7 nya restauranger i Stockholm att boka in i sommar
Svensk husman och det klassiska franska köket är två mattrender som är på uppsving – vi vill fortsätta äta det som känns bekant, men är inte rädda för en spännande twist. Hedvig är en ny pärla på Östermalm som satsar stenhårt på svensk husman med det lilla extra, medan Brasserie LouLou slagit upp dörrarna till en fransk oas i Söders hjärta. Men även gamla vänner gör comeback: äntligen har Misshumasshu öppnat igen och allt är precis som vanligt men ändå inte. En annan maträtt som stabilt klättrar uppåt i popularitet är schnitzeln och tur är väl det att du då hittar Sveriges bästa schnitzel här i Stockholm.
7 nya Stockholms-restauranger att besöka i sommar:
1. Hedvig
Elias Karroum – entreprenör och grundare av Beirut Café, Bistrot du Passage och Gabagool – fortsätter bygga ut sitt imperium i Östermalmshallen med sin senaste satsning: Hedvig. En trappa upp, med utsikt över saluhallen, kan gäster nu avnjuta Elias hyllning till det svenska matarvet med vällagad husmanskost. Den som vill ha en riktigt god lunch ska kika förbi här och den som vill boka en chambré séparée, med ett tak utöver det vanliga, ska också ta sig hit. Med sina generösa portioner köttbullar kommer såväl turister som lokalbor vallfärda till Hedvig.
2. Ollis Deli
Sommarrestaurangen Ollis Deli har öppnat upp för säsongen. Med inspiration från barndomens panzerotti, florentinska focaccerior och söndagar i italienska småstäder har Oliver Ingrosso skapat ett ställe som han själv saknat i Stockholm. Välj och vraka mellan matiga focaccia mackor, salta snacks eller något större som en melanzane parmigiana eller lasagne. Här är det öppet sju dagar i veckan för både lunch och middag – så missa inte denna pärla i sommar!
3. Brasserie LouLou
En bit av Frankrike har nyligen flyttat in i Mc Donalds gamla lokaler i Slussen – säg hej till Brasserie LouLou, en fransk bistor med rötterna i en klassisk parisisk matkultur med en modern lokal twist. Hela restaurangen andas fransk art déco, från inredning till meny. Dröm dig bort till Paris pittoreska gator med franska klassiker och väl utvalda viner. Börja middagen med fine de claire ostron, fortsätt med en pâte en croûte och varför inte en klassisk stek frites till varmrätt. Runda av det hela men en god dessert eller ett par väl utvalda ostar. En fransk oas i hjärtat av Stockholm.
4. Misshumasshu
Den Michelinbelönade kockduon Adam & Albins mycket omtyckta Misshumasshu höll stängt i nästan et år men har till många stockholmares stora glädje slagit upp dörrarna igen – denna gång både större och bättre. Nu har de tagit över hela Birger Jarlspassagen på hela 800 kvadratmeter och 150 platser. Precis som tidigare levererar Misshumasshu en fusion mellan New Yorks brasserier och Tokyos izakayor – allt kryddat med inslag från både Sydkorea och Thailand. Den populära guacamasshu finns fortfarande kvar på menyn, och likaså lunchfavoriten tonkatsu pork schnitzel.
5. Restaurang Oxenstiernan (ROX)
Silversmeden och krögaren Sebastian Schildt och stjärnkocken Viktor Westerlind krokat arm för att öppna en ny version av Restaurang Oxenstiernan (ROX). Det blir en trestegsraket med en restaurangupplevelse i tre delar – först ut är sommarkrogen Jardin som öppnar den 28 juni. Menyn är inspirerad av Provence men byter geografiskt tema varje år. Senare i höst öppnar en elegant kvarterskrog där älskade klassiker möter våra finaste nordiska råvaror. Och till sist – i vinter öppnar den mest intima delen av Oxenstiernan: en matsal där modern fine dining får ta ut svängarna. Spännande saker att se framemot!
6. Pontus Frithiof at Bro Hof
Pontus Frithiof har tagit över restaurangverksamheten på den anrika golfklubben Bro Hof Slott Golf Club. Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder med säsongen råvaror och svenska smaker en unik matupplevelse i en slående vacker miljö. Menyn bjuder på rätter för alla tillfällen och för den som söker något extra finns slottets vinkällare, belägen i källarvalven. Förutom golf är det en perfekt destination för skräddarsydda fester och bröllop.
7. Dersch
Sveriges, eller kanske världens, bästa schnitzel? Kanske om man ska tro Roy Nader, känd från Sveriges mästerkock, som tillsammans med Ninos Afram och Richard Lahdo, duon bakom succékonceptet BAP Burgers & Pastrami, gjort en gedigen research för att hitta den perfekta schnitzeln. Fler röster är enade om att det ÄR Sveriges godaste schnitzel med perfekt, krispig panering och tillbehör som lyfter måltidens stjärna till nya höjder.
Sugen på mer schnizel? Schnitzel Week kommer till Stockholm