9 mat- och dryckesnyheter för en extra god sommar
Man märker att semestern står för dörren när tempot äntligen börjar sjunka, färre mail i inkorgen och färre möten i kalendern, lugnet har hittat hit. Nu väntar dagar med sol, bad och avkoppling men också god mat och dryck. Vissa av oss använder den extra tiden i köket, medan vissa vill spendera så lite tid i köket som möjligt. En smidig utomhusugn kombinerar det bästa av två världar, oavsett om det tillagas på balkongen, på verandan eller ute på landstället. Lyxa till sommarkvällen med en riktigt läcker pasta med Barillas nya premiumpasta som fångar upp såsen extra bra eller skippa allt som heter matlagning och fuska till dig nybakat bröd på morgonen. Här har jag samlat ett par nyheter som jag tycker förgyller sommaren – oavsett vilken ansträngningsnivå du väljer att lägga dig på.
1. Protein med smak av sommar
Jag har sagt det förr och det tåls att sägas igen: ha alltid en proteinbar i väskan! Det är en räddare i nöden. Kanske fastnar du på tåget, blir lite spontan efter jobbet och vill dra ut eller så dippar humöret där vid 15-tiden. Barebells nya, mjuka bar Sunny Smoothie smakar som sommaren själv – det är en tropisk blandning av exotiska smaker doppad i vit choklad plus att du får i dig 16 gram protein.
2. Premiumpasta
Pasta har ett jobb och det är att fånga upp såsen den serveras med! Barillas Al Bronzo är en premiumpasta som produceras enligt traditionell bronsvalsningsmetod som ger pastan rik textur och ett extra såsgrepp. Pastan får som små spår som binder såsen där den hör hemma. Form, tjocklek och storlek är avgörande för hur väl den gifter sig med olika typer av såser och Al Bronzo kommer i flera olika sorter – så det ska vara enkelt att kombinera rätt pasta med rätt sås.
3. Fyll på kollagen-depåerna
Kollagen är ett protein som förekommer naturligt i kroppen och är en viktig komponent i hård, hud, naglar, ben och senor. Dessvärre är det så att kroppen naturliga kollagenproduktion börjar avta redan i 25-30-års ådern – vilket kan påverka hudens elasticitet, ledernas rörlighet och styrkan i hård och naglar. Nu lanserar BioSalma ett marint kollagen av MSC-märkt fisk som är producerat i Norge. Ett kollagentillskott kan vara ett enkelt sätt att ge kroppen byggstenar för att bibehålla sin struktur och funktion. Fördelen med BioSalmas kollagen är att det är ett lättlösligt pulver med neutral smak – så enkelt att blanda i juice, smoothies, kaffe eller rätt och slätt i vatten. Vilket gör det smidigt att få i sig varje dag!
4. Sockerfritt och växtbaserat
Fler och fler vänder sig till växtbaserade alternativ för att ersätta mjölk och Sproud är ett alternativ gjort på ärtprotein. Deras senaste innovation är Barista ZERO, en dryck som varken innehåller socker eller kolhydrater men smakar fortfarande krämigt och fylligt. Ett kanonbra alternativ som gör sig bra som den är, i kaffet eller i en smoothie. Givetvis går den att skumma för den som föredrar. Denna har blivit en ny favorit att göra smoothies på!
5. Fuska dig till nybakat
I slutet på maj dök pop up-bageriet Gårdsbageriet upp på Södermalm i Stockholm, med matiga mackor komponerade av Siri Barje. Bageriet hade öppet under en vecka, det för att promota Dafgårds nya bake off-bröd. Brödet bakas i Källby och fryses ner direkt efter bakning – för att sedan enkelt kunna bakas upp på valfritt ställe. Jag tycker bake off är en bra kompromiss när du inte kan eller orkar baka eget och inte har tillgång till ett bageri, suveränt att ha i sommarstugan. Saftigt, gott, enkelt och en känsla av nybakat – vad mer kräver man en morgon egentligen?
6. Världens största citrus – i burk
Först ut i sommarens bonanza var NOCCO Arancia och nu har årets andra sommarsmak klivit in på spelplanen – NOCCO Pomelo! Frisk, god och svalkande som ger extra energi på sommarens äventyr. Världens största citrus gör sig riktigt bra som energidryck. Svalkar fint i värmen, samtidigt som man laddar på med energi!
7. Somrig rödpangare
Låt dig inte luras av flaskan, den osar noll sommar, men innehållet däremot: ett fruktigt rödvin med fyllig smak och toner av mörka körsbär, björnbär, blåbär och hallon. Just druvan zinfandel bjuder på välbalanserad syra med en mjuk och fruktig smakprofil, därför tycker jag att just zinfandel går fint att servera något kallare än vanligt. Kallt rödvin är underskattat! Servera till sommarens grillkvällar, eller kyl och sippa på det som det är.
8. Laga mat ute
Kanske sitter du, precis som jag, och trycker på en balkong i sommar? Missförstå mig rätt, balkong är superhärligt men just under sommartid kan jag bli lite sotis på grannarna som har en uteplats med grill. Vill du få den där rätta laga mat utomhus-känslan så är Ninjas Woodfire något för dig – det är en liten smidig utomhusugn med mycket kraft. Hittills har jag bara lagat pizza, som blir otroliga då den går hela vägen upp till 370 grader! Det går också att få till en härligt rökig smak tack vare träpellets men då blir det betydligt rökigare, då är det att rekommendera att ta med den ut på gården. Glöm inte förlängningssladden!
9. En svalkande drink
Sist men inte minst vill jag slå ett slag för en svalkande cocktail gjord på Citadelle Original, en fransk gin med frisk syra och subtil sötma. Blanda en busenkel och så god Gin Sour, varje klunk tar en lite närmare semesterkänslan!
Du behöver:
5 cl Citadelle Original
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag
2 cl äggvita
Gör så här:
- Häll alla ingredienser utom sodavatten i en shaker, och stäng den. Skaka hårt i ca 10-15 sekunder så drinken blandas, och man bygger upp den skummiga konsistensen.
- Öppna shakern och fyll upp den med is. Stäng shakern och skaka hårt i ytterligare 10-15 sekunder, innan du öppnar shakern och silar i ett högt cocktailglas. Avsluta med att pressa citronzest över och sätt på kanten.