Så maxar du smak och textur på tofu – enkla tips och tricks
Tofu är ett av de livsmedel svenskarna känner sig mest osäkra på att tillaga, vilket kanske inte är så konstigt då det är en relativt ny ingrediens i svenska kök. Däremot sitter tofun på en lång historia som sträcker sig runt 2000 år tillbaka i tiden. Dess ursprung ligger i Kina, varifrån den sedan spreds och sedan dess blivit en fundamental del av matkulturen i stora delar av Asien och används i både vegetarisk mat och i kötträtter.
Naturell tofu tillverkas av bara tre ingredienser; sojabönor, vatten och mineralsalt. Processen att tillverka tofu är relativt enkel; sojabönorna blötläggs, mals och sedan kokas. Vätskan, även känd som sojamjöl, filtreras bort, mineralsalt gör att proteinet i sojamjölken stelnar och klumpar ihop sig. Slutligen pressas den koagulerade massan i formar och det är pressningens intensitet som och tid som avgör tofuns slutliga konsistens.
Tofu är en riktig proteinbomb! Sojabönan är nämligen av få växtbaserade källor till fullvärdigt protein och tofu innehåller runt 20 g protein per 100 g. Tofu innehåller även järn, kalcium, magnesium och folsyra samtidigt som det är både kalorisnålt och fiberrikt.
Så använder du tofu
Tofu i sig har en naturell smak och måste smaksättas. Tacksamt nog har den lätt för att suga åt sig smak så krydda ordentligt eller marinera i minst tjugominuter.
Tofu kommer främst i tre olika konsistenser extra fast, fast och mjuk tofu:
- Extra fast tofu håller ihop bra och är tacksam att marinera. Den går fint att fritera, steka och panera. Testa att använda den i grytor eller wok då den håller ihop bra.
- Fast tofu blir bättre av att vattnet pressas ut. Linda in i papper, lägg på en skärbräda och lägg en till skärbräda ovanpå och ställ något tungt på. Fast tofu passar även den att woka, fritera eller steka.
- Mjuk tofu, även känd som silkestofu, är väldigt len och smakar i sig själv inte särskilt mycket. I många länder i Asien äter man den som den är smaksatt med soja, chili eller bonitoflakes eller använder den i soppa. Den går också bra att använda som krämig bas i matlagning och bakning. Den går fint att mixa eller vispa och är ett utmärkt vegansk alternativ i t ex en äggstanning.
Tänk på texturen
Just texturen är det många som kämpar med, därför är det extra viktigt att pressa ut vattnet för att slippa den svampliknande konsistensen som annars lätt uppstår.
- Riv grov på rivjärn, marinera och kör i ugnen tills krispig eller stek.
- Bryt i bitar och blanda med maizena eller potatismjöl, stek i olja tills krispig
- Smula till en grov färs och stek på hög värme och smaksätt efter tycke och smak.
- Har du en airfryer tillagar du med fördel din tofu i den, då minimerar du risken att den faller sönder
På allt fler mataffärer men framförallt på asiatiska butiker hittar du oftast flera olika typer av tofu som kan göra steget till att lyckas i köket ännu lättare. Testa friterad tofu som redan har en frasig yta, rökt tofu som är supergott att använda i sommarrullar eller färdig marinerad tofu om du vill ha den smaksatt och klar.
Foto: TT










