12 galet goda gourmet-pizzor

Pizza med fikon, prosciutto, pinjenötter och ruccola.

Få saker slår en hemlagad pizza där du kan välja exakt vad du vill ha på. Välj bland våra lyxiga toppingförslag och skapa riktiga gourmet-varianter!
01 januari, 2019

Tricket till den perfekta pizzan är att inte lägga på för mycket sås och grädda pizzan på pizzasten för extra frasighet. Har du inte det kan du förvärma bakplåten. (Och orkar man inte göra egen deg och tomatsås, köp pizzor med bara tomatsås och ost från pizzeran, och toppa dem sedan med dessa förslag på läckerheter!)

1. Fikon, pesto & prosciutto

Bred ut ett tunt lager pesto på pizzan, strö över smulad grönmögelost. Grädda. Toppa med klyftor av färska fikon, prosciutto och rucola. Strö över rostade pinjenötter och ringla över balsamicosirap.

2. Lax, sparris & mozzarella

Bred på ett tunt lager ricotta på pizzabotten, strö över riven pecorino. Toppa med mini-mozzarella, skivad schalottenlök. Ringla över olivolja och grädda. Toppa sedan med rökt lax, förvälld sparris och färska örter.

3. Citron, kronärtskocka & flagad mandel

Bred på ett tunt lager ricotta, strö över riven parmesan. Toppa med inlagda avrunna och kvartade kronärtskockor, finstrimlade syltade citroner, tunna skivor vitlök och ringla över vitlöksolja. Grädda. Strö över flagad rostad mandel.

4. Crème fraiche, tryffel & sopresa

Smaksätt crème fraichen med några droppar tryffelolja. Vispa den, så den blir mer rinnig. Bred ut på pizzan. Strö över riven pizzaost. Lägg på sopresa och skivade skogschampinjoner. Grädda. Servera med färsk basilika.

5. Chorizo, rucola & mangchego

Skär chorizon i 5 mm tjocka skivor, stek i stekpanna. Bred ut tomatsås på pizzan, toppa med riven manchego och chorizon. Grädda och servera med mer manchego och färsk rucola.

6. Rökt kalkon, mozzarella & pesto

Bred ut pesto över pizzan. Strö över riven pizzaost. Fördela skivor av rökt kalkon och skivor av mozzarella på pizzan. Grädda. Strö över rucola och rostade pinjenötter. Servera.

7. Scampi, vitlök & körsbärstomater

Bred ut ett tunt lager passata på pizzan, toppa den med chiliflagor. Lägg på scampi, tunt skivad vitlök och små körsbärstomater. Grädda. Ringla över olivolja och servera.

8. BBQ-kyckling

Blanda ihop ⅔ tomatsås med ⅓ BBQ-sås. Bred på pizzan, strö över riven cheddar. Toppad med strimlad grillad kyckling, tunt skivade skogschampinjoner och mer cheddar. Grädda.

9. Kapris, sardell & oliv

Bred ut tomatsås på pizzan, toppa med strimlad rödlök och riven mozzarella. Fördela strimlade sardeller och svarta kalamataoliver ovanpå. Grädda. Toppa med rucola, finrivet citronskal och kapris.

10. Burrata, karamelliserad lök & skinka

Skala och skiva rödlök tunt, gärna med mandolin. Fräs i olja i stekpanna, tillsätt honung och balsamvinäger och fräs till löken är mjuk. Salta och peppra. Strö över riven ost på pizzan, toppa med den karamelliserade rödlöken. Grädda.  Skeda över burrata, lägg på skinka. Ringla över olivolja och servera.

11. Salami, champinjoner & semitorkade körsbärstomater

Halvera körsbärstomater, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Grädda dem i ugnen på 150° i cirka 2 timmar.  Bred tomatsås på pizzan. Fördela skivad rödlök, salami semitorkade tomater och skivade champinjoner på pizzan, toppa med riven pizzaost och några kvistar rosmarin. Grädda.

12. Mascarpone, parmesan & caprese

Blanda 2 delar crème fraiche med 1 del mascarpone. Bred ut på pizzan och riv över parmesan. Grädda. Vänd  ihop skivade färska körsbärstomater med basilika, olivolja, salt, svartpeppar och minimozzarella. Toppa pizzan med salladen.

Recept: Pizzadeg från grunden och enkel tomatsås

Pizzadeg och tomatsås. Foto: Shutterstock

Pizzadeg och tomatsås. Foto: Shutterstock