Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Skjut upp klimakteriet med rätt kost

21 maj, 2018 
AvMalin Ny
Lax och primörer är gott och nyttigt.
Kosten kan påverka när du hamnar i klimakteriet, enligt forskarna bakom en ny studie. Om du till exempel äter mycket lax och primörer kan du försena klimakteriet med upp till tre år.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Klimakteriet, det vill säga övergångsåldern då kvinnor går från att vara fruktsamma till att inte längre få ägglossning, kan leda till mycket besvär för många. Det finns flera olika faktorer som spelar in när det kommer till hur gammal du är när du går in i klimakteriet – genetik, BMI, om du har varit rökare eller om du har varit utsatt för cellgifter spelar till exempel roll. Nu visar dessutom en ny studie från University of Leeds att kosten också har en inverkan.

Hälsosam mat kan försena klimakteriet

Enligt forskarna bakom studien kan hälsosam mat, till exempel fet fisk och färska färska primörer och legymer (ärtor och gröna bönor), göra att klimakteriet försenas med hela tre år. En kost baserad på mycket ris och pasta kan däremot göra att kvinnor hamnar i övergångsåldern i genomsnitt ett och ett halvt år tidigare än genomsnittet. Siffrorna är baserade på den ålder då den genomsnittliga kvinnan hamnar i klimakteriet i både Storbrittanien och USA – nämligen 51 år.

Annons

Recept: Varmrökt lax med prästostdressing och kokta primörer

I studien, som genomfördes på 14 000 kvinnor i Storbritannien, fick kvinnorna besvara frågor som handlade om deras kostvanor och hur deras reproduktiva hälsa har sett ut genom åren. Fyra år senare upptäckte forskarna att 900 av kvinnorna hade fått symptom som tydde på att de hade börjat komma in i klimakteriet – bland annat hade de inte haft mens på över ett år och heller inte varit med om sådant som kan sätta igång klimakteriet tidigare som exempelvis cancer, vissa operationer och behandlingar. Resultatet visade att kosten hade en stor roll kring när kvinnorna hade kommit i klimakteriet.

Ökad risk för cancer

Både tidig och sen övergångsålder har båda kopplats samman med hälsorisker på lång sikt. Att hamna i klimakteriet sent har tidigare kopplats ihop med en ökad risk att få bröst, äggstocks- och livmodercancer, men att hamna i övergångsåldern tidigt innebär större hälsorisker enligt läkaren och gynekologen Philip Sarrel.

Annons

– För unga kvinnor som kommer tidigt in i klimakteriet riskerar det att leda till hjärt- och bensjukdomar, depression, demens och sexuell dysfunktion. Om kosten kan göra att klimakteriet kommer ett par år senare tror jag att de fördelarna överväger de negativa risker som kommer med en sen övergångsålder, till exempel den ökade risken för bröstcancer, säger Philip Sarrel, läkare, gynekolog och grundaren bakom Yale Menopause Program.

– Den åldern då klimakteriet börjar kan ha allvarliga effekter på vissa kvinnors hälsa. Att förstå att kosten påverkar när klimakteriet kommer kan vara väldigt förmånligt för de som är i riskzonen eller som har en familjehistoria av vissa problem som är relaterade till klimakteriet, säger Janet Cade, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Recept: Vårsallad med sotad salmalax och primörer

Vårsallad med sotad salmalax och primörer.
Vårsallad med sotad salmalax och primörer.

Källa: Kwqc.com

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons