Vin till pasta och pizza – så väljer du rätt dryck till italiensk mat

03 dec, 2020 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Vin till pizza och pasta, så väljer du rätt dryck till italiensk mat
Är du sugen på italienskt men osäker på hur du hittar rätt dryck till maten? ELLE Mat & Vin tipsar om hur du hittar rätt i vindjungeln.
Annons
Trio lanserar Vin-TV på Youtube
Trio lanserar Vin-TV på Youtube

Det italienska köket är inte främmande för vin – snarare tvärtom. Den sprudlande italienska matkulturen går hand i hand med deras otroligt rika vinkultur och är extremt kompatibla.

Bra att tänka på när du väljer vin till pizza och pasta

Italiensk mat har enorm bredd, vilket både är tacksamt och knepigt när det kommer till att hitta rätt vin då alternativen är ofantligt många. Om vi förenklar det lite kan vi dela in det italienska köket i två olika slags stilar. Det norditalienska köket, med feta mejeriprodukter som smör och grädde och dess syditalienska motsvarighet, med grönsaker, skaldjur och olivolja. En och samma matkultur fast med varierad karaktär.

Topping i fokus

För att hitta rätt vin till din pizza bör du tänka på toppingen. Själva degen är neutral i smaken, medan toppingen kan variera rätt markant från en pizza till en annan. Till en skaldjurspizza passar ett vitt vin med friska och fruktiga smaker allra bäst. För en matigare pizza med skinka eller salami lämpar sig ett lättare rött vin, antingen åt det kryddiga och mustiga hållet eller en med mer mjuk och bärig profil.

Tips på vilket vin som passar till pizza
Låt toppingen avgöra vilket vin du väljer. Receptet till durumpizzan med ricotta hittar du här.

Kom ihåg pastasåsen eller tillbehöret

Om du letar efter rätt vin till pastan så är det lite liknande resonemang som gäller. Precis som med pizzan är det tillbehöret, eller såsen, som bör agera utgångspunkt. Kom ihåg att pasta i sig innehåller en del stärkelse, vilket ofta tillför fyllighet. Om du bara skulle äta pasta som den är så är smaken relativt neutral, vilket gör att valet av vin beror på sås och tillbehör.

Annons

Fetare norditalienska pastarätter med gräddiga såser som smaksatts med ost eller nötter passar med ett mjukt rött vin eller ett fylligt och smakrikt vitt vin. Syditalienska pastarätter har många gånger tomat som bas och gifter sig väl med ett friskt vitt vin eller ett fruktigt rosévin.

Så väljer du rätt vin till pastan
Precis som med pizzan är det smart att utgå från tillbehöret eller såsen när du letar efter rätt vin. Receptet till pappardellen med falafel hittar du här. Foto: Betina Hastoft.

Vilken öl passar till pizza och pasta?

När det kommer till pizza, pasta och öl så är möjligheterna oändliga. En ljus öl, exempelvis en ljus lager, är ett säkert kort som passar de allra flesta pizzor. En pizza med saltare topping passar också bra med till exempel pale ale och IPA med lite sötma.

En ljus lager, exempelvis pilsner, har en lagom beska som passar fint till de flesta pastarätterna. Om du lagar en skaldjurspasta passar en internationell lager eller veteöl, medan mustiga pastarätter med exempelvis lamm eller korv passar med amber ale eller APA.

Annons

Alkoholfritt till pizza eller pasta

För dig som föredrar alkoholfritt är en alkoholfri mellanmörk lager att rekommendera.

Källa: Systembolaget.

LÄS MER:

Annons