Så serverar du champagnen på bästa sätt

26 nov, 2020 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Så serverar du champagne på bästa sätt
Vilken serveringstemperatur är allra bäst för champagne? Och vilket glas passar bäst? ELLE Mat & Vin ger dig alla svar.
Annons
5 Champagnetrender du bör ha koll på 2021
5 Champagnetrender du bör ha koll på 2021

Champagne i all ära, men hur serveras det mousserande vinet på allra bästa sätt? Och hur stor roll spelar glasen? ELLE Mat & Vin har sammanställt en komprimerad champagneguide som täcker alla vanliga frågor kring champagne.

Vad är den rekommenderade serveringstemperaturen för champagne?

Den ideala serveringstemperaturen för champagne är någonstans mellan 8-10°C. Inför nyår bör champagneflaskan förvaras på en sval plats i några timmar och tas ut ur kylskåpet drygt femton minuter före servering för bästa resultat.

Hur öppnar jag en champagneflaska?

Många kan känna sig nervösa när det kommer till att öppna champagneflaskan, men det finns några smarta knep som underlättar öppnandet. Så länge champagnen är väl kyld kan du öppna flaskan både enkelt och kontrollerat utan att förstöra bubblorna.

  1. Ta bort folien och lossa försiktigt tråden runt korken.
  2. Håll i både kork och trådkorg med ena handen, placera tummen på champagnens stopper medan du håller i flaskans botten med andra handen.
  3. Se till att du håller flaskan i en 45 graders vinkel och vrid botten på flaskan istället för korken.
  4. När du känner av ett tryck på korken vrider du försiktigt på flaskan och korken glider smidigt av.

Hur bevarar man bubblorna i champagnen?

Skumfri champagne är A & O och du bevarar bubblorna enkelt genom att försiktigt hälla upp champagnen längs insidan av glaset istället för rakt i botten.

Annons

Vilken typ av champagneglas är bäst?

Många väljer de klassiska flöjtglasen i smal modell för sin champagne då de behåller bubblorna bättre. Men när experterna väljer glas för champagne rekommenderar de oftast ett tulpanglas eller ett helt vanligt vinglas. I tulpanglas eller vanliga vinglas framhävs dofterna, som i sin tur bidrar till helhetsupplevelsen av champagnen.

Hur bevaras öppnad champagne?

Om det blir kvar någon champagne i flaskan går det att spara den i kylskåpet till nästa dag. Använd dig av en champagneförslutare eller stoppers för att hålla champagnen i fräscht skick i upp till fyra dygn. Både doften och smaken av champagnen brukar dessutom utvecklas efter ett dygn i öppnad flaska.

Källa: Moët & Chandon och Systembolaget.

LÄS MER:

Annons