Culurgiones med pecorinofyllning och citronsmörsås
Små fyllda godsaker, en rätt som härstammar från östra sidan av Sardinien.
4 portioner
Du behöver:
300 g (4,6 dl) durumvetemjöl
¼ tsk salt
1 msk olivolja
1 ½ dl vatten
Potatisfyllning:
400 g potatis
50 g pecorino
1 vitlöksklyfta
3 stjälkar färsk mynta
4 msk olivolja
Salt och nymalen
Svartpeppar
Citronsmörsås:
25 g pecorino
50 g smör
2 msk citronsaft
Till servering:
30 g rostade pinjenötter
1 näve färsk basilika
1 näve färsk oregano
Gott bröd
Gör så här:
- Pastadeg: Blanda mjöl, salt, olivolja och vatten i skål. Knåda till en slät och smidig pastadeg, det tar minst 10 minuter. Packa in i plastfolie och låt vila i rumstemperatur i cirka 1 timme.
- Fyllning: Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Mosa dem med en potatisstöt. Finriv pecorinon. Skala och pressa vitlöken. Skölj och hacka myntan. Tillsätt mynta, vitlök, pecorino och olivolja i potatismoset och rör ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
- Kavla ut pastadegen på mjölat bakbord till 2 mm tjocklek. Stansa ut runda cirklar, cirka 7–8 cm i diameter. Lägg cirka 2 tsk potatisfyllning i mitten av varje degcirkel och nyp ihop degen i ett sicksack-mönster på ovansidan så du får avlånga, båtformade knyten.
- Lägg den färdiga pastan på bakplåtspapper. Koka i 2–3 minuter i lättsaltat vatten. När de flyter upp är de färdiga, lyft ur dem med hålslev.
- Finriv pecorinon. Smält smöret i en liten kastrull tills det börjar dofta nötigt. Tillsätt pecorino och citronsaft och rör om. Torrosta pinjenötterna i en stekpanna, skölj och torka örterna.
- Lägg upp pastan i djupa tallrikar, häll lite citronsmörsås över och krydda med peppar. Toppa med rostade pinjenötter och kryddörter och servera med ett gott bröd.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft