Vårig risotto med primörer
Fräsch och lätt risotto med säsongens fina primörer.
4 förrättsportioner
Du behöver:
½ schalottenlök
1/2 purjolök
1 morot
1 msk olivolja + 1 msk smör till stekning
150 g risottoris
1 ½ dl vitt vin
3–4 dl färdig grönsaksbuljong
75 g skalade edamamebönor (från frysen)
25 g färskriven parmesan
1 msk smör
50 g babyspenat
Garnering:
Hyvlad parmesan
Ärtskott
Gör så här:
- Skala och hacka löken fint. Ansa purjon och hacka den fint. Skala moroten och skär i små tärningar. Svetta löken glansig och genomskinlig i olja och smör i en stekpanna med höga kanter.
- Tillsätt purjo och morötter och stek i några minuter. Tillsätt riset och stek 1 minut. Tillsätt vin och låt koka in under omrörning. Tillsätt buljong lite i taget och låt riset suga upp all vätska innan du tillför mer. Rör då och då.
- Efter 20–25 minuter är riset nästan mjukt och risotton krämig. Vänd ner edamamebönorna och värm i 2 minuter. Ta från värmen och rör ner parmesan och smör. Vänd ner spenaten precis före servering. Garnera med hyvlad parmesan och ärtskott och ställ fram på bordet.
Recept: Åse Dotterud, Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Line Falck, Inge Skovdal, Stine Christiansen
LÄS MER: