Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Stor vinspaning – det här har vi i glasen 2024

10 jan, 2024 
AvNami Kawakita
Stor vinspaning – det här har vi i glasen 2024
Det verkar som att vi kommer dricka vin i regnbågens färger, blanda drinkar på vin och utforska både nya och gamla vinområden. Vi vill lägga våra pengar på kvalitet snarare än kvantitet. Här är trenderna vi kan förvänta oss att se mer av under det kommande året.
Annons
Sötsura vindruvor med champagneBrand logo
Sötsura vindruvor med champagne

Vad har vi i våra glas 2024? Vad vi häller i glasen påverkas såklart av världsläget och hur den påverkar vår ekonomi. Precis som med mat vill vi hålla oss till det vi känner till men vår nyfikenhet får oss att tänka utanför boxen, nya vinländer gör entré och hållbarhet är trendigare och viktigare än någonsin. Vinoteket har lyft blicken och tagit sig en titt ut i vinvärlden – här är några vintrender vi ser framemot att springa på i år.

1. 50 nyanser av vin

Viner som varken är röda eller vita utan ”peach”, ”fuchsia” och ”grey rose” – det vill vi hälla i våra glas 2024. Orangevin är inte längre tillräckligt, nu vill vi ha det i olika nyanser, från ljust persikofärgat till brunorange. Även ljust hallonröda viner som ser ut som båtarna i smågodishyllan och vin på den gröna druvsorten pinot gris som blivit lätt rosa tack vare en förlängd skalkontakt, platsar även de inom den här trenden.

Räkna med att dricka vin i fler nyanser än rött, vitt, rosé och orange.
Räkna med att dricka vin i fler nyanser än rött, vitt, rosé och orange.mythja

2. Alkoholfri gastrodryck

Intresset för drycker med lägre alkoholhalt och helt alkoholfria alternativ fortsätter att öka. En hälsosam livsstil har varit trendigt länge och både Millennials och Gen Z tenderar att ha medvetna och genomtänkta dryckesvanor. Allt fler aktörer har börjat lägga fokus på att skapa kvalitativa alkoholfria drycker som är en helt egen upplevelse i sig – och inte bara ett "alternativ" till vinet för den som avstår alkohol. Vi räknar med att se nya, spännande gastrodrycker dyka upp på hyllorna framöver.

Annons

3. Billigare bubblor

Priserna på champagne fortsätter stiga, vilket har fått alla bubbelälskare att öppna dörren för andra alternativ. Över hela världen glädjs tillverkare över att de äntligen får möjlighet att visa upp sina alternativ – som är både goda och billiga. Brittiska bubblor är ett alternativ som oftast kommer till ett mycket mer rimligt pris och vinerna är ofta tillverkade enligt den traditionella metoden. Vinoteket spår också att franciacorta, Italiens motsvarighet till champagne, kommer bli allt vanligare i glasen. Även lambrusco, ett pärlande vin som kommer i rött, vitt och rosé, har fått sig ett uppsving och vi ser framemot vilka maträtter och desserter det kommer paras ihop med.

Billigare bubblor kommer bli ännu mer populärt nu när champagnen fortsätter stiga i pris.
Billigare bubblor kommer bli ännu mer populärt nu när champagnen fortsätter stiga i pris.SeventyFour

4. Viner man kan lita på

Precis som med mat så söker vi oss i tider av oro till det vi känner igen, så även när det gäller dryck. 2024 kommer vi förlita oss på viner vi känner till från välkända producenter, det kan kännas dumt att lägga pengar på något man kanske inte gillar. Välkända områden som Rioja och Bordeaux står stadigt i vinhyllan och en tidigare lite utskälld smörig chardonnay ser ut att göra en ordentlig come back. Butter och buttery kommer vara orden att hålla utkik på etiketterna framöver!

Annons

5. Vin som drinkingrediens

Drinkar med vin som ingrediens är betydligt lättare och mindre alkoholtunga än klassiska cocktails och sedan långt tillbaka är vi bekanta med aperol spritz, negroni sbagliato och frozen rosé men det här är året då vi kommer att omfamna cocktails gjorda med vin – fullt ut. Vindrinkar är ett utmärkt som en välkomstdrink före middagen eller vid poolen på sommaren. Vad sägs om en New York Sour? Det är i grunden en whisky sour men här med en skvätt rödvin. En liten detalj som ger drinken ett härligt djup!

New York sour görs med whisky och rött vin – gott!
New York sour görs med whisky och rött vin – gott!Lina Arvidsson

6. ÅTERUPPTÄCK PORTUGAL

Nu kanske du tänker att Portugal inte är någon ny destination på vinkartan och det har du rätt i! Men de vita vinerna på Vinho Verde tar världen med storm. Med sin lägre alkoholhalt passar de perfekt in på efterfrågan på dryckesalternativ för den medvetne. Detta behagligt pärlande vin serveras bäst kallt och kommer bli ett givet alternativ på sommarens alla uteserveringar och balkonger. Även andra viner från Portugal spås få en revival 2024. Lägg druvorna Alvarinho, Trajadura, Arinto, Azal och Avesso på minnet!

Annons

7. Hållbarhet, hållbarhet, hållbarhet!

Hållbarhet är en trend som sveper över hela världen och berör alla branscher, konsumenterna vill se en skillnad. Hållbarhetsarbetet inom vinframställning fokuserar mycket på regenerativt jordbruk (metoder som gör att naturen liksom kan "återskapa sig själv"). Med det kommer tekniker som täckodling, kompostering och bevarande av biologisk mångfald vilket bidrar till att förbättra markhälsan. Det i sin tur leder till druvor och viner av bättre kvalitet. Något som går helt i linje med kundernas värderingar, vilket syns i det ökade intresset för miljövänliga drycker som gärna säljs i miljövänliga förpackningar.

Glasflaskor har störst klimatpåverkan och de kommer inte försvinna i första taget. Men vi kommer nog se fler burkar och pappförpackningar. Pappförpackning är det som har minst klimatpåverkan och bevarar dryckens egenskaper bra då inget ljus släpps in.

Chenin blanc från Sydafrika beskrivs som bättre än någonsin
Chenin blanc från Sydafrika beskrivs som bättre än någonsin!Pinkcandy

8. Viner från udda platser

Även om vi föredrar det vi känner till så är vi ändå nyfikna på icke-traditionella regioner och vinländer. Mycket på grund av de stigande priserna på viner från erkända områden men också för att vi vill bli överraskande. I länder som Rumänien, Bulgarien, Ungern och Grekland gömmer sig många bra viner. Ett annat spännande vinland är Sydafrika, här har kvaliteten på druvorna konstant stigit de senaste åren. Chenin blanc från Sydafrika beskrivs som bättre än någonsin och fullständigt ostoppbar!

Källa: Vinoteket
Bilder: TT, Lina Arvidsson

Annons