Suzanne listar: 8 nyttiga mattrender 2016

05 jan, 2016 
AvRedaktionen
Alla vill hänga på den stora hälsovågen. ELLE mat & vins chefredaktör Suzanne Ribbing har listat åtta nyttiga mattrender som hon tror blir stora 2016.
Annons

1. Blomkålen är den nya grönkålen

Comeback för den goda blomkålen. Klassisk serverad som gratinerad, i soppa, i såser och röror. Men det nya är att göra blomkålsbiff, blomkålsmos eller att göra pizzabotten av blomkål. Eller finfördela den och servera som ris.

Blomkålsris är gott och nyttigt.
Blomkålsris är gott och nyttigt.

2. Svart ris

Svart ris är rikt på antioxidanter och spås bli vårt nya alternativ till vitt ris, potatis och pasta.

Svart ris med räkor och avokado.
Svart ris med räkor och avokado.

3. Fin & grön pizza

Den supertrendiga finpizzan är ju i sig mycket hälsosammare än den vanliga sunkpizzan. Nu ser vi mer och mer helt vegetariska varianter med bottnar gjorda på blomkål, parmesan, sötpotatis eller palsternacka. Med vegetarisk topping förstås. Min favorit pizza bianco gjord på surdegsbotten är ett mellanalternativ.

Annons

4. Vego nudlar

Gott och nyttigt, kan göras på zucchini, rättika, morot, gurka. Gillar min Spirelli men önskar mig en grönsakssvarv i julklapp.

Zucchinipasta är både gott och nyttigt. Foto: Shutterstock
Zucchinipasta är både gott och nyttigt. Foto: Shutterstock

5. Salladsblad i stället för tacoskal

Små gemsalladsblad är perfekt att servera små munsbitar i. Jag brukar göra räkcevish i salladsblad som en liten förrätt. Använd även kålblad och salladsblad till wrapen istället för bröd. På Max hamburgerrestaurang får man deras low carb-burgare inslagen i isbergssallad.

Annons

6. Glutenfritt

Glutenfritt är en stor trend även om man inte är glutenintolerant men vill äta lite sundare. Nu finns det så många nya produkter som t ex spännande mjölsorter och bönpasta.

Nu finns det massor av bra produkter utan gluten.
Nu finns det massor av bra produkter utan gluten.fotografozara1

7. Buljong

Efter den stora juicetrenden är det buljong de trendiga New York borna sippar på.

Nu fyller vi lattemuggen med buljong.
Nu fyller vi lattemuggen med buljong.

8. Nytänkande restauranger

Menyerna på restauranger och caféer blir allt mer anpassade till våra hälsosamma krav, våra dieter och livsstilar. 2016 tror jag det kommer fler restauranger som kör enbart vegan och/eller rawfood.

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons
Innehåller annonslänkar