8 matdestinationer att besöka sommaren 2025
Culinary tourism blir en allt starkare trend – när vi reser vill vi ta del av riktiga upplevelser som känns äkta och lämnar minnen för livet. Genom maten både upplever vi andra kulturer och delar med oss av vår egen, oavsett om det kommer till vad vi äter, hur vi äter eller när vi äter. För mig står maten i alltid i centrum när jag reser, det spelar ingen roll om det är hem till en kompis eller till andra sidan jordklotet. Här har jag samlat åtta destinationer där maten står i centrum på olika sätt – sen är det du som väljer om du vill uppleva den på en naturskön ö, med en magnifik utsikt eller i sängen framför en film.
1. Stanna inne
”Man är ändå inte på hotellrummet” är något alla intalat sig när man ska boka hotell och man envisas med att välja det billigare och oftast något sämre alternativet. Men visst är man på hotellrummet – här ska man ju sova, fixa sig, scrolla mobilen och lägga upp stories på Instagram i slutet på dagen – så jag absolut älskar Berns nya koncept: Popcorn and Pillows. Hela idén är att man faktiskt SKA vara på hotellrummet. Inte bara levereras det generösa mängder popcorn upp på rummet medan du ligger i sängen och kollar dina favoritfilmer och serier hela kvällen lång, även chokladtryfflar skapade av Berns egna konditorer och dryck finns där för att komplettera sötsuget. Suveränt för sommarens regniga dagar, eller för de dagar du fått solsting och bara vill hålla dig inne. Läs mer och boka din innekväll här.
2. Smakresor till havs
Mat blir en allt större del av reseupplevelsen och intresset för lokala marknader, matlagningskurser och smakprovningar har ökat. MSC Cruises erbjuder nu resenärer autentiska matupplevelser både ombord och i land. Upptäck världens smaker i Neapel, Palermo och Buenos Aires, följ med på en specialutformat utflykt med fokus på lokala råvaror och traditioner – som en vinprovning på Italiens landsbygd, tapas-tur i Alicante eller en matlagningskurs i Katakolon, Grekland.
Ombord på MSC World Europa står ingen mindre än den svenska stjärnkocken Niklas Ekstedt bakom Chef’s Garden. Restaurangen är placerad i en hydroponisk trädgård och gästerna får njuta av en oslagbar panoramautsikt över det öppna havet. Alla MSC Cruises fartyg har fine dining-koncept såväl som mer avslappnade alternativ – välj och vraka mellan amerikanskt steakhouse, autentisk asiatiskt, eleganta cocktails och exklusiva desserter och handgjorda praliner. På msccruises.se hittar du din nästa drömresa!
3. Gömd pärla i Estland
Längtar du efter något annorlunda ska du vända blicken till Estland och den vackra ön Saaremaa. Här huserar Pilguse Residency som drivs av svensk-estniska Maria Tamander och hennes brittiska make långfilmsfotografen John Mathisen och här förenar de sin passion för hållbarhet och gästfrihet. De erbjuder ett boutiquehotell med ekologiskt boende, tre stugor för långtidsvistelse och en ny köksträdgård – allt för att fördjupa gästerna i öns orörda landskap och lokala smaker. Pilguse Restaurant är utsedd till en av Estlands topp 30 av Falstaff 2025, där den prisbelönta köksmästaren Albert Veenendal har tillsammans med Maria tagit fram en meny som hyllar öns kulinariska arv, baserad på lokala råvaror och säsongens smaker. Deras unika cocktails innehåller gin och vodka från gårdens eget Elda Distillery. Basta i en autentisk rökbastu, ta en ridtur genom uråldriga skogar eller varva ner med att plocka svamp. Här finns något för alla. Läs mer här.
4. Svenskt mathantverk
Strax utanför Jönköping har Fredrik Hartelius tagit mathantervekt hem till barndomsgården på Grimstorp. Under försommaren 2025 slår gårdsrestaurangen upp dörrarna med målet att bli en destination för bra vällagad mat med nötkött från Grimstorps Gård och en dynamisk meny med fokus på säsong och lokala råvaror. För den som önskar ta del av hela upplevelsen finns en välkomponerad sommarmeny som givetvis kombineras med fantastiska viner och alkoholfria alternativ.
Grimstorp Hagen når du antingen med en dagsutflykt från Göteborg, Borås eller Jönköping eller tar tåget och cyklar sista biten till restaurangen. På tågstationen kommer det nämligen finnas cyklar för utlåning för den som önskar känna vinden i håret de två kilometerna till restaurangen. För mer info, spana in deras Instagram @grimstorp.hagen.
5. Svårslagna Höga kusten
I Höga kusten finns så mycket att upptäcka, det är en drömdestination för foodies! På High Coast Distillery kan du förutom att avnjuta deras whisky även gå en tur på destilleriet, avnjuta en god middag på deras restaurang 63° N, lär dig mer om drycken på en provning eller gå på Whiskyfestivalen. För den som önskar går det även att sova över i supermysig glampingtält med utsikt över Ångermanälven. Läs mer och boka här.
Men även gin-älskaren kommer gilla Höga kusten som destination, i natursköna Dala strax utanför Härnösand ligger nämligen Sveriges första renodlade gindestilleri Hernö Gin. Även här bjuds det in till ginprovningar och visningar, du får möjlighet att lära dig mer om destillering och hur en riktigt god gin skapas. Här hittar du mer info.
För naturälskaren väntar en svårslagen vandring med Höga Kusten Hike. Okej okej, maten är inte destinationen här men att äta med utsikt över det otroliga landskapet är oslagbart, oavsett vad det är man äter. Två saker är sant – mat är godare när man är hungrig och med en riktigt bra utsikt. Det är utan tvekan i Höga kusten du hittar sommarens stora äventyr!
6. Kom för musiken, stanna för maten
Charli XCX, Iggy Pop och Pet Shop Boys är bara några av artisterna som dyker upp i Slottsskogen, Göteborg den 7-9 augusti. Det finns ingen festival som slår Way Out West när det kommer till just maten – och det i kombination med en fullspäckad line-up står jag fast vid att det är en matdestination. Ända sedan 2012 har festivalen var helt vegetarisk, med många veganska alternativ, och i stort sett fri från mjölkprodukter. Förra året var det ingen mindre än Desirée Jaks, Årets kock 2023, som slog upp sin egna pop up mitt inne på det pulserande festivalområdet där det serverades en exklusiv vegetarisk femrättersmiddag – fine dining möter festival! Vad det blir för överraskningar i år är inte släppt i skrivande stund men jag tror ingen kommer att gå hem hungrig.
7. Bruncha i skärgården
Oavsett om du bor i Stockholm eller är i huvudstaden på besök sitter ett besök i skärgården aldrig fel. Tycker du det är knöligt att ta sig ut? Ingen fara, du kan uppleva den vackra naturen och äta gott utan att förbereda något över huvudtaget. Strömmas brunchkryssning sker ombord det pampiga sekelskiftesfartyget S/S Stockholm. Under tre härliga timmar får du ta del av Stockholms mest fantastiska utsikt, äta god mat och strosa på fartygets promenaddäck. Det ryktas om att dessertbordet är väl värt att spara plats för! Du kliver på och av mitt i stan på Strandvägen – så smidigt! Läs mer och hitta din tur på stromma.com.
8. Kvartersfestival på Södermalm
För att knyta ihop sommaren och ”go out with a bang” anordnar Svenska Brasserier för första gången kvartersfestivalen Söderblomster. Lördag den 23 augusti går festivalen av stapeln på Södermalm, Stockholm och restaurangerna Gondolen, Pelago, Café Klotet, The Hills och Riche Fenix förvandlas till pulserande festivalscener. På varje ställe väntar specialkomponerade rätter, festivaldrinkar och musikakter från tidig eftermiddag till sen kväll. Redan den 11 juni bjuder Pelago in till släppfest med den egna sommarölen framtagen i samarbete med OMAKA.
Följ festivalen på @soderblomster, där alla uppdateringar om spelschema, artister, tider och aktiviteter presenteras löpande under sommaren. Först ut i årets line-up är inga mindre än Waterbaby och Goran Kajfeš Tropiques. Så avsluta sommaren med en heldag fylld med mat, musik och människor i fokus – med fri entré för alla.
Foto: Evelina Hedlund, High Coast Destillery, Stureplansgruppen m fl