Lyxig capricciosa på blomkålsbotten

Capricciosa på blomkålsbotten.
Glutenfri och supergod!
4 portioner
1 blomkålshuvud
1 ägg
1/2 dl riven mozzarellaost
1/2 dl riven parmesan
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
2 tsk italiensk salladskrydda
fyllning
200 g shiitake
200 g ostronskivling
100 g skogschampinjoner
Salt och svartpeppar
250 g mozzarella
200 g kokt skinka i tunna skivor
1 handfull färsk salvia
Gör så här:
- Värm ugnen till 225°. Skär blomkålen i mindre bitar och finfördela i en matberedare. Häll ut i en skål och mikra i 8 minuter, låt svalna och lägg sedan i en kökshandduk och vrid ur överflödig vätska. Blanda ner ägg, ost och kryddor i blomkålsrivet.
- Bred ut blandningen på två bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Förgrädda bottnarna i 10 minuter i ugnen.
- Skär svamparna i mindre bitar och stek i en stor stekpanna på medelvärme tills de är närapå helt mjuka. Krydda med salt och peppar.
- Dela mozzarellan i mindre bitar och fördela över pizzabottnarna. Fördela svamp, skinka och salvia över och grädda pizzorna i ca 8 minuter, tills pizzan är gyllene och osten har smält.
Rågpizza med potatis och lomo

Rågpizza med potatis och lomo.
Lomo är spansk lufttorkad fläskfilé och finns i charkdisken. Går förstås att ersätta med annan lufttorkat kött.
4 portioner
15 g jäst
3 dl vatten
2 tsk salt
3 dl (150 g) grovt rågmjöl
Drygt 4 dl (250 g) vetemjöl
fyllning
250 g mozzarella
600 g potatis
8 stjälkar färsk timjan
Olivolja
150 g lomo eller lufttorkad skinka
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, rågmjöl och vetemjöl lite åt gången. Knåda degen väl, lägg den i en skål, täck med plastfolie och låt jäsa i kylen 8–12 timmar.
- Sätt ugnen på 250°.
- Lägg en pizzasten i ugnen om du har. Kavla ut degen till en stor pizzabotten.
- Skär osten i tunna skivor, lägg dem över botten. Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna med mandolin, och täck hela pizzabotten med dem. Krydda med salt, strö över repad timjan och ringla eller spreja över olivolja.
- För över pizzan till pizzastenen och grädda i cirka 8 minuter. Lägg på lomo eller skinka och grädda i ytterligare 2–3 minuter tills pizzan är spröd.
Durumpizza med ricotta och körsbärstomater

Durumpizza med ricotta och tomater.
Pizzadeg av det finare slaget. Att inte ha tomatsås på, utan ricotta ger ny härlig smak!
4 portioner
15 g jäst
3 dl vatten
2 tsk salt
2 ½ dl (150 g) grovt durummjöl
Drygt 4 dl (250 g) vetemjöl
fyllning
300 g ricottaost
500 g körsbärstomater
100 g färsk spenat
4 msk riven parmesan
till servering
Lite olivolja
Svartpeppar
Flingsalt
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, durum- och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen väl, gärna på bakbord. Lägg ner degen i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet i 8–12 timmar.
- Värm ugnen till 250°. Lägg gärna en pizzasten på en bakplåt och sätt in längst ner i ugnen. Slå upp degen på mjölat bakbord och tryck eller kavla ut till stora pizzabottnar. Bred ricotta över. Halvera tomaterna och fördela hälften över osten. Grädda pizzan i 8 minuter.
- Ta ut och fördela spenat och riven parmesan ovanpå. Grädda ytterligare 2–3 minuter, droppa lite olivolja över, salta och peppra och servera. Baka nästa pizza på samma vis.
LÄS MER:
Så fixar du sommarens heta trend: pizza på grillen
Höstens godaste: Kantarellpizza med vitlökscrème och pinjenötter