Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Samosas med köttfärs, mangosallad och myntadipp

10 jan, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Recept på samosas med köttfärs, mangosallad och myntadipp
Det är inte konstigt att samosas är vardagsmat i Indien. Dessa små knyten med köttfärs är otroligt goda – särskilt om de dippas i frisk myntadipp!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
4 tips för en lyxig brunch hemmaBrand logo
4 tips för en lyxig brunch hemma

Samosas med köttfärs, mangosallad och myntadipp

Oftast friteras samosas, men här är en variant där de steks i ugnen.

Så gör du indiska samosas med köttfärs, mangosallad och myntadipp

4 portioner

Annons

Du behöver:

1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
10 g färsk ingefära
1 bakpotatis
1 ½ msk olivolja, till stekning
400 g köttfärs eller vegofärs
2 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk garam masala
½ tsk gurkmeja
150 g frysta ärter
Salt och nymalen svartpeppar
300 g filodeg
4 msk olivolja, till pensling

Mangosallad:

50 g rucola
1 mango
1 rödlök
1 färsk röd chili
2 msk olivolja
1 lime
2 msk svarta sesamfrön

Myntadipp:

2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 nävar mynta
1 näve koriander
1 tsk spiskummin
1 lime
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och finriv ingefäran. Skala bakpotatisen och tärna fint. Stek lök, vitlök, ingefära och potatistärningar i en stekpanna med olja i cirka 10 minuter på medelvärme, tills potatisen är mjuk.
  2. Tillsätt köttfärs och alla kryddorna och stek vidare tills köttfärsen är genomstekt. Tillsätt ärter och stek vidare i 1–2 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rulla ut filodegen och skär i avlånga fyrkanter, cirka 10x30 cm. Pensla filodegen med olja. Fördela 1 ½ msk köttfärsfyllning i ena hörnet av filodegen och vik det andra hörnet över fyllningen så det blir en trekant. Gör likadant med resten.
  4. Värm ugnen till 200° varmluft. Fördela samosas på två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Pensla samosas med lite olja och stek i ugnen i cirka 15 minuter, tills gyllene och spröda.
  5. Skölj och torka rucolan. Skala mangon och tärna fint. Skala och finhacka rödlöken. Kärna ur chilin och skär i tunna skivor. Vänd ihop rucola, mango, rödlök och chili med olja och limesaft i en skål. Strö över sesamfrön.
  6. Blanda alla ingredienser till dippen i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Servera med mangosallad och myntadipp.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons