Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Restaurangtips Matnyheter

Siri Barjes nya kokbok är en hyllning till det bästa som finns – snacks

01 okt, 2025
Siri Barjes nya kokbok är en hyllning till det bästa som finns – snacks
Om någon vet hur man serverar en riktigt bra girl dinner så är det drottningen av plockmat: Siri Barje. Det är precis vad nya kokboken Snacks handlar om!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Siri Barje inspirerar dagligen sina följare på Instagram, hon lagar mat i TV och har släppt flera kokböcker, där den senaste i ordningen var en kärleksförklaring till kål. Nu är hon aktuell med en ny kokbok, som också är en sorts kärleksförklaring, men denna gång till det bästa som finns: snacks.

Du skriver i förordet att du minns i mat, det är väldigt fint och många kan säkert relatera till det. Kan du dela ett starkt matminne?

– Oj, jag har så många... Men självklart är det ju enormt mycket kopplat till barndomen. Nu när jag ska åka till min mormor så tänker jag ju på henne, hon gjorde alltid katrinplommonspäckad fläskkaré. Jag minns hur vi är ute och i deras trädgårdsland där vi drar upp kritvita potatisar som morfar skrubbade väldigt, väldigt noggrant, sen kokade han dem, hade dill på och vi åt dem…

Snacks av Siri Barje (Natur & Kultur)

När vi pratar sitter Siri i bilen med sin bror Vincent, på väg att besöka deras mormor. Det är oerhört fint att lyssna på när Siri berättar om sina matminnen, för det är tydligt att det är så mycket mer än själva maten. Det är omsorgen till råvarorna, färgerna, dofterna, kryddorna, vilka som var där. Det är också tydligt att kärleken till plock och snacks sträcker sig långt tillbaka till barndomen.

Annons

– Nu när jag sitter här med min bror så ser jag oss framför TV:n i vår lägenhet där vi växte upp, mamma har gjort iordning varsin pytteliten bricka från Ikea till oss. Min var blå med konstiga dalahästar på och Vincents hade massor med blommor på. Då hade mamma gjort olika skålar med chips, morötter, oliver och ost.

Den nya kokboken heter kort och gott Snacks (Natur & Kultur) och den är självklart fullspäckad med recept på goda snacks, röror och dippar. Viktigt att veta är hur Siri definierar snacks: det är något gott du äter med en hand och inte behöver kniv och gaffel till. Snacks går också att servera som aptitretare eller på en buffé som en hel middag.

Läs mer: 3 smakprov ur Siri Barjes nya kokbok Snacks

– Svensk kultur är ju väldigt uppbyggd på att man äter en rätt per person, men om man tittar på många andra matkulturer så är det ju tvärtom. I andra kulturer är det självklart att duka upp massa smårätter – många små rätter blir ju en stor!

Annons

Dippar och röror har fått ett helt eget kapitel och här kan du botanisera bland både varma och kalla varianter. En kall dipp behöver vila, en varm dipp ska serveras direkt. Som Siri skriver; gästerna väntar på dippen. En bra regel att följa.

För eller emot dubbeldipp?

– För! Utan tvekan! Man får jättegärna dubbeldippa hemma hos mig, det är nästan lag!

Nu när det är höst, vad är det godaste just nu?

– Men vad svårt… Just nu tycker jag att det är kantareller, det är nu man ska frossa i kantareller – och jag älskar kål! Riktiga råvaror och mat i säsong, det gillar jag väldigt mycket.

Boken innehåller inte bara Siris bästa snacks och vad hon äter till vad, hon delar också med sig av hur hon tänker när hon handlar, dukningstips och andra matnyttigheter.

Vad vill du att man ska ha med sig när man kikar i kokboken?

– Jag vill sänka ribban och berätta hur otroligt tillfredsställande och gott det kan vara att servera massor med snacks. Boken är gjord för att man ska ha gäster över men också för tillfredsställelsen i att göra något härligt för sig själv.

Siri Barje

Siris tre bästa verktyg i köket:

  1. Zestjärn. Ett zestjärn använder jag varje dag, flera gånger om dagen. Jag river parmesan, jag river vitlök, jag river citrusskal, jag river pepparrot!
  2. En riktigt bra kniv. Du behöver inte ha massa knivar, det räcker med en bra kniv! Ta en som inte är för stor.
  3. En tjock och relativt stor skärbräda.
Drinkar #7 - Aperol granita med isig sorbetBrand logo
Drinkar #7 - Aperol granita med isig sorbet

Foto: Roland Persson

Annons