Risotto med vårens primörer

Recept på vårig primör-risotto

Risotto kommer från det italienska köket och kan varieras på så många sätt, den passar alla helt enkelt. Vi äter den med vårens första primörer, morot och spenat gör den vacker att bjuda på!
02 mars, 2021

Vårig risotto med primörer

Fräsch och lätt risotto med säsongens fina primörer.

Bjud på en vårig primör-risotto

4 förrättsportioner

Du behöver:

½ schalottenlök
1/2 purjolök
1 morot
1 msk olivolja + 1 msk smör till stekning
150 g risottoris
1 ½ dl vitt vin
3–4 dl färdig grönsaksbuljong
75 g skalade edamamebönor (från frysen)
25 g färskriven parmesan
1 msk smör
50 g babyspenat

Garnering:

Hyvlad parmesan
Ärtskott

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken fint. Ansa purjon och hacka den fint. Skala moroten och skär i små tärningar. Svetta löken glansig och genomskinlig i olja och smör i en stekpanna med höga kanter.
  2. Tillsätt purjo och morötter och stek i några minuter. Tillsätt riset och stek 1 minut. Tillsätt vin och låt koka in under omrörning. Tillsätt buljong lite i taget och låt riset suga upp all vätska innan du tillför mer. Rör då och då.
  3. Efter 20–25 minuter är riset nästan mjukt och risotton krämig. Vänd ner edamamebönorna och värm i 2 minuter. Ta från värmen och rör ner parmesan och smör. Vänd ner spenaten precis före servering. Garnera med hyvlad parmesan och ärtskott och ställ fram på bordet.

Recept: Åse Dotterud, Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Line Falck, Inge Skovdal, Stine Christiansen

LÄS MER:

Krämig risotto med skogsvamp och parmesan