händelserna i filmtrilogin. Nyversionen av Snabba cash har hunnit bli en riktig snackis innan den ens haft premiär. I huvudrollen syns Evin Ahmad. Hon spelar den ensamstående mamman Leya som försöker lyckas inom startup-scenen. Se entreprenörseliten och den undre världen flätas samman i jakten på pengar. Premiär under våren 2021.

4. Katla – Netflix

Tv-serie Katla Netflix

Katla är Netflix första isländska tv-serie.

Foto: Netflix/Lilja Jonsdottir

Katla är titeln på Netflix första isländska serie. Det är också namnet på den vulkan som i serien får ett utbrott. Ett år senare dyker mystiska förhistoriska saker upp i samband med att isen runt vulkanen smälter. Det här kommer få oväntade konsekvenser. I rollerna syns bland annat Aliette Opheim och Valter Skarsgård. Premiären våren 2021.

5. Knutby: I blind tro – HBO

Ny dokumentär om Knutbymorden 2021

Journalisterna Martin Johnson och Anton Berg ligger bakom den nya dokumentären om Knutbymorden.

Foto: HBO/Julia Mård

En gång skrev jag en uppsats om Knutbymorden. Sedan dess har jag sett alla dokumentärer som släppts om församlingen. Nu kommer en ny dokumentärserie, denna gång från HBO. Knutby: I blind tro klassas som en true crime-doku och kommer bestå av sex delar. Journalisterna Anton Berg och Martin Johnson ligger bakom projektet. Regissör är Henrik Georgsson (som du kanske känner igen via hans arbete med Bron). Premiär våren 2021.

6. The Nevers – HBO

The Nevers på HBO

Kan The Nevers vara ett nytt Bridgerton? Det återstår att se!

Foto: HBO

Vi måste ha in något på listan som inte är en serie på svenska. Tur då att HBO släpper The Nevers. Jag vågar inte utlova ett nytt Bridgerton här men HBO Nordic har själva gått ut med att The Nevers utspelar sig under den viktorianska erans slutskede i London. Handlingen kretsar kring fenomenet ”de drabbade”. Det är människor, framförallt kvinnor, som plötsligt utvecklar övernaturliga förmågor – vissa förmågor är imponerande medan andra snarare är allt annat än det. Premiär i april 2021.

7. Alla utom vi – Discovery +

Alla utom vi

Alba August och Björn Gustafsson spelar huvudrollerna i Alla utom vi.

Foto: Discovery +

Björn Gustafsson och Alba August (som ju är ett par på riktigt) spelar nu par på tv. Alla utom vi handlar om Ola och Hilma som desperat försöker bli gravida. Längtan blandas med svårigheter och förpackas i ett format som ska kännas både varmt och känslomässigt. Discovery + har bland annat utlovat pinsamma familjemiddagar i handlingen. Även danska spermadonatorer och kanske framför allt, de många åsikterna alla andra intressant nog har om något de inte har att göra med. Premiär 12 februari.

8. Udda veckor – Discovery +

Udda veckor Discovery +
Foto: Discovety +/Sara Dahlen

Så sent som i februari släpptes nyheten om kommande tv-serien Udda veckor. Den klassas som en dramakomedi och är inspirerad från verkliga händelser. Christine Meltzer spelar den nyskilda mamman som försöker kombinera sitt singelliv med att vara mamma till tre barn. Hennes exman Jonas spelas av Linus Wahlgren. Dessutom har Viaplay utlovat ”flera av Sveriges mest hyllade skådespelare” i övriga roller. Udda veckor har premiär våren 2021.

9. Heder säsong två – Viaplay

Heder säsong 2

Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Eva Röse spelar advokater i Heder.

Foto: NENT

I första säsongen av Heder fick vi lära känna de fyra kvinnorna på advokatfirman Heder. Redan 2019 blev det klart att det kommer en andra säsong. Och nu är det dags! Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Eva Röse återkommer som advokatgänget som alltid ställer upp för varandra. De som sett första säsongen vet att sista avsnittet var minst sagt dramatiskt. I säsong två kommer lösa trådar följas upp. Hemligheter kommer skapa klyftor mellan kvinnorna och dessutom kommer det handla en hel del om skuld. Premiär i april 2021.

10. Paradise hotel – Viaplay

Nicole Falciani Paradise hotel

Nicole Falciani är ny programledare för Paradise hotel.

Foto: Patricia Recourt/Viaplay

Vad vore denna lista utan lite reality? Många av de tidigare tipsen känns ju rätt tunga och allvarliga. För att väga upp det behövs något som inte brukar kännas lika uppslitande att titta på (även om jag brukar bli överdrivet investerad i PH). I år är det dags för Nicole Falciani att göra debut som programledare. Hon tar över rollen som Rebecca Stella haft i flera år. Jag kan med säkerhet utlova både kärlek, drama och bråk i årets säsong – precis som vanligt! Premiär mars 2021.

Läs mer:

10 tv-serier från 2020 du måste ha sett

Här är de onödigaste dödsfallen i tv-serier