Saffranskladdkaka – recept av Catarina König
Catarina Königs saffranskladdkaka bakas med vit choklad och toppas med vackert spritsad grädde. Försvinnande god!
Saffranskladdkaka
Kladdis med god smak av saffran. Glöm inte salt som ger bra balans!
8–10 bitar
Tid: 10 minuter + 25 minuter i ugn
Du behöver:
150 g smör
100 g vit choklad
½ g malen saffran
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl special
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 nypa salt
Grädde, till servering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform som är 20 cm i diameter. Smöra och mjöla kanterna med vetemjöl och slå av överflödigt mjöl.
- Smält smöret i en kastrull.
- Hacka chokladen fint och vänd ned i det varma smöret. Ha i malen saffran och rör tills chokladen smält helt.
- Blanda samman strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en skål och vänd sedan ned i smöret.
- Knäck i äggen och rör snabbt ihop till en glansig smet. Tillsätt lite salt, rör om och häll smeten i springformen.
- Grädda i ugnen 22–24 minuter. Känn lite ovanpå kakan med fingertopparna. Den ska vara kladdig men inte rinnig.
- Ta ut kakan och låt den svalna till rumstemperatur. Spritsa på grädde och toppa ev med bär.
Recept av Catarina König ur kokboken Jul med guldkant (Max Ström)
Foto: Catarina König, Gustaf König och Karl Nordlund

