Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Goda små knyten – 3 typer av dumplings

10 jan, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Goda små knyten – 3 typer av dumplings
Små goda rätter i paket, vem kan motstå det? Här är våra favoriter i form av pastaknyten, samosa och gyoza. Minipresenter till alla till middag!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innanBrand logo
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

Olika former av dumplings, mat inpackad i mjölknyten, finns över hela världen. De kommer i olika former, färger och smaker men en sak har de gemensamt – alla är de utsökta!

Ostasien

Kina är ursprungsland för asiatiska dumplings. Vanligast är dumplings av vetemjölsdeg fyllda på olika sätt, så kallade wonton. I Japan finns gyoza, nikuman och dango, den sistnämnda är söt. I Korea olika varianter av mandu.

Sydostasien

Starkt influerat av kinesisk dumplings. I Indonesien finns jalangkote, pastel, panada, pangsit, siomay med flera. I Thailand exempelvis vårrullar och bánh ít tràn.

Sydasien

Indien har många varianter av dumplings, ofta söta: bhajia, gujia, kozhukkatta, modak, kachorimomos, malayalam från Kerala med flera. I Nepal finns också momos och yomari. Den senare är klassisk nyårs- och festivalmat.

Annons

Centralasien

I Mongoliet finns buuz och banash, i ”-stanländerna” inklusive Turkiet äts manti, vanligen innehållande lammkött och serverad med smält smör, sur grädde och löksås.

Mellanöstern

Samosa härstammar från Iran och är populärt i arabvärlden. Judarna äter kreplach motsvarande wonton. I arabvärlden finns många varianter – asida, kibbeh, qatayef med flera.

Afrika

Banku och kenkey tillreds av majsmjöl, tihlo från Etiopien av korngryn. Sousklutjies från Sydafrika är söta dumplings av vetemjöl. Där finns också stora degbollar kallade dombolo.

Östeuropa inklusive Finland och Baltikum

Främst välkänt för sina piroger. Pelmeni (”öronbröd”) är ryska små degknyten. Uszka (”litet öra”) är polsk dumpling. Benämns vushka i Ukraina.

Västeuropa

I Nordeuropa är klimp och kroppkakor (i norra Sverige palt) klassisk mat – tyska klösse/knödeln, engelska Norfolk och Cotswold dumplings. Italienska ravioli, tortellini och gnocchi är varianter av dumplings. I Grekland serveras spanakopita.

Annons

Sydamerika

I Sydamerika finns muffinsliknande empadas och piroger benämnda empanada. I Chile finns olika fyllda potatisbullar liknande svenska kroppkakor, till exempel chapalete, liksom i Peru (papas rellenas). I Venezuela finns domplinas.

Källa: Kunskapskokboken.se

CULURGIONES MED PECORINOFYLLNING OCH CITRONSMÖRSÅS

Små fyllda godsaker, en rätt som härstammar från östra sidan av Sardinien.

Till recept>>

Italiens dumplings culurgiones med pecorinofyllning och citronsmörsås

SAMOSAS MED KÖTTFÄRS, MANGOSALLAD OCH MYNTADIPP

Oftast friteras samosas, men här är en variant där de steks i ugnen.

TILL RECEPT>>

Indiska samosas med köttfärs, mangosallad och myntadipp

GYOZA MED FLÄSKFÄRS OCH ASIATISK KÅLSALLAD

Gyoza är den japanska versionen av dumplings, som både steks och ångas.

TILL RECEPT>>

Japanska gyoza med fläskfärs och asiatisk kålsallad
Annons