Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Serieaktuella Josefin Asplund i exklusiv intervju i ELLE

21 maj, 2019 
Josefin Asplund, aktuell i serien Himmelsdalen på C More och TV4
Svenska stjärnskottet Josefin Asplund är redan hemma i Hollywood. Nu spelar hon dubbla roller som enäggstvillingar i nya svenska thrillerserien Himmelsdalen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hon har stått på scen sedan hon var sex år, blev castad direkt från teatergymnasiet till Hollywood för filmen The girl with the dragon tattoo följt av en roll i Call girl och i succéserien Vikings på HBO. Nu ger sig 27-åriga Josefin Asplund in i ett nytt projekt: Hon spelar enäggstvillingar i TV4:s och C Mores kommande tv-serie, den psykologiska thrillern Himmelsdalen.

Josefin Asplund, aktuell i serien Himmelsdalen

Du gör alltså två roller, Siri och Helena, hur är det?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Det är verkligen utmanande. Ofta gör man ju bara en rolltolkning och ett karaktärsarbete. Det här är dubbelt så mycket jobb men också dubbelt så roligt. Siri är psykopat och väldigt utåtriktad med mycket energi medan Helena är väldigt inåtvänd och ganska låg. Jag har haft olika spellistor på i sminkrummet för att byta mellan de olika karaktärerna.

Annons

Hur förbereder man sig inför att spela psykopat?

– Jag försökte hitta så mycket information som möjligt. Jag googlade mycket, lyssnade på poddar och tittade på klipp där psykopater blivit intervjuade, men det finns väldigt lite om kvinnliga psykopater. Kruxet var att tänka att jag inte var psykopat, för personer som är det vet ju ofta inte om det själva.

Spelar mot Matthew Modine från Stranger things

Du spelar mot Matthew Modine från Stranger things i Himmelsdalen, hur fungerade ert samarbete?

– Matthew spelar överhuvudet för Himmelsdalen. Det fungerade jättebra. Han är väldigt professionell, fin och känslig. Han sitter också på många roliga historier.

Hur tänker du när du väljer roller?

– Jag drömmer alltid om att porträttera karaktärer som sticker ut. Jag är inte för den ”klassiska modellen” av hur kvinnor ofta porträtteras i filmer och tv-serier. Det börjar väl luckras upp men jag har aldrig varit intresserad av att spela karaktärer som är passiva och endimensionella. I det stora hela är det såklart manuset och berättelsen som är grunden till mitt intresse, men det är viktigt att rollen är utmanande och utvecklande för mig. I Vikings till exempel, spelar jag Astrid som är ganska annorlunda jämfört med de andra karaktärerna. Jag fick vara med och slåss och det var nytt för mig, och väldigt roligt!

Serien Himmelsdalen, premiär 30 maj på C More
Himmelsdalen.

Du har sagt att det var kul att yxa ner folk i serien?

– Ja, det tyckte jag var det roligaste. Att svärda och yxa ner folk. Det var befriande.

Annons

Josefin Asplund om att bli kallad Sveriges nya internationella stjärnskott

Hur är det att bli kallad Sveriges nya internationella stjärnskott?

– Alltså. Antiklimax. Jag rycker typ på axlarna åt det. Nej, nu låter jag som världens kaxigaste, haha. Det är så klart jättekul, men min karriär började lite annorlunda. Den första filmen jag gjorde spelades in i Hollywood (The Girl with the dragon tattoo, reds anm). Därefter gjorde jag Call girl. Hur tar man sig vidare från det? Som förvirrad 19-åring dessutom. Jag är ganska anonym i Sverige och har inte gjort så mycket kommersiella grejer, förrän nu.

Har du alltid velat bli skådespelare?

– Mamma ställde mig på scen när jag var sex år. Jag kommer från en väldigt lugn och sansad familj men har själv aldrig varit så. Jag är väldigt högljudd och har mycket starka åsikter. När mamma ställde mig på teaterscenen kände jag att det var klart. Jag kände mig verkligen hemma. Det finns ingenstans jag känner mig så fri och levande som på scen.

Annons

Vad är du bäst på i ditt jobb?

– Jag tillhör ju dem som hela tiden tycker att jag kunde gjort bättre. Jag är stenhård mot mig själv när det gäller skådespeleriet. Men jag tror att jag är bra på att få andra att känna sig avslappnade men ambitiösa. Jag sätter min ribba högt och förväntar mig att andra gör det också.

Josefin Asplund, aktuell med serien Himmelsdalen

”Jag drömmer om att få göra musikal”

Har du någon framtida drömroll?

– Jag drömmer om att få göra musikal. Men det kommer jag att göra och det gjorde jag som barn.

Vad gör du helst när du inte jobbar?

– Det blir det tråkiga svaret: Jag träffar familj och vänner. Just nu spelar jag in en tv-serie i Stockholm och det är lyx att få sova i samma säng som min kille.

Annons

Fakta Josefin Asplund:

Namn: Josefin Asplund.
Född: 1991.
Uppväxt: I Stockholm.
Bor: Har Stockholm som bas.
Familj: Sambo, mamma, pappa och storasyster Emilia Asplund.
Aktuell: Dubbla roller i Himmelsdalen som har premiär på C More 30 maj och i augusti på TV4.

Foto: Marica Rosengård, Yuri Spalletta/C More/ TV4
Stylist: Janett Wågesson
Hårstylist och makeupartist: Eleonor Bergman

Läs mer:

Bokaktuella Camilla Läckberg i exklusiv intervju i ELLE

Lesbiska 1800-talsikonen Anne Listers liv blir TV-serie

10 mäktiga tv-serier att kolla på när Game of Thrones tar slut

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons