Samosas med köttfärs, mangosallad och myntadipp

Recept på samosas med köttfärs, mangosallad och myntadipp

Betina Hastoft
Det är inte konstigt att samosas är vardagsmat i Indien. Dessa små knyten med köttfärs är otroligt goda – särskilt om de dippas i frisk myntadipp!
10 januari, 2022
1:21

Efter reklamen: 4 tips för en lyxig brunch hemma

(1:21)

Samosas med köttfärs, mangosallad och myntadipp

Oftast friteras samosas, men här är en variant där de steks i ugnen.

Så gör du indiska samosas med köttfärs, mangosallad och myntadipp
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
10 g färsk ingefära
1 bakpotatis
1 ½ msk olivolja, till stekning
400 g köttfärs eller vegofärs
2 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk garam masala
½ tsk gurkmeja
150 g frysta ärter
Salt och nymalen svartpeppar
300 g filodeg
4 msk olivolja, till pensling

Mangosallad:

50 g rucola
1 mango
1 rödlök
1 färsk röd chili
2 msk olivolja
1 lime
2 msk svarta sesamfrön

Myntadipp:

2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 nävar mynta
1 näve koriander
1 tsk spiskummin
1 lime
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och finriv ingefäran. Skala bakpotatisen och tärna fint. Stek lök, vitlök, ingefära och potatistärningar i en stekpanna med olja i cirka 10 minuter på medelvärme, tills potatisen är mjuk.
  2. Tillsätt köttfärs och alla kryddorna och stek vidare tills köttfärsen är genomstekt. Tillsätt ärter och stek vidare i 1–2 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rulla ut filodegen och skär i avlånga fyrkanter, cirka 10x30 cm. Pensla filodegen med olja. Fördela 1 ½ msk köttfärsfyllning i ena hörnet av filodegen och vik det andra hörnet över fyllningen så det blir en trekant. Gör likadant med resten.
  4. Värm ugnen till 200° varmluft. Fördela samosas på två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Pensla samosas med lite olja och stek i ugnen i cirka 15 minuter, tills gyllene och spröda.
  5. Skölj och torka rucolan. Skala mangon och tärna fint. Skala och finhacka rödlöken. Kärna ur chilin och skär i tunna skivor. Vänd ihop rucola, mango, rödlök och chili med olja och limesaft i en skål. Strö över sesamfrön.
  6. Blanda alla ingredienser till dippen i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Servera med mangosallad och myntadipp.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft