Schnitzel Week kommer till Stockholm – restaurangerna som deltar
Schnitzeln, eller mer specifikt wienerschnitzeln, tillhör en av Österrikes paradrätter och det förmodas att det var fältmarskalken Radetzky som tog med sig cotoletta alla milanese från norra Italien till Wien. Även om schnitzeln förknippas starkt med Centraleuropa har den tagit sig utanför Europas gränser och dyker upp både i Japan och i Sverige.
För att hylla denna delikatess tar den tjeckiska ölen Pilsner Urquell Schnitzel Week till Sverige. Mellan 8-14 september kommer schnitzeln att firas i alla dess former på fem utvalda restauranger i Stockholm. Den som önskar en klassisk wienerschnitzel på kalvkött kommer med enkelhet kunna hitta det men även lite modernare varianter på japanska och mexikanska schnitzelmackor samt vegetariska varianter.
– Schnitzeln har spridit sig långt utanför Centraleuropa och finns nu på flera av världens kontinenter. Styrkan ligger i enkelheten med ett krispigt yttre, ett saftigt inre och en mild smak som lätt kan anpassas till det lokala köket, säger Stefan Clare, Jr Brand Manager för Pilsner Urquell i Sverige. Det är just mångsidigheten som gör schnitzeln så unik, vilket vi vill lyfta fram under veckan.
Schnitzel Week genomförs i samband med den internationella schnitzeldagen 9 september, då fem restauranger tillsammans serverar ett stort urval av olika schnitzlar.
Restaurangerna som deltar är:
- Bar Central, Södermalm
- Humlehof, Södermalm
- Bar DoMa, Östermalm
- Sandhäxan, Vasastan
- Bränneriet (Två Små Svins bakficka), Årsta
För de verkliga schnitzelälskarna lanseras även ett så kallat Schnitzelpass där gästerna kan samla stämplar från restaurangerna. Den som lyckas äta schnitzel på samtliga fem krogar belönas med ett set om sex ölglas från Pilsner Urquell, varav ett graveras med ens eget namn. För dem som äter schnitzel på tre av krogarna under Schnitzel Week är belöningen en keps.
Nyfiken på att laga egen schnitzel? Testa något av våra goda recept!
Recept: Kycklingschnitzel
Recept: Katsu sando